Αρχική » , , , » Η απομνημονιακή Κύπρος

Η απομνημονιακή Κύπρος


Η έξοδος της Κύπρου από τα Καυδιανά δίκρανα του ΔΝΤ έχει τεραστία πολιτική σημασία: Ελπίζεται ότι η Κύπρος θα παύσει να δέχεται πιέσεις από τον «διεθνή παράγοντα».

Του ΚΩΣΤΑ ΚΟΛΜΕΡ

Με πολλές μεγαλοστομίες ανηγγέλθη η έξοδος της οικονομίας της Κύπρου από τις πρόνοιες του Μνημονίου που επεβλήθη την 25η Μαρτίου 2013 υπό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης και του (άτυπου) Γιούρογκρουπ, άνευ λόγου και αιτίας, καθ’ όσον η κυπριακή οικονομία ήταν κατά βάσιν υγιής, παρά μόνον εξ αιτίας της μνησικακίας του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ό,τι οι κυπριακές τράπεζες είχαν προσελκύσει τεράστια ρωσικά κεφάλαια - και όχι οι γερμανικές.

Με τη συνενοχή τριών «ελλαδικών» κυβερνήσεων- Κουϊσλινγκ, οι εν Ελλάδι κυπριακές τράπεζες υποχρεώθηκαν ν’ αγοράσουν ελληνικά ομόλογα, τα οποία απεδείχθησαν «σκουπιδόχαρτα» εν συνεχεία και «κουρεύτηκαν» κατά 80%, ενώ ζημίωσαν το κυπριακό πιστωτικό σύστημα με 4,5 δισ. ευρώ. Που για τη μικρή οικονομία της Κύπρου ήταν μεγάλο ποσόν.

Ακολούθως, με εντολή του προέδρου του Γιούρογκρουπ, Ολλανδού Γερούν Ντάισελμπλουμ, εξαϋλώθηκε το 48% των αποταμιευτικών καταθέσεων στις τράπεζες Κύπρου και Λαϊκής (για ποσά άνω των 134.000 ευρώ). Οι Ρώσοι καταθέτες έχασαν 31 δισ. ευρώ και οι κυπριακές τράπεζες μεγάλο μέρος των κεφαλαίων με συνέπεια την μη αποπληρωμή ιδιωτικών δανείων 6 δισ. ευρώ.

Η άτακτος απορρόφηση των υποκαταστημάτων της Λαϊκής Τραπέζης και της Κύπρου από την Τράπεζα Πειραιώς προκάλεσε ζημία 7,4 δισ. ευρώ, από την οποία ακόμη δεν έχουν συνέλθει τα κυπριακά τραπεζικά ιδρύματα.

Στις ελλαδικές αυτές παρανομίες συνέβαλε και η αδίστακτη Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που επέτρεψε τη διαρροή 14,5 δισ. ευρώ από τη Μεγαλόνησο προ της επιβολής εν τέλει των «κάπιταλ κοντρόλς» (ελέγχου εξαγωγής κεφαλαίων).

Συνολικώς, ο κυπριακός λαός έχασε περίπου ένα ετήσιο ακαθάριστο εισόδημά του από την ευρω-περιπέτεια, που απετέλεσε τη δευτέρα οικονομική συμφορά της Κύπρου μετά τον Αττίλα το 1974.

Το ευρω-Μνημόνιο παρέσχε δάνεια 10 δισ. ευρώ και εκτόξευσε το δημόσιο χρέος της Κύπρου στο 108% του ΑΕΠ της. Μόλις πέρυσι, η Κύπρος επέτυχε μία αναιμική ανάπτυξη 0,4% και πρέπει ν’ αποπληρώσει 600 εκατ. ευρώ εφέτος από νέους φόρους.

Η εργατικότης και η ακατάβλητη αποφασιστικότητα του κυπριακού λαού επέτρεψε στην κυβέρνηση Αναστασιάδη να τερματίσει την εφαρμογή του προγράμματος λιτότητος τρία χρόνια από της εφαρμογής, που εξετόξευσε όμως την ανεργία άνω του 15%. Ως άλλωστε ανεμένετο.

Η κυπριακή οικονομική «πρόοδος» όσον και αν συγκρίνεται με την ελληνική οπισθοδρόμηση δεν αξίζει πανηγυρισμούς και τούτο όχι εκ λόγων μικροψυχίας, αλλά διότι οι παγίδες και οι εκβιασμοί των ισχυρών παραμένουν αλώβητοι. Εξ αιτίας της χαμηλής πιστοληπτικής ικανότητος της Κύπρου, απωλέσθη η «επιλεξιμότης» για το «ποσοτικό» πρόγραμμα αγοράς αξιογράφων των κυπριακών τραπεζών υπό της ΕΚΤ.

Εν τούτοις, η έξοδος της Κύπρου από τα Καυδιανά δίκρανα του ΔΝΤ έχει τεραστία πολιτική σημασία: Ελπίζεται ότι η Κύπρος θα παύσει να δέχεται πιέσεις από τον «διεθνή παράγοντα» και να ενδώσει σε νέο εθνοκτόνο σχέδιο Ανάν.

Πρώτο δείγμα της απεξαρτήσεως από του ναρκωτικού Μνημονίου είχαμε προχθές, όταν η κυπριακή κυβέρνηση απέρριψε το ιταμό αίτημα του Νταβούτογλου-εφέντη να άρει τη δέσμευση πέντε κεφαλαίων της διαπραγμάτευσης για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση με αντάλλαγμα τον περιορισμό της ανθρωπιστικής κρίσεως που έχει προκαλέσει η ταραχοποιός αυτή χώρα.

(ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ-10/03/2016)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger