► «ΧΑΣΤΟΥΚΙ» ΑΠΟ ΤΗ EUROMIL ΣΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ.
► EUROMIL: ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΔΕΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΝ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΥΣ.
Από τον
Ευθύμιο Π. Πέτρου
Στάτους παρατηρητού για δύο χρόνια έδωσε τελικά η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (EUROMIL) στις τουρκικές Ενώσεις, αφού ξεκαθαρίστηκε ότι αυτές δεν εκπροσωπούν στρατιωτικούς του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους. Μάλιστα, κατά τη σύνοδο των προέδρων (Presidium Meeting) που έγινε πριν από λίγες μέρες στην Αθήνα, ο πρόεδρος της EUROMIL, Βέλγος Emmanuel Jacob, κατέστησε σαφές ότι «δεν αναγνωρίζουμε κράτος με το όνομα “Βόρεια Κύπρος", ούτε πρόκειται να δεχτούμε τουρκοκυπριακή Ένωση ως μέλος μας». Τόνισε όμως ταυτόχρονα ότι η EUROMIL «δεν είναι πολιτικός οργανισμός, αλλά προσπαθεί να προστατεύσει τα συμφέροντα των στρατιωτικών σε όλη την Ευρώπη».
Είχε προηγηθεί μια σκληρή αντίδραση της ελληνικής ΑΝΕΑΕΔ (Ανεξάρτητη Ένωση Αποστράτων ...
Ενόπλων Δυνάμεων) με επιστολή του προέδρου της, αντιναυάρχου ε.α. Γιώργου Ροΐδη, που έθετε τη EUROMIL προ των ευθυνών της, πριν λίγους μήνες, όταν διαπιστώθηκε ότι η αποδοχή των τουρκικών Ενώσεων γινόταν με τρόπο που θα τους επέτρεπε να εμφανίζονται ως εκπρόσωποι και των Τουρκοκύπριων στρατιωτικών. Στο σημείο αυτό οι Τούρκοι υποχρεώθηκαν να υποχωρήσουν, αφού η αντίδραση ήταν τέτοια, που θα μπορούσε να οδηγήσει στην απόρριψη του αιτήματος εισδοχής τους στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία.
Ενόπλων Δυνάμεων) με επιστολή του προέδρου της, αντιναυάρχου ε.α. Γιώργου Ροΐδη, που έθετε τη EUROMIL προ των ευθυνών της, πριν λίγους μήνες, όταν διαπιστώθηκε ότι η αποδοχή των τουρκικών Ενώσεων γινόταν με τρόπο που θα τους επέτρεπε να εμφανίζονται ως εκπρόσωποι και των Τουρκοκύπριων στρατιωτικών. Στο σημείο αυτό οι Τούρκοι υποχρεώθηκαν να υποχωρήσουν, αφού η αντίδραση ήταν τέτοια, που θα μπορούσε να οδηγήσει στην απόρριψη του αιτήματος εισδοχής τους στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία.
Έλληνες και Κύπριοι στρατιωτικοί εμφανίζονταν ικανοποιημένοι από την εξέλιξη, αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι το πεδίο δεν είναι κατάλληλο για θριαμβολογίες, αφού οι συμβιβασμοί που έγιναν είναι τόσο ικανοποιητικοί, που δεν θα ήταν σκόπιμο να φέρουμε σε πιο δύσκολη θέση τους Τούρκους στρατιωτικούς που συμφώνησαν.
ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ
Πρέπει να σημειωθεί ότι, όπως υπογράμμισε ο κ. Jacob σε συνέντευξη που μας παραχώρησε στο περιθώριο του Presidium Meeting, η EUROMIL θεωρεί την Ευρώπη γεωγραφική ενότητα και θέλει να εκπροσωπεί τους στρατιωτικούς από όλες τις χώρες, ανεξάρτητα του εάν αυτές μετέχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή στο ΝΑΤΟ. Και τούτο, παρά το γεγονός ότι η βάση των δικαιωμάτων που επιδιώκεται να προστατευτούν είναι οι Οδηγίες της Ε.Ε. για τα εργασιακά. Τα προβλήματα δεν λείπουν, και ένα από τα πολλά αυτής της περιόδου είναι η ρωσική συμμετοχή. «Οι Ρώσοι στρατιωτικοί εκπροσωπούνται στη EUROMIL, αλλά, λόγω των κυρώσεων προς τη χώρα τους, ζήτησαν “πάγωμα" της συμμετοχής τους για λίγο χρόνο» διευκρινίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας.
Γενικότερα για τη EUROMIL και τους στόχους της, μας λέει: «Συμμετέχουν 43 Ενώσεις από 25 χώρες. Στον βορρά είναι Ενώσεις καθαρά συνδικαλιστικές, συχνά συνδεδεμένες με τα άλλα συνδικαλιστικά σωματεία στις χώρες τους. Αλλού είναι στρατιωτικές Ενώσεις χωρίς συνδικαλιστική ιδιότητα, η οποία, άλλωστε, σε κάποιες χώρες της ανατολικής Ευρώπης δεν αναγνωρίζεται στους στρατιωτικούς. Εμείς όμως, ως EUROMIL, προσπαθούμε να διαμορφώσουμε ένα νομικό καθεστώς για την προστασία των στρατιωτικών. Πολλά όμως εξαρτώνται από τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε χώρα. Δεν είναι σωστό να προσπαθήσουμε να αντιγράψουμε το σύστημα ενός κράτους σε άλλο.
»Στη Γερμανία, για παράδειγμα, υπάρχει μία μόνο Ένωση που εκπροσωπεί όλους τους στρατιωτικούς, αλλού υπάρχουν διαφορετικές για αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και επαγγελματίες οπλίτες, αλλού δύο ή τρεις για κάθε κατηγορία προσωπικού.
Μπορεί να έχουν διαφορές, αλλά στο πλαίσιο της EUROMIL συνεργάζονται αρμονικά. Οι στόχοι μας είναι να εξασφαλίζουμε στους στρατιωτικούς ανθρώπινα δικαιώματα και τις ίδιες ελευθερίες που έχουν και οι άλλοι εργαζόμενοι. Για τον σκοπό αυτό γίνεται συνεχής ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των εθνικών Ενώσεων και κάνουμε ανάλυση των θεμάτων που ανακύπτουν».
Για τις σχέσεις με τις στρατιωτικές ηγεσίες, επισημαίνει: «Οι αρχηγοί είναι και αυτοί εργαζόμενοι. Περιμένουν τον μισθό τους στο τέλος του μήνα. Πρέπει παράλληλα να επιδιώκουν καλύτερους όρους εργασίας για τους ίδιους και το προσωπικό τους. Εκεί, με ένα καλό σύστημα, οι Ενώσεις μπορούν να είναι πολύτιμοι αρωγοί. Να δίνουν στην Πολιτεία μηνύματα τα οποία δεν μπορούν να προωθήσουν οι ηγεσίες».
ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΕΩΣ
Τέλος, για την κρίση επισημαίνει: «Προσπαθούμε να προσδιορίσουμε τα προβλήματα. Επιπτώσεις υπάρχουν σε όλα τα κράτη, και συνδέονται με τις περικοπές που επηρεάζουν την εκπαίδευση, τους εξοπλισμούς, την επιχειρησιακή ετοιμότητα, τους μισθούς, τις συντάξεις και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Σε κάποιες χώρες μειώνεται ακόμη και ο αριθμός των αξιωματικών, οπότε οι επιπτώσεις θα ακολουθούν τους στρατούς για χρόνια. Όλες οι μειώσεις όμως έχουν επιπτώσεις στο προσωπικό. Ό,τι και να γίνει, στο τέλος ''γυρίζει'' στο προσωπικό».
«Στον σωστό δρόμο με την Ελλάδα»
Σχετικά με την Ελλάδα, και αφού είχε συναντηθεί με τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Τόσκα, ο κ. Jacob δηλώνει: «Από τον Δεκέμβριο του 2012 προσπαθούμε να συνδράμουμε στη διαμόρφωση ενός κατάλληλου νομικού πλαισίου στην Ελλάδα. Από τη συνάντηση μας με τον κ. υφυπουργό διαπιστώσαμε ότι ο διάλογος με την κυβέρνηση είναι δυνατός, και αυτό είναι ένα πολύ καλό βήμα. Η EUROMIL μπορεί να βοηθήσει, διότι έχει σχετική πείρα, την οποία είναι πρόθυμη να μοιραστεί». Επισημαίνει πάντως ότι στην προσπάθεια να εκπροσωπηθούν οι στρατιωτικοί απέναντι στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει θεσμικός συνομιλητής. Δεν υπάρχει δηλαδή κάτι αντίστοιχο με εκπρόσωπο του «εργοδότη». Το να υπάρξει ένας τέτοιος θεσμός αποτελεί μεγάλη πρόκληση, θα είναι όμως ένα τεράστιο βήμα γιατί μετά θα μπορούμε να συζητάμε θεσμικά θέματα-πλαίσιο, όπως για παράδειγμα τα ζητήματα ασφαλείας και ασφαλίσεως του προσωπικού που πηγαίνει σε κοινές ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.
(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-30/04/2015)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.