Ανησυχία για τις προθέσεις της Άγκυρας.
Σε μία κινητοποίηση άνευ προηγουμένου έχουν επιδοθεί τα τελευταία 24ωρα οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. Η κινητοποίηση συνίσταται στη συγκέντρωση μεγάλων δυνάμεων στα παράλια και απέναντι από τα ελληνικά νησιά δήθεν για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, αλλά, με δεδομένο ότι μέσω και της παρουσίας του ΝΑΤΟ έχει αμφισβητήσει έντονα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο, δεν αποκλείεται η Άγκυρα να επιχειρήσει κάποια προβοκάτσια ή ακόμη και να στήσει κρίση, προκειμένου να νομιμοποιήσει τις παράνομες και παράλογες θέσεις της στο αρχιπέλαγος.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, έχει δοθεί εντολή επιστράτευσης σε συνολικά 22.000 άνδρες, οι οποίοι θα τοποθετηθούν σε μονάδες των παραθαλάσσιων περιοχών στο Αιγαίο. Το στοιχείο αυτό από μόνο του είναι εντυπωσιακό και ανησυχητικό. Και δεν είναι το μόνο. Παράλληλα με το προσωπικό, η Άγκυρα φέρεται να έχει μεταφέρει απέναντι από τα ελληνικά νησιά μεγάλο αριθμό σκαφών αλλά και ελικοπτέρων. Πρόσχημα για τη συγκέντρωση των μεγάλων στρατιωτικών δυνάμεων -και όχι μόνο- της τουρκικής Ακτοφυλακής στα παράλια είναι η αντιμετώπιση του κύματος των παράνομων μεταναστών. Ξαφνικά η Άγκυρα θέλει να δείξει συνεργασία με την ΕΕ και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες προκειμένου να αναχαιτιστεί το κύμα των αλλοδαπών προς τα ελληνικά νησιά. Είναι γνωστό, όμως, πως πίσω από κάθε ενέργεια της Τουρκίας κρύβεται ένα σχέδιο.
Όπως, άλλωστε, και με την πρόταση Ερντογάν - Μέρκελ να έρθει το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο να κάνει περιπολίες, όταν η Ρωσία έχει πετύχει να ελέγξει πλήρως το παιχνίδι στη Συρία. Δεν άργησε, επομένως, καθόλου να ξεδιπλωθεί το σχέδιο της Άγκυρας, βάσει του οποίου έθετε θέμα διεκδίκησης του μισού Αιγαίου, από τον 25ο μεσημβρινό και ανατολικά, και αλλαγής του status quo, εγείροντας ζητήματα, όπως το εύρος του εναέριου χώρου, το καθεστώς έρευνας και διάσωσης, η στρατιωτικοποίηση νησιών (όπως η Ρόδος, η Λήμνος και η Μυτιλήνη) και το ιδιοκτησιακό καθεστώς 16 νησιών του νοτιοανατολικού Αιγαίου. Πηγές από το ΥΠΕΘΑ εκφράζουν τον φόβο ότι η Τουρκία θα στήσει ένα επεισόδιο, για παράδειγμα, μεταξύ 6 και 10 ναυτικών μιλίων, για να αναβαθμίσει τη διεκδίκησή της, δεδομένου ότι το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει διαφορετικό εύρος χωρικών υδάτων και εναέριου χώρου, ή θα προκαλέσει σε μία επιχείρηση έρευνας διάσωσης, στη λογική που επισήμανε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσγολου, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα πως «δεν υπάρχουν σύνορα όταν πρόκειται για ανθρώπινες ζωές».
(ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ-11/03/2016)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.