Αρχική » » Το ΝΑΤΟ στο νησί του Τιτάνα Ιαπετού

Το ΝΑΤΟ στο νησί του Τιτάνα Ιαπετού


• Πανοραμική άποψη της Καρπάθου και η σημαία του ΝΑΤΟ.
• Ο στρατηγικός στόχος του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου για να υπερκεραστεί η αποστρατιωτικοποίηση της Δωδεκανήσου και να διευκολυνθούν τα σχέδια της χώρας μας για τον καθορισμό ΑΟΖ.
• Πώς θα μπει «φρένο» στις τουρκικές προκλήσεις στο Ν. Αιγαίο. 

Από τον Ανδρέα Κούτρα

Η πρόταση δημιουργίας μιας νέας βάσης του ΝΑΤΟ στο ανατολικό Αιγαίο από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο αιφνιδίασε αρκετούς και σίγουρα ακούστηκε περίεργα στα αυτιά των αριστερών συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται, ωστόσο, για μια πολιτική απόφαση, με στρατηγικούς στόχους όχι μόνο στο Αιγαίο, αλλά στην ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή. Ο κ. Καμμένος, μάλιστα, στο ταξίδι του στην Ουάσινγκτον προσδιόρισε και το νησί δημιουργίας της αεροπορικής βάσης, μιλώντας για την Κάρπαθο (τη μυθολογική πατρίδα του Τιτάνα Ιαπετού και τόπο ανατροφής της θεάς Αθηνάς) και θέτοντας το θέμα στην υφυπουργό Αμυνας των ΗΠΑ Κριστίν Γουόρμουθ, με την οποία συναντήθηκε.

Ποιο είναι το σκεπτικό της ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας; Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες,...
να υπερκεραστεί η αποστρατιω­τικοποίηση της Δωδεκανήσου, βάσει της Συνθήκης των Παρισίων, και να ενταχθεί η περιοχή στα σχέδια του ΝΑΤΟ για επιχειρησιακή εκπαίδευ­ση με ελληνικές δυνάμεις. Έως τώρα, η συμμαχία αρνείται να συμμετάσχει σε στρατιωτικά γυμνάσια που γίνονται στα Δωδεκάνησα, θεωρώντας την περιοχή αποστρατιωτικοποιημένη, όπως ακριβώς συμβαίνει με τη Λήμνο, στην οποία έβρισκαν οι Τούρκοι πάτημα για να αμφισβητούν την κυριαρχία του νησιού μέσω και διάφορων προσβάσιμων σε αυτήν κύκλων στη συμμαχία. Οι προκλήσεις στη Λήμνο κατά κάποιον τρόπο περιορίστηκαν με την αλλαγή της δομής του ΝΑΤΟ και την κατάργηση του αεροπορικού στρατηγείου στη Σμύρνη. 

Οι Τούρκοι άλλαξαν... χαβά και από το βόρειο Αιγαίο έστρεψαν το ενδιαφέρον τους στο νότιο, και συ­γκεκριμένα στην περιοχή του Καστελόριζου και της Ρόδου. Εκμεταλ­λευόμενοι μάλιστα το κενό στην αεροπορική επιτήρηση από ελληνικής πλευράς, με την καθήλωση των αερο­σκαφών ναυτικής συνεργασίας Ρ-3, θέλησαν να στέλνουν «εικόνα» στο ΝΑΤΟ, υποκαθιστώντας την Ελλάδα και βάζοντας «πόδι» στο Αιγαίο. 

Η προσπάθειά τους αυτή, όπως ασφαλώς και οι καθημερινές προκλή­σεις τόσο από αέρος όσο και από θαλάσσης σχετίζονται με τους υδρογονάνθρακες και την εκμετάλλευσή τους. Ο κ. Καμμένος, λοιπόν, θεωρεί ότι μια βάση της συμμαχίας στην Κάρπαθο μπορεί να διευκολύ­νει τα σχέδια της χώρας μας για τον καθορισμό ΑΟΖ και την αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων. Έχει μιλήσει, άλλωστε, για συνεκμετάλ­λευση σε ποσοστό 70%-30%. 

«Μιλήσαμε για τα θέματα που αφορούν τη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ, τον ρόλο που θα παίξει η Ελ­λάδα, τον σημαντικό ρόλο που δια­δραματίζουν η Σούδα και η ναυτική βάση, όπως επίσης και για τη δυνα­τότητα να δημιουργηθεί μια ΝΑΤΟϊκή αεροπορική βάση ή, μάλλον, οι δραστηριότητες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Κρή­τη να μεταφερθούν στην Κάρπαθο» είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας μετά τη συνά­ντηση που είχε με την Κριστίν Γουόρμουθ. Από αμερικανικής πλευράς, όπως ανα­φέρουν πληροφορίες, η πρόταση του κ. Καμμένου έγινε δεκτή με ικανοποίηση και ζητήθηκε χρόνος προκειμένου να εξεταστεί. Η πρόταση θα διατυπωθεί και στο ΝΑ­ΤΟ, προκειμένου, όπως δήλωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης στις αρχές της εβδομάδας, να «προχωρήσει περαιτέρω». 

(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-24/05/2015)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger