▲ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ.
▲ Με το νομοσχέδιο για τις Ένοπλες Δυνάμεις υλοποιείται επιτέλους το «όνειρο» του κ. Πάνου Καμμένου για τη «νέα ΜΟΜΑ» (ΜΟΜΚΑ), η οποία προορίζεται για την «εξυπηρέτηση» του μεταναστευτικού.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ
targirakis@e-typos.com
Με πολυνομοσχέδιο - μαμούθ, παρεμβαίνει π κυβέρνηση στα θέματα του υπουργείου Αμύνης. Μεταξύ των άλλων, στο σχέδιο νόμου που δόθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση, καθορίζεται ο διαφορετικός χρόνος θητείας που θα πρέπει να μένει στο πόστο του ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ και οι αρχηγοί των τριών Σωμάτων, συστήνεται εντός του υπουργείου Αμύνης ένας «υπερφορέας» για την αξιοποίηση της τεράστιας περιουσίας των Ταμείων των Ενόπλων Δυνάμεων, δημιουργείται επιτέλους το «όνειρο» του κ. Πάνου Καμμένου για τη «νέα ΜΟΜΑ» (ΜΟΜΚΑ), η οποία, όπως φαίνεται από το κείμενο του νομοσχεδίου, προορίζεται για την «εξυπηρέτηση» του Μεταναστευτικού, δίδεται η δυνατότητα στα Γενικά Επιτελεία να προβαίνουν από μόνα τους σε προμήθειες αμυντικού υλικού και οπλικών συστημάτων (!), κλείνουν και συνενώνονται στρατιωτικές Σχολές, ενώ ρυθμίζεται πλειάδα θεμάτων που έχουν να κάνουν με μονιμοποιήσεις, μεταθέσεις, ιεραρχική άνοδο, και σταδιοδρομία του προσωπικού.
Ειδικότερα, στο πολυνομοσχέδιο με τίτλο «Ρύθμιση θεμάτων υπουργείου Εθνικής Άμυνας», καθορίζεται τριετής θητεία με δικαίωμα παράτασης για ένα επιπλέον έτος, για τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμύνης (ΓΕΕΘΑ), και διετής θητεία με δικαίωμα παράτασης ενός χρόνου, για τους αρχηγούς των τριών Γενικών Επιτελείων (ΓΕΑ. ΓΕΝ, ΓΕΣ).
Να σημειωθεί πως έως τώρα δεν υπήρχε αυστηρά προσδιορισμένο χρονικό διάστημα θητείας του αρχηγού ΓΕΕΘΑ και των αρχηγών των τριών Όπλων, και έτσι ήταν δυνατόν να αποστρατεύονται με απόφαση του εκάστοτε υπουργού Αμύνης. Μάλιστα, συχνά, ανάλογα με τις επιθυμίες της κάθε κυβέρνησης, είτε «ξηλώνονταν» νωρίτερα οι αρχηγοί, είτε παρατεινόταν -κατά το δοκούν- η θητεία τους. Μάλιστα, στον Στρατό Ξηράς, τα τελευταία χρόνια άλλαξε σειρά αρχηγών, αφού κάθε ένα - ενάμισι έτος αποφασιζόταν η αποστρατεία του αρχηγού ΓΕΣ.
Πολιτικές παρεμβάσεις
Πάντως, η κυβέρνηση αφήνει παράθυρα για πολιτικές παρεμβάσεις στην ηγεσία των ΕΔ. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, άλλωστε, στην αιτιολογική έκθεση, η κυβέρνηση έχει τη «δυνατότητα να αντικαθιστά τους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων και νωρίτερα από την προγραμματισμένη λήξη της θητείας τους, εφόσον ανακύπτει σοβαρός λόγος (!) που καθιστά αναγκαία την αντικατάσταση αυτή».
Επίσης, προβλέπεται να καταργηθούν «μετά από ένα στάδιο μετάβασης δύο ετών, οι υφιστάμενες σχολές υπαξιωματικών της ΠΑ (ΣΤΥΑ, ΣΥΔ, ΣΙΡ)» και η «ενοποίησή τους σε μια ενιαία Σχολή Υπαξιωματικών Αεροπορίας (ΣΥΑ)». Επιπλέον, προτείνεται η σύσταση, εντός του υπουργείου Αμύνης, της νέας Υπηρεσίας Αξιοποίησης της Ακίνητης Περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠΑΑΠΕΔ). Αν και στο πολυνομοσχέδιο αναφέρεται ότι θα «λειτουργεί παράλληλα με τα Ταμεία και σε στενή συνεργασία με αυτά», φαίνεται να δίδονται σε αυτήν την «ολιγομελή, διακλαδική, ανεξάρτητη υπηρεσία», υπερεξουσίες. Όπως και να ’χει, η ρύθμιση αυτή δείχνει ότι, με ενέχυρο την περιουσία τους, τα ασφαλιστικά Ταμεία των ΕΔ (Μετοχικά Ταμεία Στρατού -ΜΤΣ- Ναυτικού -ΜΤΝ- και Αεροπορίας -ΜΤΑ), ουσιαστικά παίρνουν «απαλλαγή» από τη συγχώνευσή τους στον Ενιαίο Φορέα που προβλέπει η κυβερνητική πρόταση για το ασφαλιστικό.
Τα εφάπαξ
Αυτό σημαίνει ότι, μέχρι νεωτέρας, απομακρύνεται ο κίνδυνος περικοπών στα εφάπαξ που καταβάλλουν, ακριβώς λόγω του ενεχύρου που δίνουν για να κρατήσουν την όποια ανεξαρτησία τους στη λήψη των αποφάσεων.
Επιπλέον, προτείνεται η σύσταση της «νέας ΜΟΜΑ», της Μονάδας Μελετών και Κατασκευών, ΜΟ.Μ.ΚΑ (!), τη δημιουργία της οποίας τόσο πολύ διατυμπάνιζε ο κ. Καμμένος αηό την πρώτη στιγμή που ανέλαβε το υπουργείο Αμύνης. Στο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι η Μονάδα «θα συμπράττει με φορείς του δημοσίου τομέα και της τοπικής αυτοδιοίκησης στην υλοποίηση έργων τοπικού ενδιαφέροντος, τα οποία εξυπηρετούν το γενικότερο επιχειρησιακό ενδιαφέρον των ΕΔ, όπως π.χ. η διάνοιξη μιας οδού ή η κατασκευή μιας γέφυρας σε ορισμένη παραμεθόριο ή άλλη περιοχή». Ωστόσο, προστίθεται το εξής σημείο: «Η ΜΟΜΚΑ καθίσταται αρμόδια σε εξαιρετικές περιπτώσεις επείγουσας εθνικής ανάγκης να αναλάβει την εκπόνηση μελετών ή και την εκτέλεση έργων κατόπιν σχετικής απόφασης του ΚΥΣΕΑ». Κάτι που σαφέστατα «φωτογραφίζει» τον ρόλο της στο Μεταναστευτικό.
Όσον αφορά ζητήματα προμηθειών, αναφέρεται ότι «κατόπιν απόφασης του υπουργού Αμύνης, παρέχεται η δυνατότητα στα Γενικά Επιτελεία να διενεργούν σε εξαιρετικές (!) περιπτώσεις» αγορές και προμήθειες.
Ειδικότερα, «η δυνατότητα αυτή παρέχεται στα Γενικά Επιτελεία αποκλειστικά και μόνο σε περιπτώσεις που απαιτείται η κάλυψη σοβαρών και ανελαστικών (!) αναγκών εθνικής ασφάλειας και ετοιμότητας των ΕΔ, η δε χρηματοδότηση των συμβάσεων αυτών θα γίνεται από τις πιστώσεις των εξοπλιστικών προγραμμάτων και των λειτουργικών προϋπολογισμών των Γενικών Επιτελείων, οι οποίες δεν δύνανται να υπερβούν το ετήσιο ανώτατο όριο πιστώσεων όπως ορίζεται στο οικείο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ)».
Τέλος, προβλέπεται η σύσταση Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου στο υπουργείο Αμύνης, ενώ δίδεται η δυνατότητα στους ΕΜΘ και στους ΕΠΟΠ, μετά από συγκεκριμένα χρόνια υπηρεσίας, να γίνονται μόνιμοι υπαξιωματικοί.
ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
♦> Καθορίζεται τριετής θητεία για τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ και διετής για τους αρχηγούς ΓΕΑ, ΓΕΝ, ΓΕΣ.
♦> Συστήνεται «υπερφορέας» για την αξιοποίηση της τεράστιας περιουσίας των Ταμείων των Ενόπλων Δυνάμεων.
♦> Δημιουργείται η «νέα ΜΟΜΑ» (ΜΟΜΚΑ) για την «εξυπηρέτηση» του μεταναστευτικού προβλήματος.
♦> Δίνεται π δυνατότητα στα Γενικά Επιτελεία να προβαίνουν από μόνα τους σε προμήθειες υλικού και οπλικών συστημάτων.
♦> Κλείνουν και συνενώνονται στρατιωτικές Σχολές.
♦> Ρυθμίζεται πλειάδα θεμάτων σχετικά με μονιμοποιήσεις, μεταθέσεις και ιεραρχική άνοδο του προσωπικού.
(ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ-29/03/2016)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.