► Η κοινή άσκηση Ελλάδας-Ισραήλ με αεροσκάφη F-16 από Καστελόριζο προκαλεί ανησυχία στην Τουρκία.
► ΣΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ πήραν μέρος και οι αρχηγοί αεροπορίας Ελλάδας και Ισραήλ. 0 Α/ΓΕΑ αντιπτέραρχος Χρήστος Βαΐτσης πέταξε με ένα ελληνικό F-16 και ο αρχηγός της Π.A. του Ισραήλ Amir Eshel με ένα αντίστοιχο ισραηλινό.
Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒ0ΥΝ0Π0ΥΛ0Υ
p.karvounopoulos@realnews.gr
0 «Ηνίοχος» κρατούσε «ασπίδα» του Δαβίδ πάνω από το Καστελόριζο! Η πτήση πέντε ελληνικών και πέντε ισραηλινών F-16 πάνω από το νησί την περασμένη εβδομάδα ήταν ένα σαφέστατο μήνυμα με αποδέκτη την Τουρκία, σύμφωνα με το οποίο ο ελληνοϊσραηλινός άξονας, σε στρατιωτικό επίπεδο τουλάχιστον, δεν έχει μείνει στα χαρτιά και στα επιχειρησιακά σχέδια.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στον ελληνοϊσραηλινό σχηματισμό μεταξύ των χειριστών που πέταξαν ήταν...
και οι ηγέτες των Πολεμικών Αεροποριών Ελλάδας και Ισραήλ! Σε ένα ελληνικό F-16 ήταν ο Α/ΓΕΑ αντιπτέραρχος Χρήστος Βαΐτσης και σε ένα ισραηλινό ο αρχηγός της Π.Α. του Ισραήλ Amir Eshel, που είχε φθάσει με άκρα μυστικότητα στην Ελλάδα.
και οι ηγέτες των Πολεμικών Αεροποριών Ελλάδας και Ισραήλ! Σε ένα ελληνικό F-16 ήταν ο Α/ΓΕΑ αντιπτέραρχος Χρήστος Βαΐτσης και σε ένα ισραηλινό ο αρχηγός της Π.Α. του Ισραήλ Amir Eshel, που είχε φθάσει με άκρα μυστικότητα στην Ελλάδα.
Οι δυο αρχηγοί πήγαν μαζί στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας, όπου είχαν μετασταθμεύσει ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη, αλλά και πάρα πολλά ελληνικά για τις ανάγκες της άσκησης «Ηνίοχος». Στην άσκηση εκτός από την Ελλάδα και το Ισραήλ συμμετείχαν και αμερικανικές επίγειες δυνάμεις. Οι Αμερικανοί συμμετείχαν με κομάντος οι οποίοι με συσκευές λέιζερ «έδειχναν» από απόσταση στόχους στο έδαφος σε διάφορά σημεία της επικράτειας και μαχητικά αεροσκάφη της Ελλάδας και του Ισραήλ τους βομβάρδιζαν εικονικά με ακρίβεια ημέρα και νύχτα.
Ο ελληνοϊσραηλινός σχηματισμός των F-16 με τους δυο αρχηγούς απογειώθηκε από την αεροπορική βάση της Ανδραβίδας το μεσημέρι της Τρίτης και πέταξε στο Καστελόριζο. Εκεί «χωρίστηκαν» σε δυο σχηματισμούς.
Ο ένας «έπαιζε» τον ρόλο του αμυνόμενου και ο άλλος του εισβολέα. Η άσκηση με τη συμμετοχή και των δυο αρχηγών έγινε εξ ολοκλήρου πάνω από το Καστελόριζο σε μια περιοχή που αμφισβητείται με προκλητικό τρόπο από την Τουρκία. Η Άγκυρα με «ανατολίτικο τσαμπουκά» παρενοχλεί συστηματικά πολιτικά αεροσκάφη που πετούν στην περιοχή καλώντας τους πιλότους να απομακρυνθούν, με το επιχείρημα ότι πετούν σε «τουρκικό» εναέριο χώρο!
Η ελληνοϊσραηλινή άσκηση πάνω από το νησί ήταν ασφαλώς μια δυσάρεστη έκπληξη για την Τουρκία, η οποία, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν έχει «απαντήσει» με κάποια πρόκληση. Είναι κάτι που αναμένεται.
Το ιστορικό
Η ελληνοϊσραηλινή στρατιωτική συνεργασία που στα «χαρτιά» υπήρχε από το 1994, όταν ο τότε ΥΕΘΑ Γεράσιμος Αρσένης είχε επισκεφθεί το Ισραήλ και είχε επαφές με τον αείμνηστο Γιτζάκ Ράμπιν, ξεκίνησε ουσιαστικά να ενεργοποιείται από το 2009 και μετά. Το Ισραήλ τα «είχε σπάσει» με την Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν και αναζητούσε επειγόντως «ζωτικό χώρο» για να μπορούν οι στρατιωτικές του δυνάμεις να ασκούνται. Η Ελλάδα ήταν πλέον έτοιμη να συνεργαστεί ουσιαστικά με το Ισραήλ και η στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών ενεργοποιήθηκε.
Από το 2009 μέχρι σήμερα η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία έχει κάνει... αμέτρητες ασκήσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο. Πολλές από τις ασκήσεις που έγιναν χαρακτηρίστηκαν ως πρόβες για πιθανή επίθεση στο Ιράν. Και π αλήθεια είναι ότι πολλά από τα σενάρια των πτήσεων των ισραηλινών αεροσκαφών έδιναν τροφή σε αυτές τις φήμες. Επίσης πάρα πολλές φορές Ισραηλινοί κομάντος έκαναν ασκήσεις σε περιοχές της Πελοποννήσου. Ασκήσεις που είχαν να κάνουν κυρίως με αποστολές «έρευνας και διάσωσης πεδίου μάχης», δηλαδή με επιχειρήσεις διάσωσης πιλότων που έχουν καταρριφθεί σε εχθρικό έδαφος.
Στην αρχή όλες αυτές οι διευκολύνσεις προκάλεσαν κάποιες χλιαρές αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας, που όμως γρήγορα ξεπεράστηκαν. Η κρίση και π αίσθηση της «εθνικής μας μοναξιάς» λειτούργησαν προφανώς θετικά στο να αφεθούν στην άκρη εμμονές και απόψεις που κυριάρχησαν για πάρα πολλά χρόνια στις ελληνοϊσραηλινές σχέσεις.
Το Ισραήλ έχει δείξει ότι ενδιαφέρεται να ισχυροποιήσει την αμυντική συνεργασία με την Ελλάδα και κατά καιρούς έχει κάνει προτάσεις προς την Αθήνα που δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν έχουν απαντηθεί. Πληροφορίες της Realnews αναφέρουν ότι το ισραηλινό ναυτικό ενδιαφέρεται να ναυπηγήσει νέες κορβέτες στα ναυπηγεία του Σκαραμαγκά. Ενδιαφέρον έχει δείξει και για τις ελληνικής ναυπήγησης πυραυλακάτους. Αναμένουν την ελληνική απάντηση. Η Ελλάδα από το 2009, όταν και αναθερμάνθηκαν οι ελληνοϊσραηλινές σχέσεις και σε στρατιωτικό επίπεδο, προσπαθεί να πείσει ότι αυτή η συμμαχία δεν στρέφεται εναντίον της Τουρκίας. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, που παρακολούθησε την τελική φάση της άσκησης «Ηνίοχος» με την πρέσβειρα του Ισραήλ Ιρίτ Μπεν Αμπα, επανέλαβε ότι «αυτό που χρειάζονται οι λαοί της περιοχής της ανατολικής Μεσογείου είναι ειλικρινείς σχέσεις μεταξύ τους, με υπέρβαση αδιεξόδων από το παρελθόν».
Πρόσθεσε ότι «η άμυνα της Ελλάδας δεν αφορά μόνο τη χώρα μας, που είναι η βασική μας προτεραιότητα, αλλά λειτουργεί και ως ευρωπαϊκό προγεφύρωμα και ανάχωμα σε κάθε σύγχρονη απειλή».
Μάλιστα όπως τόνισε, «τα τελευταία χρόνια, οι σχέσεις Ελλάδας και Ισραήλ έχουν προσλάβει μια αξιοσημείωτη δυναμική, η οποία είναι φυσική απόρροια των σχέσεων των δυο λαών, της απουσίας διμερών προβλημάτων, καθώς και των σημαντικών δυνατοτήτων και των ισχυρών προοπτικών τής μεταξύ μας συνεργασίας».
Ο Π. Καμμένος τόνισε ότι «Ισραήλ, Κύπρος και Ελλάδα ουσιαστικά αποτελούν έναν χώρο που μπορεί να είναι το νέο αμυντικό δόγμα, το οποίο μπορεί να προεκταθεί και προς τον Βορρά, προς τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία -κάτι το οποίο θα επιδιώξει η Ελλάδα- και σε συνεργασία με μετριοπαθείς χώρες της Μέσης Ανατολής». Ήδη, προσέθεσε, «ξεκινήσαμε μια συνεργασία με τον εμίρη και την Πολεμική Αεροπορία του Άμπου Ντάμπι, ενώ η Πολεμική Αεροπορία των Εμιράτων ήδη εκπαιδεύεται μαζί με Έλληνες πιλότους».
ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΡΑ
Ο Πάνος Καμμένος παρακολούθησε την τελική φάση της άσκησης «Ηνίοχος» με την πρέσβειρα του Ισραήλ.
(REAL NEWS-03/05/2015)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.