Αρχική » , , , » Νομοσχέδιο-ΜΟΜΑ φέρνει ο Καμμένος

Νομοσχέδιο-ΜΟΜΑ φέρνει ο Καμμένος


ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ.
Με το νομοσχέδιο για τις Ένοπλες Δυνάμεις υλοποιείται επιτέλους το «όνειρο» του κ. Πάνου Καμμένου για τη «νέα ΜΟΜΑ» (ΜΟΜΚΑ), η οποία προορίζεται για την «εξυπηρέτηση» του μεταναστευτικού.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ
targirakis@e-typos.com

Με πολυνομοσχέδιο - μαμούθ, παρεμβαίνει π κυ­βέρνηση στα θέματα του υπουργείου Αμύνης. Μεταξύ των άλλων, στο σχέδιο νόμου που δό­θηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση, καθορίζεται ο διαφορετικός χρόνος θητείας που θα πρέπει να μένει στο πόστο του ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ και οι αρχηγοί των τριών Σωμάτων, συστήνεται εντός του υπουργεί­ου Αμύνης ένας «υπερφορέας» για την αξιοποίηση της τεράστιας περιουσίας των Ταμείων των Ενό­πλων Δυνάμεων, δημιουργείται επιτέλους το «όνειρο» του κ. Πά­νου Καμμένου για τη «νέα ΜΟΜΑ» (ΜΟΜΚΑ), η οποία, όπως φαίνεται από το κείμενο του νομοσχεδίου, προορίζεται για την «εξυπηρέτη­ση» του Μεταναστευτικού, δίδεται η δυνατότητα στα Γενικά Επιτελεία να προβαίνουν από μόνα τους σε προμήθειες αμυντικού υλικού και οπλικών συστημάτων (!), κλείνουν και συνενώνονται στρατιωτικές Σχολές, ενώ ρυθμίζεται πλειάδα θεμάτων που έχουν να κάνουν με μονιμοποιήσεις, μεταθέσεις, ιεραρ­χική άνοδο, και σταδιοδρομία του προσωπικού.

Ειδικότερα, στο πολυνομοσχέ­διο με τίτλο «Ρύθμιση θεμάτων υπουργείου Εθνικής Άμυνας», κα­θορίζεται τριετής θητεία με δικαί­ωμα παράτασης για ένα επιπλέον έτος, για τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμύνης (ΓΕΕ­ΘΑ), και διετής θητεία με δικαίωμα παράτασης ενός χρόνου, για τους αρχηγούς των τριών Γενικών Επι­τελείων (ΓΕΑ. ΓΕΝ, ΓΕΣ).

Να σημειωθεί πως έως τώρα δεν υπήρχε αυστηρά προσδιορισμένο χρονικό διάστημα θητείας του αρ­χηγού ΓΕΕΘΑ και των αρχηγών των τριών Όπλων, και έτσι ήταν δυνατόν να αποστρατεύονται με απόφαση του εκάστοτε υπουργού Αμύνης. Μάλιστα, συχνά, ανάλογα με τις επιθυμίες της κάθε κυβέρ­νησης, είτε «ξηλώνονταν» νωρίτε­ρα οι αρχηγοί, είτε παρατεινόταν -κατά το δοκούν- η θητεία τους. Μάλιστα, στον Στρατό Ξηράς, τα τελευταία χρόνια άλλαξε σειρά αρχηγών, αφού κάθε ένα - ενάμισι έτος αποφασιζόταν η αποστρατεία του αρχηγού ΓΕΣ.

Πολιτικές παρεμβάσεις

Πάντως, η κυβέρνηση αφήνει πα­ράθυρα για πολιτικές παρεμβάσεις στην ηγεσία των ΕΔ. Όπως χαρα­κτηριστικά αναφέρεται, άλλωστε, στην αιτιολογική έκθεση, η κυ­βέρνηση έχει τη «δυνατότητα να αντικαθιστά τους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων και νωρίτερα από την προγραμματισμένη λήξη της θητείας τους, εφόσον ανακύ­πτει σοβαρός λόγος (!) που καθι­στά αναγκαία την αντικατάσταση αυτή».

Επίσης, προβλέπεται να καταργηθούν «μετά από ένα στάδιο μετάβασης δύο ετών, οι υφιστά­μενες σχολές υπαξιωματικών της ΠΑ (ΣΤΥΑ, ΣΥΔ, ΣΙΡ)» και η «ενο­ποίησή τους σε μια ενιαία Σχολή Υπαξιωματικών Αεροπορίας (ΣΥΑ)». Επιπλέον, προτείνεται η σύσταση, εντός του υπουργείου Αμύνης, της νέας Υπηρεσίας Αξιοποίησης της Ακίνητης Περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠΑΑΠΕΔ). Αν και στο πολυνομοσχέδιο αναφέρεται ότι θα «λειτουργεί παράλληλα με τα Ταμεία και σε στενή συνεργασία με αυτά», φαίνεται να δίδονται σε αυτήν την «ολιγομελή, διακλαδική, ανεξάρτητη υπηρεσία», υπερεξου­σίες. Όπως και να ’χει, η ρύθμιση αυτή δείχνει ότι, με ενέχυρο την περιουσία τους, τα ασφαλιστικά Ταμεία των ΕΔ (Μετοχικά Ταμεία Στρατού -ΜΤΣ- Ναυτικού -ΜΤΝ- και Αεροπορίας -ΜΤΑ), ουσιαστικά παίρνουν «απαλλαγή» από τη συγ­χώνευσή τους στον Ενιαίο Φορέα που προβλέπει η κυβερνητική πρόταση για το ασφαλιστικό.

Τα εφάπαξ

Αυτό σημαίνει ότι, μέχρι νεωτέρας, απομακρύνεται ο κίνδυνος περικο­πών στα εφάπαξ που καταβάλλουν, ακριβώς λόγω του ενεχύρου που δίνουν για να κρατήσουν την όποια ανεξαρτησία τους στη λήψη των αποφάσεων.

Επιπλέον, προτείνεται η σύστα­ση της «νέας ΜΟΜΑ», της Μο­νάδας Μελετών και Κατασκευών, ΜΟ.Μ.ΚΑ (!), τη δημιουργία της οποίας τόσο πολύ διατυμπάνιζε ο κ. Καμμένος αηό την πρώτη στιγμή που ανέλαβε το υπουργείο Αμύνης. Στο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι η Μονάδα «θα συμπράττει με φορείς του δημοσίου τομέα και της τοπι­κής αυτοδιοίκησης στην υλοποίηση έργων τοπικού ενδιαφέροντος, τα οποία εξυπηρετούν το γενικότερο επιχειρησιακό ενδιαφέρον των ΕΔ, όπως π.χ. η διάνοιξη μιας οδού ή η κατασκευή μιας γέφυρας σε ορι­σμένη παραμεθόριο ή άλλη περιο­χή». Ωστόσο, προστίθεται το εξής σημείο: «Η ΜΟΜΚΑ καθίσταται αρμόδια σε εξαιρετικές περιπτώ­σεις επείγουσας εθνικής ανάγκης να αναλάβει την εκπόνηση μελετών ή και την εκτέλεση έργων κατόπιν σχετικής απόφασης του ΚΥΣΕΑ». Κάτι που σαφέστατα «φωτογρα­φίζει» τον ρόλο της στο Μεταναστευτικό.

Όσον αφορά ζητήματα προμη­θειών, αναφέρεται ότι «κατόπιν απόφασης του υπουργού Αμύνης, παρέχεται η δυνατότητα στα Γενικά Επιτελεία να διενεργούν σε εξαιρε­τικές (!) περιπτώσεις» αγορές και προμήθειες.

Ειδικότερα, «η δυνατότητα αυτή παρέχεται στα Γενικά Επιτελεία αποκλειστικά και μόνο σε περι­πτώσεις που απαιτείται η κάλυ­ψη σοβαρών και ανελαστικών (!) αναγκών εθνικής ασφάλειας και ετοιμότητας των ΕΔ, η δε χρημα­τοδότηση των συμβάσεων αυτών θα γίνεται από τις πιστώσεις των εξοπλιστικών προγραμμάτων και των λειτουργικών προϋπολογισμών των Γενικών Επιτελείων, οι οποίες δεν δύνανται να υπερβούν το ετή­σιο ανώτατο όριο πιστώσεων όπως ορίζεται στο οικείο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγι­κής (ΜΠΔΣ)».

Τέλος, προβλέπεται η σύσταση Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου στο υπουργείο Αμύνης, ενώ δίδεται η δυνατότητα στους ΕΜΘ και στους ΕΠΟΠ, μετά από συγκεκριμένα χρό­νια υπηρεσίας, να γίνονται μόνιμοι υπαξιωματικοί.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

> Καθορίζεται τριετής θη­τεία για τον αρχηγό ΓΕ­ΕΘΑ και διετής για τους αρχηγούς ΓΕΑ, ΓΕΝ, ΓΕΣ.

> Συστήνεται «υπερφορέας» για την αξιοποίηση της τεράστιας περιουσίας των Ταμείων των Ενόπλων Δυνάμεων.

> Δημιουργείται η «νέα ΜΟΜΑ» (ΜΟΜΚΑ) για την «εξυπηρέτηση» του μεταναστευτικού προ­βλήματος.

> Δίνεται π δυνατότητα στα Γενικά Επιτελεία να προ­βαίνουν από μόνα τους σε προμήθειες υλικού και οπλικών συστημάτων.

> Κλείνουν και συνενώνο­νται στρατιωτικές Σχο­λές.

> Ρυθμίζεται πλειάδα θε­μάτων σχετικά με μονι­μοποιήσεις, μεταθέσεις και ιεραρχική άνοδο του προσωπικού.

(ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ-29/03/2016)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger