Αρχική » , , , , , » Προετοιμάζεται θερμό επεισόδιο στην Κύπρο με τους Τούρκους;

Προετοιμάζεται θερμό επεισόδιο στην Κύπρο με τους Τούρκους;


Η αντίδραση της Άγκυρας απέναντι στην επικείμενη εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων από την κυπριακή δημοκρατία, δεν συμ­βαίνει για πρώτη φορά. Ωστό­σο, μια τέτοια κίνηση από την ελληνοκυπριακή πλευρά ενδε­χομένως να διαταράξει τις σχέ­σεις με την κατεχομένη Κύπρο. Μήπως βρισκόμαστε ένα βήμα πιο κοντά σε μια τουρκο-κυπριακή σύρραξη; Μέρος του οικο­πέδου 6 της Κύπρου είναι εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας και προσθέτει ότι «θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στην υφαλοκρηπίδα της». Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, «στο παρόν στάδιο που έχουν φτάσει σε μια κρίσιμη φάση οι διαπραγματεύσεις για επίτευξη περιεκτικής λύσης με στόχο την ίδρυση ενός νέου συνεταιρισμού στην Κύπρο, η απόφαση της ελληνοκυπρια­κής διοίκησης για διαγωνισμό, από τη μια παραβλέπει τα ίσα και αδιαχώριστα δικαιώματα και συμφέροντα των Τουρκο­κυπρίων επί των φυσικών πό­ρων του νησιού και από την άλλη παραβιάζει τα δικαιώ­ματα της χώρας μας τα οποία πηγάζουν από την υφαλοκρη­πίδα της περιοχής». 

Στην ανα­κοίνωση η Άγκυρα δηλώνει ότι «δεν θα επιτρέψει ούτε και τώ­ρα σε ξένες εταιρείες να δρα­στηριοποιηθούν στον τομέα των υδρογονανθράκων χωρίς άδεια σε πεδία της θαλάσσιας αρμοδιότητάς της και θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στην υφαλοκρηπίδα». Σε απάντησή του το κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει την ανακοίνωση της Άγκυρας ως «έκφανση της προκλητικής και αποσταθεροποιητικής συμπερι­φοράς της Τουρκίας και αυθαί­ρετης ερμηνείας των διεθνών συνθηκών και συμβάσεων, για τη νέα διαδικασία χορήγησης αδειών εξερεύνησης υδρο­γονανθράκων». Η Κυπριακή Δημοκρατία, επισημαίνει η ανακοίνωση, «είναι αποφασι­σμένη να προχωρήσει στην εκ­μετάλλευση του φυσικού της πλούτου, ιδιαίτερα σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες, για την οικονομική ανάπτυξη και ευημερία ολόκληρου του λαού της, χωρίς διακρίσεις».



(ΜΑΚΕΛΕΙΟ-28/03/2016)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger