Αρχική » » Θηλιά στη FYROM η «Μεγάλη Αλβανία»

Θηλιά στη FYROM η «Μεγάλη Αλβανία»


■ Ο αλβανικός μεγαλοϊδεατισμός και ο αλυτρωτισμός των Σκοπιανών απειλή για τη σταθερότητα στα βαλκάνια. 
■ «Ζωντανεύουν» εφιαλτικές μνήμες της ιστορίας των Βαλκα­νίων τα πρόσφατα αιματηρά γεγονότα στο Κουμάνοβο. 

του Χρήστου Καπούτση 
xkapout@otenet. gr 

«Ζωντανεύουν» εφιαλτικές μνήμες της ιστορίας της Βαλκανικής χερσονήσου τα πρόσφατα αιματηρά γεγο­νότα στην πόλη Κουμάνοβο της ΠΓΔΜ, όπου έχασαν τη ζωή τους 25 άνθρωποι (15 αστυνομικοί, 8 αντάρτες και 2 άμαχοι) κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών ανάμεσα σε ομάδα Αλβανών εθνικιστών και των Δυνάμεων Ασφαλές της FYROM. 

Το κράτος της FYROM παραπαίει, κυρίως λόγω της εθνι­κιστικής πολιτικής της κυβέρνησης Ν. Γκρούεφσκι,...
αλλά και της εσωτερικής υπονόμευσης από την αλβανική μειονότητα, που αποτελεί το 30% του συνολικού πληθυσμού. Επίσης, η μη ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ αποδυναμώνει τις κρατικές δομές, οι δημοκρατικοί θεσμοί υπολειτουργούν, ενώ ενθαρρύνεται η δράση εθνικιστών στο έδαφος της. Πι­θανή κατάρρευση του κράτους των Σκοπίων θα προκαλέσει σκηνές ανάλογες της Μέσης Ανατολής, καθώς θα πυροδοτή­σει ένα νέο ντόμινο διαμελισμού και ένοπλων συρράξεων στα Βαλκάνια. 

Ο Αμερικανός πρεσβευτής στα Σκόπια, Τζες Μπέιλι, επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση των Σκοπίων για τη χαο­τική κατάσταση στο κράτος και σε επίσημο ανακοινωθέν επι­σημαίνει ότι «η συνεχιζόμενη απραξία της κυβέρνησης δημι­ουργεί σοβαρές υπόνοιες για την πρόοδο της πΓΔΜ προς τον στόχο της ένταξης στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ». Είναι η πρώτη φορά που η αμερικανική διπλωματία επιρρίπτει ευθύνες στη σκοπιανή κυβέρνηση για την αδιαλλαξία που επιδεικνύει στις διαπραγματεύσεις για το όνομα και την επίλυση της δια­φοράς με την Ελλάδα. 

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του προέδρου της Δημοκρα­τίας της πΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, που επέρριπτε ευθύνες στην Ελλάδα για την κατάσταση στη χώρα του. Υποστήριξε ότι, λό­γω της διμερούς διαφοράς για το όνομα, η Ελλάδα προβάλλει «βέτο» και εμποδίζει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Στόχος του προέδρου της πΓΔΜ ήταν να στρέψει την προσο­χή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και διεθνών οργανισμών στα Σκόπια, ώστε να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις για την ευρωατλαντική πορεία της πΓΔΜ, αλλά και για το θέμα της ονομασίας, ασκώντας πιέσεις στην Ελλάδα. 

Η ελληνική κυβέρνηση απορρίπτει κατηγορηματικά τη θέση του Σκοπιανού προέδρου, επικαλούμενη εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και διεθνών οργανισμών, όχι μόνο για τα εκρηκτικά προβλήματα δημοκρατίας, που οφείλονται στην αυταρχική διακυβέρνηση του κ. Γκρούεφσκι, αλλά και για τις διακρίσεις εις βάρος των Αλβανών κατά παράβαση της συμφωνίας της Αχρίδας. 

«Το πρόβλημα με τα Σκόπια δεν είναι το όνομα, αλλά αυ­τό που κρύβεται πίσω από το όνομα: ο αλυτρωτισμός», δή­λωσε πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς. Μάλιστα, στη συνάντηση με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Νίκολα Πόποσκι, στο περιθώριο της άτυπης διάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρίγα της Λετονίας, ο Ν. Κοτζιάς τού επισήμανε ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται για μία λύση στο ζήτημα της ονομασίας, που δεν θα κρύβει αλυτρωτικές τάσεις από την πλευρά των Σκοπια­νών, «θάβοντας» τα σενάρια που διακινούν εθνικιστικοί κύ­κλοι των Σκοπιών, που έχουν βλέ­ψεις σε βάρος της εδαφικής ακεραι­ότητας της Ελλάδας. Ο Ν. Κοτζιάς πρότεινε διμερή διάλογο και τη δη­μιουργία Μέτρων Οικοδόμησης Εμ­πιστοσύνης, χωρίς όμως να βρει θε­τική ανταπόκριση από τον Σκοπιανό υπουργό Εξωτερικών. 

Πάντως, η ιδεολογία του «μακεδονισμού», δηλαδή η διά της βίας ταύτιση των Σλάβων της περιοχής των Σκοπίων με τους αρχαίους προγόνους μας Μακεδόνες, και η προ­βολή αλυτρωτικών αξιώσεων είναι τα θεμελιώδη συστατικά στοιχεία που συγκρατούν στη ζωή το κρατικό μόρφωμα της FYROM. Παρεμπιπτόντως, τι να έχουν απογίνει άραγε οι απόγονοι και οι τεράστιες περιουσίες του ελληνόφωνου πληθυσμού που κατοικούσε κατά πλειονότητα στην περιοχή της Πελαγονίας, που περιλαμβάνει την Οχρίδα (Αχρίδα), το Μοναστή­ρι, τη Γευγελή, και τη Στρώμνιτσα; 

Το Κουμάνοβο είναι μία πόλη της FYROM με περισσότε­ρους από 80.000 κατοίκους και απέχει 40 χλμ. από τα Σκό­πια. Η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων του είναι αλ­βανικής καταγωγής. Βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Σερ­βία, και ειδικά με τη σέρβική περιοχή του Πρέσεβο, όπου επίσης η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Αλβανοί. Στην άλ­λη πλευρά του κράτους της πΓΔΜ είναι το Τέτοβο, που συνο­ρεύει με το Κόσοβο, όπου και εκεί, στην ενιαία γεωγραφική περιοχή, η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων είναι αλ­βανικής καταγωγής. 

Το πολυπληθές αλβανικό στοιχείο στην πΓΔΜ είναι σα­φές ότι δεν κινείται μεμονωμένα και ασύνδετα. Αντίθετα, όλα δείχνουν ότι οι αλβανικές παραστρατιωτικές ομάδες, που δρουν στο εσωτερικό της χώρας, κινούνται στο όνομα της «Μεγάλης Αλβανίας», ενθαρρύνονται όμως, από εξω-βαλκανικά κέντρα εξουσίας, που προωθούν διάφορά σενά­ρια αποσταθεροποίησης της Βαλκανικής. 

Είναι σαφές ότι τα Σκόπια περισφίγγει η θηλιά της «Μεγάλης Αλβανίας», την οποία το 2012 ο πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα όρισε «από την Πρέβεζα μέχρι το Πρέσεβο, από το Τέτοβο μέχρι το Σαντζάκ και από τα Σκόπια μέχρι την Πρίστινα». Πρόσφατα, ο ηγέτης της ισλαμικής κοινότητας των Σκοπίων, Σουλεϊμάν Ριτζέτι, κήρυξε: «Η ένω­ση των αλβανικών εδαφών είναι θέλημα Αλλάχ». 

Ψηφίδα στον αλβανικό μεγαλοϊ­δεατισμό, έκτος του θέματος της Τσαμουριάς, μπορεί να χαρακτηρι­στεί και η ρηματική διακοίνωση που επέδωσε το υπουργείο Εξωτε­ρικών της Αλβανίας στον Έλληνα πρέσβη Λεωνίδα Ροκανά, με την οποία απαιτεί την τροποποίηση του προγράμματος υποθα­λάσσιων ερευνών της Ελλάδας στο Ιόνιο για υδρογονάνθρα­κες, διότι «παραβιάζεται η αλβανική υφαλοκρηπίδα»! Τα Τί­ρανα, ενώ είχαν συμφωνήσει στην οριοθέτηση της υφαλο­κρηπίδας, με τη μέθοδο της μέσης γραμμής, στη συνέχεια άλ­λαξαν στάση και θεωρούν ότι τα Διαπόντια Νησιά δεν έχουν δική τους υφαλοκρηπίδα, υιοθετώντας πλήρως τη θέση που υποστηρίζει η Τουρκία για τα νησιά του Αιγαίου. 

(ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ-16/05/2015)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger