▲ Καταγγέλλονται τουρκικές γκρίζες ζώνες.
▲ SOS στο Αιγαίο εκπέμπουν οι Έλληνες λιμενικοί.
▲ Στο έλεος του Θεού, έχουν αφήσει τους άντρες του Λιμενικού Σώματος στους οποίους έχει πέσει το βάρος του προσφυγικού στα περισσότερα νησιά του Αιγαίου. Οι ελλείψεις σε προσωπικό, σκάφη καθώς όμως και η ιατρική κάλυψη αποδεικνύουν το μπάχαλο που επικρατεί στο Λιμενικό Σώμα το οποίο η κυβέρνηση και ο Υπουργός Άμυνας, έχουν αφήσει παντελώς απροστάτευτους.
Μερικά από τα θέματα που παρουσιάστηκαν στη συνέντευξη τύπου της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο Υπουργείο Ναυτιλίας αφορούσαν στα νέα στατιστικά στοιχεία για τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, στις βασικές ελλείψεις σε προσωπικό και πλωτά μέσα, στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι που υπηρετούν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου αλλά και σε εκείνους που υπηρετούν στο λιμάνι του Πειραιά. Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΠΛΣ Θάνος Τσατσουλής μίλησε για τις ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται οι άνδρες και οι γυναίκες του Λιμενικού Σώματος στα νησιά πύλες-εισόδου και επεσήμανε την άμεση ανάγκη ενίσχυσης με προσωπικό δεδομένου ότι οι προβλεπόμενες οργανικές θέσεις, όχι μόνο μειώθηκαν με απόφαση του κυβερνητικού συμβουλίου μεταρρύθμισης το 2013, την ώρα που οι προσφυγικές ροές έχουν εμφανίσει τον τελευταίο χρόνο αύξηση έως και 1000% αλλά μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις δεν έχουν καν καλυφθεί.
Φανερά προβλήματα σε οργανικές κλειδιά
Ενδεικτικά στρ Λέσβο, στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης υπάρχουν ελλείψεις σε προσωπικό, που φθάνουν έως και το 50% της οργανικής σύνθεσης. Την ίδια ώρα υπάρχουν 7 σκάφη μικρά & μεγάλα τα οποία ωστόσο αν αυξηθούν πάλι οι ροές δεν επαρκούν, ενώ λείπουν 2 πληρώματα (8 άτομα),αφού χρειάζονται κυβερνήτες και μηχανικοί.
Στη Λέσβο επίσης υπάρχουν πολλές συλλήψεις για πλαστά έγγραφα. Τουλάχιστον 30 άτομα κυρίως Πακιστανοί έχουν συλληφθεί. Στη Χίο, οι οργανικές θέσεις (Κ.Λ. Χίου πλην ΚΕΑ-Πλωτών) το 2013 υπηρετούσαν 98 άτομα το 2014: 60 άτομα (έτος εφαρμογής Καλλικράτη), και το 2015: υπηρετούν 58 άτομα.
Υπάρχουν δύο σκάφη και ελλείψεις σε πληρώματα σκαφών. Έχουν παρουσιαστεί 20 κρούσματα φυματίωσης μέσα στο 2015 ενώ οι Τούρκοι συνεχίζουν να προσπαθούν να δημιουργήσουν «γκρίζες ζώνες» στο νησί.
Στη Λέρο τώρα υπηρετούν 43 άτομα, οι 12 από μετάθεση, 30 άτομα υπηρετούν στο Λιμεναρχείο Λέρου. Διασώσεις από στελέχη ΛΣ πραγματοποιούνται ακόμα και σε ορεινές περιοχές (2 ώρες μετά τον εντοπισμό αναλαμβάνει η ΕΛ.ΑΣ.). Έχει εμφανιστεί 1 κρούσμα ηπατίτιδας. Η δύναμη της FR0NTEX είναι 25 άτομα (κυρίως μεταφέρουν από το Φαρμακονήσι και βοηθούν στην καταγραφή). Τέλος έχουν συλληφθεί μέσα σε ένα χρόνο περισσότεροι από 30 Σύροι, Μαροκινοί, Ιρακινοί και Πακιστανοί για πλαστά έγγραφα.
Στο Λιμεναρχείο Σάμου, υπηρετούν 36 άτομα και έχουν δύο σκάφη με προσωπικό 16 άτομα ενώ θα έπρεπε να είναι 24.
Στην Κω, η οργανική σύνθεση μετά την εφαρμογή του «Καλλικράτη» μειώθηκε από 65 σε 50 άτομα. Οι ελλείψεις σε προσωπικό φθάνουν στο 30% της οργανικής σύνθεσης.
Για πρώτη φορά δόθηκαν στη δημοσιότητα στοιχεία για τα ασυνόδευτα παιδιά των προσφύγων, πόσα και ποιας ηλικίας έφθασαν στη χώρα μας, σε τρία νησιά- πύλες εισόδου. Παράλληλα δόθηκαν στους εκπροσώπους του Τύπου αναλυτικά στοιχεία για τις προσφυγικές ροές το 2015, το πρώτο τρίμηνο του 2016, εθνικότητες αλλά και τις ελλείψεις σε προσωπικό στα νησιά που δέχονται το μεγαλύτερο «βάρος» των προσφυγικών ροών.
Απόλυτο χάος και στον Πειραιά
Κι ενώ η κατάσταση στα νησιά δείχνει για την ώρα βελτιωμένη, οι συνθήκες παραμονής χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στο λιμάνι του Πειραιά είναι απαράδεκτες, γεγονός που όχι μόνο δυσχεραίνει το έργο των λιμενικών και τη σωστή λειτουργία του λιμανιού αλλά εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια και την υγεία όχι μόνο αυτών των ανθρώπων αλλά και των λιμενικών. Ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών συνεχώς αυξάνεται στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΕΠΛΣ σε αρκετές περιπτώσεις ο ρόλος κάποιων Μ.Κ.Ο. περισσότερο δυσκολεύει παρά συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κατάστασης.
Στη συνέντευξη τύπου μίλησαν για τις προσωπικές τους εμπειρίες από τις εκατοντάδες διασώσεις στις οποίες έχουν συμμετάσχει ο Ανθυποπλοίαρχος Λ.Σ. Κυριάκος Παπαδόπουλος, ο Ανθυποπλοίαρχος Λ.Σ Μενέλαος Δαφέρμος, ο Ανθυποπλοίαρχος Λ.Σ. Μιχάλης Καπιτανέλης, ο Αρχικελευστής Λ.Σ. Νίκος Ιορδανίδης, ο Αρχικελευστής Λ.Σ. Ιωάννης Τσαλίκης, ο Ανθυποπλοίαρχος Λ.Σ. Φώτης Γαρουφαλιάς. Όλοι περιέγραψαν με γλαφυρό τρόπο τις στιγμές αγωνίας, θλίψης αλλά και χαράς κατά τη διάρκεια δύσκολων κι επικίνδυνων επιχειρήσεων διάσωσης στις περισσότερες από τις οποίες ήταν δεκάδες τα παιδιά που επέβαιναν στα δουλεμπορικά σκάφη. Στη συνέντευξη τύπου απηύθυνε χαιρετισμό ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας κ. Ιωάννης Θεοτοκάς.
(ΜΑΚΕΛΕΙΟ-30/03/2016)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.