Αρχική » , , » Μύθοι και πραγματικότητα για την άρση των capital controls

Μύθοι και πραγματικότητα για την άρση των capital controls


Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα... έχει υιοθετήσει και η Λούκα Κα­τσέλη.
Το μεροκάματο των 1.000 ευρώ που «ζαλίζει», την ώρα που οι ζημίες του περσινού έτους έφτασαν τα 4,2 δισ. ευρώ.

Η Δημοκρατία είναι το μοναδι­κό πολίτευμα που μπορεί να καταργηθεί με δημοκρατικές διαδικασίες, έχει πει κάποιος σοφός. Φυσικά, αυ­τό δεν γίνεται με έναν νόμο και ένα διάταγμα. Συνήθως γίνεται σιγά - σι­γά, ώστε ο κόσμος να μην καταλάβει τη μείωση των δημοκρατικών του ελευθεριών και των δικαιωμάτων του, βασική παράμετρος των οποίων είναι η οικονομική ελευθερία, να μπορεί, δηλαδή, κάποιος να εξουσιά­ζει την περιουσία του και τα χρήματά του. Ποια οικονομική, όμως, ελευθερία υπάρχει στην Ελλάδα των capital controls; Ποια περιουσία του ελέγχει ο Έλληνας, όταν, λόγω της ύφεσης, της ανέχειας, της ανυπαρξίας ρευ­στού δεν μπορεί να πουλήσει το όποιο περιουσιακό του στοιχείο;

Και όλα αυτά όταν η πολιτική ηγεσία της χώρας και τα παρακλάδια αυτής, που ελέγχουν την οικονομική δραστηριότητα, μας παραμυθιάζουν ότι τα capitals controls δεν είναι κα­ταστροφή και πως σύντομα θα φύγουν. Όπως, καλή ώρα, σε συνέντευ­ξή της σε κυριακάτικη εφημερίδα η κυρία Κατσέλη, που μπορεί να είναι διοικήτρια της Εθνικής Τράπεζας, ωστόσο πρόκειται για πολιτική τοπο­θέτηση (όπως συμβαίνει πάντα στην Εθνική, η οποία, όπως αναφέρει και το όνομά, της πρέπει να στηρίζει συ­νολικά την εθνική οικονομία). Βέ­βαια, ως εθνική οικονομία δεν νοεί­ται ούτε η κομματική ούτε η φιλική ούτε η οικογενειακή οικονομία, αλλά το σύνολο των ελληνικών νοικοκυ­ριών και επιχειρήσεων, που η τράπε­ζα θα πρέπει να χρηματοδοτεί, προκειμένου να δημιουργούνται δουλει­ές και ανάπτυξη.

Το «παραμύθιασμα»

Εκτός, λοιπόν, από τις αρχικές διαβεβαιώσεις των στελεχών της κυβέρνησης το πρώτο εξάμηνο του 2015, ότι δεν πρόκειται να επιβληθούν capital controls και στη συνέ­χεια επεβλήθησαν, εκτός από τις επό­μενες δηλώσεις τους ότι θα είναι για τρεις μήνες και πως το αργότερο στις αρχές του 2016 θα ανακληθούν και θα επανέλθει η τραπεζική τάξη, ακό­μα και σήμερα συνεχίζεται το «παρα­μύθιασμα» ότι η άρση τους μπορεί να γίνει μέσα στο 2016.

Στο «παραμύθιασμα» αυτό, δυ­στυχώς, συμπεριλαμβάνεται και η κυρία Κατσέλη, που από τη θέση της θα έπρεπε να προστατεύει διά της αλήθειας τους Έλληνες και την εθνι­κή οικονομία.

Και αυτό γιατί, αν δει κανείς ιστο­ρικά τι συνέβη σε χώρες που επέβα­λαν capital controls, όπως η Κύπρος και η Ισλανδία, κάλλιστα μπορεί να αντιληφθεί πότε θα αποσυρθούν και στην Ελλάδα. Στην Κύπρο χρειάστηκαν περίπου 25 μήνες και στην Ισ­λανδία περίπου 7 χρόνια. Με δεδο­μένο το ότι η Κύπρος ήδη έχει βγει από το μνημόνιο ύστερα από 3,5 χρό­νια, ενώ η Ελλάδα ήδη βρίσκεται στο 6ο έτος (και θα τα εκατοστίσουμε!), η πιο αισιόδοξη άποψη για άρση των capital controls δεν πάει νωρίτερα από το β’ εξάμηνο του 2017.

O ELA

Σύμφωνα, μάλιστα, με τραπεζι­κές πηγές, πέρα από τα περί αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στις τράπεζες, ολοκλήρωσης της αξιολόγη­σης κ.λπ., για να αρθούν τα capital controls πρέπει να μηδενίσει ο ELA στις ελληνικές τράπεζες. Με δεδομέ­νο, όμως, ότι ο ELA βρίσκεται περί­που στα 70 δισ. ευρώ και η απομείωσή του γίνεται με πολύ αργούς ρυθ­μούς, μπορεί κανείς να συμπεράνει ότι η άρση των capital controls, για την οποία δεν φαίνεται να βιάζονται ούτε η ΕΚΤ ούτε η ΤτΕ, θα ξεπεράσει κατά πολύ το 2017.

Ο «μυθικός» μισθός της κυρίας προέδρου

Ζημιές που αγγίζουν τα 4,2 δισ. ευρώ κατέγραψε η Εθνική Τράπεζα για το 2015, όπως αναφέρεται στην οικονομική έκθεση η οποία δημοσιεύθηκε τις προηγούμενες μέρες. Ωστόσο, στην επιχείρηση αυτήν (και οι τράπεζες είναι επιχειρήσεις που εμπορεύονται το χρήμα, καθώς παίρνουν τις αποταμιεύσεις τις οποί­ες στη συνέχεια δανείζουν με τόκο) τις ζημιές τις χρεώνονται προφανώς μόνο οι μέτοχοι και πιθανόν αργότερα οι καταθέτες, διότι οι διοικούντες εξακολουθούν να παίρνουν τους πα­χυλούς μισθούς τους, ασχέτως αν διασφαλίζουν ή όχι τα συμφέροντα της επιχείρησης που διοικούν.

Έτσι, παρότι η Εθνική κατέγρα­ψε τεράστιες ζημιές για το έτος 2015, η κυρία Λούκα Κατσέλη ως πρό­εδρος του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας είχε μηνιαίες αποδοχές της τάξης των 25.589 ευ­ρώ! Δηλαδή, από τις 23 Μαρτίου 2015, όταν ορίστηκε πρόεδρος, έως το τέλος του 2015 οι απολαβές της ήταν 202.852 ευρώ και 27.450 ευρώ έλαβε ως αποζημίωση για τη συμμε­τοχή της στα διοικητικά συμβούλια. Σύμφωνα, μάλιστα, με το σάιτ Attiki Press, η διοίκηση είχε ξεχάσει να αναφέρει τις αποδοχές της στο ενη­μερωτικό δελτίο της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου τον περασμένο Δεκέμβριο. Βέβαια, οι αποδοχές της κυρίας Κατσέλη καταγράφηκαν στην ετήσια οικονομική έκθεση για το 2015 που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016. Φυ­σικά, η κυρία Κατσέλη δεν είναι η μόνη η οποία λαμβάνει τέτοιους ασύλληπτους -για τα δεδομένα της εποχής- μισθούς, αφού και ο κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης για το 2015 έλαβε 275.039 ευρώ, ο κ. Δημήτριος Δημόπουλος 254.320 ευρώ και ο κ. Παύλος Μυλωνάς 253.125 ευρώ.

Όλοι αυτοί είναι εκτελεστικά μέ­λη στη διοίκηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα μέλη του Δ.Σ., όπως ο πρόεδρος και τα εκτελεστικά μέλη, δεν χορηγήθηκε μπόνους, ενώ τα μέλη που αποχώρησαν το 2015 πήραν συνολικά απο­ζημιώσεις οι οποίες ανέρχονταν σε 936.000 ευρώ.

(ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ-23/03/2016)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger