Αρχική » , , » «Παλεύουμε με τα κύματα και με Θεούς και Δαίμονες»

«Παλεύουμε με τα κύματα και με Θεούς και Δαίμονες»


▲ Καταγγέλλονται τουρκικές γκρίζες ζώνες.
▲ SOS στο Αιγαίο εκπέμπουν οι Έλληνες λιμενικοί.
▲ Στο έλεος του Θεού, έχουν αφήσει τους άντρες του Λιμενικού Σώματος στους οποίους έχει πέσει το βάρος του προσφυγικού στα περισσότερα νησιά του Αιγαίου. Οι ελλείψεις σε προσωπικό, σκάφη καθώς όμως και η ιατρική κάλυψη αποδεικνύουν το μπάχαλο που επικρατεί στο Λιμενικό Σώμα το οποίο η κυβέρνηση και ο Υπουργός Άμυνας, έχουν αφήσει παντελώς απροστάτευτους.

Μερικά από τα θέματα που παρουσιάστηκαν στη συνέντευξη τύπου της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. που πραγ­ματοποιήθηκε την Τρίτη στο Υπουργείο Ναυτιλίας αφορούσαν στα νέα στατιστικά στοιχεία για τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, στις βασικές ελλείψεις σε προσωπικό και πλωτά μέσα, στα προβλήματα που αντιμετωπί­ζουν οι συνάδελφοι που υπηρετούν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου αλλά και σε εκείνους που υπηρετούν στο λιμάνι του Πει­ραιά. Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΠΛΣ Θάνος Τσατσουλής μίλησε για τις ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται οι άνδρες και οι γυναίκες του Λιμε­νικού Σώματος στα νησιά πύλες-εισόδου και επεσήμανε την άμεση ανάγκη ενίσχυσης με προσωπικό δεδομένου ότι οι προβλεπόμενες οργανικές θέσεις, όχι μόνο μειώ­θηκαν με απόφαση του κυβερνη­τικού συμβουλίου μεταρρύθμισης το 2013, την ώρα που οι προ­σφυγικές ροές έχουν εμφανίσει τον τελευταίο χρόνο αύξηση έως και 1000% αλλά μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις δεν έχουν καν καλυφθεί.

Φανερά προβλήματα σε οργανικές κλειδιά

Ενδεικτικά στρ Λέσβο, στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης υπάρχουν ελλείψεις σε προσωπι­κό, που φθάνουν έως και το 50% της οργανικής σύνθεσης. Την ίδια ώρα υπάρχουν 7 σκάφη μικρά & μεγάλα τα οποία ωστόσο αν αυξηθούν πάλι οι ροές δεν επαρ­κούν, ενώ λείπουν 2 πληρώματα (8 άτομα),αφού χρειάζονται κυβερνήτες και μηχανικοί.

Στη Λέσβο επίσης υπάρχουν πολ­λές συλλήψεις για πλαστά έγγρα­φα. Τουλάχιστον 30 άτομα κυρί­ως Πακιστανοί έχουν συλληφθεί. Στη Χίο, οι οργανικές θέσεις (Κ.Λ. Χίου πλην ΚΕΑ-Πλωτών) το 2013 υπηρετούσαν 98 άτομα το 2014: 60 άτομα (έτος εφαρμογής Καλ­λικράτη), και το 2015: υπηρε­τούν 58 άτομα.

Υπάρχουν δύο σκάφη και ελλεί­ψεις σε πληρώματα σκαφών. Έχουν παρουσιαστεί 20 κρούσμα­τα φυματίωσης μέσα στο 2015 ενώ οι Τούρκοι συνεχίζουν να προσπαθούν να δημιουργήσουν «γκρίζες ζώνες» στο νησί.

Στη Λέρο τώρα υπηρετούν 43 άτομα, οι 12 από μετάθεση, 30 άτομα υπηρετούν στο Λιμεναρ­χείο Λέρου. Διασώσεις από στε­λέχη ΛΣ πραγματοποιούνται ακό­μα και σε ορεινές περιοχές (2 ώρες μετά τον εντοπισμό ανα­λαμβάνει η ΕΛ.ΑΣ.). Έχει εμφανι­στεί 1 κρούσμα ηπατίτιδας. Η δύναμη της FR0NTEX είναι 25 άτομα (κυρίως μεταφέρουν από το Φαρμακονήσι και βοηθούν στην καταγραφή). Τέλος έχουν συλληφθεί μέσα σε ένα χρόνο περισσότεροι από 30 Σύροι, Μαροκινοί, Ιρακινοί και Πακιστανοί για πλαστά έγγραφα.

Στο Λιμεναρχείο Σάμου, υπηρε­τούν 36 άτομα και έχουν δύο σκάφη με προσωπικό 16 άτομα ενώ θα έπρεπε να είναι 24.

Στην Κω, η οργανική σύνθεση μετά την εφαρμογή του «Καλλι­κράτη» μειώθηκε από 65 σε 50 άτομα. Οι ελλείψεις σε προσωπι­κό φθάνουν στο 30% της οργανι­κής σύνθεσης.

Για πρώτη φορά δόθηκαν στη δημοσιότητα στοιχεία για τα ασυνόδευτα παιδιά των προσφύγων, πόσα και ποιας ηλικίας έφθασαν στη χώρα μας, σε τρία νησιά- πύλες εισόδου. Παράλληλα δόθη­καν στους εκπροσώπους του Τύπου αναλυτικά στοιχεία για τις προσφυγικές ροές το 2015, το πρώτο τρίμηνο του 2016, εθνικό­τητες αλλά και τις ελλείψεις σε προσωπικό στα νησιά που δέχονται το μεγαλύτερο «βάρος» των προσφυγικών ροών.

Απόλυτο χάος και στον Πειραιά

Κι ενώ η κατάσταση στα νησιά δεί­χνει για την ώρα βελτιωμένη, οι συνθήκες παραμονής χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στο λιμάνι του Πειραιά είναι απαράδε­κτες, γεγονός που όχι μόνο δυσχε­ραίνει το έργο των λιμενικών και τη σωστή λειτουργία του λιμανιού αλλά εγκυμονεί σοβαρούς κινδύ­νους για την ασφάλεια και την υγεία όχι μόνο αυτών των ανθρώ­πων αλλά και των λιμενικών. Ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών συνεχώς αυξάνεται στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΕΠΛΣ σε αρκετές περιπτώσεις ο ρόλος κάποιων Μ.Κ.Ο. περισσότερο δυσκολεύει παρά συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κατάστασης.

Στη συνέντευξη τύπου μίλησαν για τις προσωπικές τους εμπειρίες από τις εκατοντάδες διασώσεις στις οποίες έχουν συμμετάσχει ο Ανθυποπλοίαρχος Λ.Σ. Κυριάκος Παπαδόπουλος, ο Ανθυποπλοίαρχος Λ.Σ Μενέλαος Δαφέρμος, ο Ανθυπο­πλοίαρχος Λ.Σ. Μιχάλης Καπιτανέλης, ο Αρχικελευστής Λ.Σ. Νίκος Ιορδανίδης, ο Αρχικελευστής Λ.Σ. Ιωάννης Τσαλίκης, ο Ανθυποπλοί­αρχος Λ.Σ. Φώτης Γαρουφαλιάς. Όλοι περιέγραψαν με γλαφυρό τρόπο τις στιγμές αγωνίας, θλίψης αλλά και χαράς κατά τη διάρκεια δύσκολων κι επικίνδυνων επιχειρή­σεων διάσωσης στις περισσότερες από τις οποίες ήταν δεκάδες τα παιδιά που επέβαιναν στα δουλε­μπορικά σκάφη. Στη συνέντευξη τύπου απηύθυνε χαιρετισμό ο Γενι­κός Γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας κ. Ιωάννης Θεοτοκάς.

(ΜΑΚΕΛΕΙΟ-30/03/2016)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger