Η εμμονή του υπουργού να διατηρήσει στη ζωή υπολειτουργούντα εργοστάσια.
Από τον
Ευθύμιο Π. Πέτρου
Όταν υψηλόβαθμη βιομηχανική αντιπροσωπία από μια μεγάλη χώρα έρχεται να εξετάσει τις δυνατότητες συνεργασίας με τα ελληνικά εργοστάσια , το πρόβλημα δεν είναι πόσο κόστισε το ελικόπτερο που έφερε τον Έλληνα κυβερνητικό αξιωματούχο για να τους συνοδεύσει. Το πρόβλημα είναι αν και κατά πόσον η προετοιμασία για την επίσκεψη αυτήν και ο σχεδιασμός της υπό συζήτηση συνεργασίας έχουν γίνει μεθοδικά και ρεαλιστικά, ώστε να υπάρξει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα.
Αλλά αυτά είναι πολύ «ψιλά» γράμματα για την κυβέρνηση, και ιδιαίτερα για τον αρμόδιο για την... αμυντική βιομηχανία αναπληρωτή υπουργό Αμύνης Κώστα Ήσυχο, ο οποίος πιστεύει -και διακηρύττει- ότι θέλουμε να έχουμε ισχυρή κρατική αμυντική βιομηχανία, αφήνοντας να του διαφεύγει ότι, για να ζήσει αυτή η βιομηχανία, χρειάζεται κάτι βασικό: πελάτες και κύκλο εργασιών. Και ούτε οι Ρώσοι ούτε οι Κινέζοι αξιωματούχοι που ήρθαν στο υπουργείο Αμύνης έφεραν δουλειές. Οι μεν έφεραν τεχνογνωσία (μάλλον περιττή), την οποία επιδιώκουν να μας πουλήσουν. Οι δε συζητούν την ανάληψη εργασιών εκσυγχρονισμού συγκεκριμένων συστημάτων του πυροβολικού, για την οποία επίσης επιδιώκουν να πληρωθούν αδρά, με πολύ αμφίβολο το ποσοστό της βιομηχανικής συμμετοχής που θα δώσουν στην Ελλάδα.
Ο κ. Ήσυχος διαπίστωσε ότι υπάρχουν επτά κρατικά εργοστάσια που διαθέτουν «πανάκριβα μηχανήματα» και «πρωτοποριακή τεχνογνωσία». Μήπως γνωρίζει πότε αγοράσθηκε το τελευταίο από αυτά τα πανάκριβα μηχανήματα; Μήπως γνωρίζει πότε αυτά τα εργοστάσια με την «πρωτοποριακή τεχνογνωσία» παρουσίασαν κάποιο πρωτοποριακό προϊόν; Κάποιο πρωτότυπο προϊόν, έστω;
Ίσως τα τελευταία να ήσαν κάποια βομβιδοφόρα βλήματα και κάποια πυρομαχικά με σύστημα βελτιώσεως βεληνεκούς (base bleed) της δεκαετίας του΄80. Κατά τα λοιπά, τα επτά αυτά εργοστάσια ζουν χάρη σε κρατικές επιχορηγήσεις. Και επειδή το κράτος δεν έχει «το ταμείο του Πατισάχ που είναι θάλασσα» (κατά το παλαιό οθωμανικό γνωμικό), αλλά απλώς διαχειρίζεται τα χρήματα των φορολογουμένων, κάθε επιδότηση προς αυτά τα υπολειτουργούντα εργοστάσια συμβάλλει στην «αιμορραγία» της οικονομίας και την αύξηση του δημοσίου χρέους.
Και ενώ τα τελευταία δύο χρόνια άρχισε μια προσπάθεια νοικοκυρέματος, ο κ. Ήσυχος δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι τη διακόπτει. Ότι, δηλαδή, θα διατηρήσει αυτά τα εργοστάσια, συνεχίζοντας να σπαταλά τον ιδρώτα των φορολογουμένων για να τα κρατήσει στη ζωή.
Διότι δεν θα τους βρει δουλειές περιοδεύοντας στη Λατινική Αμερική (πάλι εξόδοις των φορολογουμένων). Αλλά, αν ειλικρινά πιστεύει ότι έτσι κάτι θα καταφέρει, τότε απλώς αποδεικνύει την πλήρη άγνοια του για την Άμυνα και τη βιομηχανία, η οποία τη στηρίζει.
(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-09/05/2015)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.