►Ελληνικό ελικόπτερο και άνδρες της Δύναμης Δέλτα στην άσκηση «Πυρπολητής» στα ελληνοσκοπιανά σύνορα.
►Τρεις παραβιάσεις του Ελληνικού Εναέριου Χώρου πραγματοποίησαν πρόσφατα οι βόρειοι γείτονες.
►Οι υπερπτήσεις ελικοπτέρων στις 21 και 22 Απριλίου ήρθαν να συμπληρώσουν το επεισόδιο με την πρόσφατη καταπάτηση εδάφους μας.
Του ΛΕΩΝΙΔΑ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗ
lsblaveris@gmail.com
Την 21η Απριλίου 2016 θα τη θυμόμαστε για το γεγονός ότι τα Σκόπια πραγματοποίησαν με... ελικόπτερά τους την πρώτη παραβίαση του Ελληνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ) και την πρώτη υπέρπτηση άνωθεν ελληνικού εδάφους! Ναι. το είδαμε και αυτό. Δεν μας έφταναν οι Τούρκοι με τις καθημερινές τους παραβιάσεις στο Αιγαίο, εσχάτως, το τελευταίο δεκαήμερο, είχαμε και τρεις υπερπτήσεις σκοπιανών ελικοπτέρων, από τις οποίες οι δυο, που πραγματοποιήθηκαν ανήμερα της 21ης Απριλίου, έγιναν γνωστές, ενώ η τρίτη, την επομένη, δεν έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό λόγω της... απεργίας των δημοσιογράφων!
Η αντίδραση των Αθηνών ήταν σε ήπιους τόνους, διπλή, σε στρατιωτικό, αλλά και διπλωματικό επίπεδο, καθώς θεωρείται ότι όλα αυτά γίνονται για να εισπράξει η σημερινή κυβέρνηση των Σκοπίων πολιτικά οφέλη για τις εκλογές της 6ης Ιουνίου, ενώ εκτιμάται ότι για τους ίδιους ακριβώς λόγους σκλήρυνε και την πολιτική της στο θέμα των προσφυγικών ροών, «κλείνοντας» τα σύνορα με την Ελλάδα και υψώνοντας φράκτες στο συνοριακό πέρασμα της Ειδομένης. Ας δούμε πώς εξελίχθηκε η κατάσταση στα βόρεια σύνορα της Ελλάδος με τα Σκόπια, για να φτάσουμε στο σημείο των σκοπιανών... υπερπτήσεων άνωθεν του ελληνικού εδάφους.
Από τότε που δημιουργήθηκε το θέμα του καταυλισμού των προσφύγων/μεταναστών γύρω από την Ειδομένη, οι Σκοπιανοί άρχισαν τις προκλήσεις τους, που έχουν να κάνουν τόσο με τη χρήση βίας από mv Αστυνομία τους από το έδαφος τους προς τους πρόσφυγες στο ελληνικό έδαφος, με ρίψη κυρίως δακρυγόνων, όσο και με συνεχείς πτήσεις αστυνομικών ελικοπτέρων τους για τον τακτικό έλεγχο της καταστάσεως στην περιοχή και την καθοδήγηση των επίγειων αστυνομικών τους δυνάμεων. Σε κάποιες από τις περιπτώσεις αυτές καταγγέλθηκε ότι το ελικόπτερό τους, στιγμιαίως, παραβίασε τον ΕΕΧ για να εξέλθει αμέσως μετά από αυτόν και να επιστρέψει στη δική τους πλευρά.
ΑΠΩΘΗΣΗ. Στις 13 Απριλίου σημειώθηκε μια μοναδική πρόκληση από πλευράς των Σκοπιανών, που, προσπαθώντας να απωθήσουν τους μετανάστες οι οποίοι είχαν ανοίξει τρύπες στον συνοριακό τους φράκτη, πέρασαν στο ελληνικό έδαφος ρίχνοντας ταυτοχρόνως βροχή δακρυγόνων σε αυτούς.
Την επόμενη ημέρα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, διέταξε αιφνιδιαστικά την ενεργοποίηση της Δυνάμεως Ταχείας Αντιδράσεως «Δέλτα» του Βόρειου Τομέα των Ενόπλων Δυνάμεων, στο πλαίσιο της ασκήσεως «Πυρπολητής», επί σεναρίου «εισβολής ατάκτων στο ελληνικό έδαφος από μη κατονομαζόμενη βόρεια χώρα». Ο ίδιος έβαλε στολή παραλλαγής και μαζί με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, μετέβησαν στο χωριό Χαμηλό, σε απόσταση τριών περίπου χιλιομέτρων από την Ειδομένη, όπου τους υποδέχθηκε ο αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Βασίλειος Τελλίδης, και όλοι μαζί ανέμεναν την άφιξη της Δύναμης Δέλτα στην περιοχή, από τον αέρα και το έδαφος, με την υποστήριξη μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας και επιθετικών ελικοπτέρων AH-64A+/D της Αεροπορίας Στρατού. Ο υπογράφων ήταν ο μοναδικός δημοσιογράφος που συνόδευε ΥΕΘΑ και αρχηγούς στην τελική φάση της ασκήσεως «Πυρπολητής 1/16». Τότε οι Σκοπιανοί κατηγόρησαν -αναληθώς- ότι ελληνικά αεροσκάφη παραβίασαν τον εθνικό τους εναέριο χώρο, κάνοντας μάλιστα και διάβημα, που έλαβε την ανάλογη απάντηση.
Στις 21 Απριλίου 2016, τα Σκόπια «επανήλθαν», αυτή τη φορά παραβιάζοντας τον ΕΕΧ με δύο μεταφορικά ελικόπτερα Mil Mi-17. Την ημέρα εκείνη, η ελληνική πλευρά δεν προέβη σε καμία ενέργεια, πιστεύοντας ότι μάλλον επρόκειτο για «τυχαίο γεγονός».
Την επομένη, 22 του μηνός, οι Σκοπιανοί επιχείρησαν ξανά αντίστοιχη ενέργεια, στέλνοντας εκ νέου δύο ελικόπτερά τους να περιπολούν στην ελληνοσκοπιανή μεθόριο. Την ημέρα εκείνη, όμως, η ελληνική αντίδραση ήταν διαφορετική. Αν και οι Σκοπιανοί δεν παραβίασαν τον ΕΕΧ, με διαταγή του ΓΕΕΘΑ η Π.Α. απογείωσε αμέσως τα δύο μαχητικά F-16C Readiness, που βρίσκονταν με πεντάλεπτη ετοιμότητα στην 130 Σμηναρχία Μάχης στην Αεροπορική Βάση της Λήμνου. Σε χρόνο-ρεκόρ τα ελληνικά μαχητικά έφτασαν στην περιοχή και περιπολούσαν εντός ΕΕΧ δίνοντας έτσι ένα σαφές μήνυμα στους Σκοπιανούς ότι, αν τολμούσαν και την ημέρα εκείνη να κάνουν υπερπτήση πάνω από ελληνικό έδαφος, θα είχαν πρόβλημα. Πράγματι, οι Σκοπιανοί δεν έκαναν τίποτα και τα ελληνικά μαχητικά επέστρεψαν στη βάση τους.
Η αντίδραση έφερε ηρεμία
Βλέπουμε ότι από ελληνικής πλευράς υπήρξε άμεση κλιμάκωση της αντιδράσεως επί στρατιωτικού επιπέδου, που μάλλον οι Σκοπιανοί έλαβαν σοβαρώς υπόψη τους, αφού έκτοτε και μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε ξανασυμβεί το παραμικρό.
Ταυτοχρόνως, σε διπλωματικό επίπεδο, την ίδια ημέρα, 22α Απριλίου, στη Θεσσαλονίκη, και στο περιθώριο της τετραμερούς συναντήσεως για τη διασυνοριακή ασφάλεια που πραγματοποιήθηκε εκεί (21 -22 Απριλίου), ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, είχε διμερή συνάντηση με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Νικόλα Ποπόσκι. Οι δύο άνδρες μίλησαν για διάφορα θέματα διμερούς ενδιαφέροντος και για αυτό των σκοπιανών υπερπτήσεων, που, αν και από στρατιωτικής πλευράς δεν είναι πρόβλημα, από πολιτικής, διπλωματικής και από πλευράς εντυπώσεων μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα εκ του μη όντος.
(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ-29/04/2016)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.