Αρχική » , , , » Η Τουρκία προκαλεί μέσω ΝΑΤΟ

Η Τουρκία προκαλεί μέσω ΝΑΤΟ


Ο «Ε.Τ»ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝIΚΟΥ ΥΠΕΞ.
Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΗ ΣΥΜΜΑΧΙΚΗ ΝΑΥΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΠΑ ΝΑ ΕΠΑΝΑΠΡΟΒΑΛΕΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ
targirakis@e-typos.com

Κορόνα γράμματα παίζει την αξιοπι­στία του το ΝΑΤΟ, εξαιτίας της -κατά τους ηπιότερους χαρακτηρισμούς- «περιορισμένης αποτελεσματικότητάς του» στην εμπλοκή του στο μεταναστευτι­κό, επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών σε εμπιστευτικό έγγραφό του, που αποκαλύπτει σήμερα ο Τύπος της Κυριακής. Στην ίδια έκθεση που έχει συντάξει η «Δ2 Διεύθυνση ΝΑΤΟ» του υπουργείου, ο συντάκτης της υπογραμμίζει με ιδιαίτερη έμφαση ότι «η τουρκική πλευρά, ευθύς εξαρχής, επιχειρεί να χρησιμοποιήσει τις δρά­σεις και τις κινήσεις της συμμαχικής ναυτικής δύναμης, ακριβώς για να θέσει και να επαναπροβάλλει ενεργά τις παράνομες διεκδικήσεις της σε βάρος της Ελλάδας, στο θαλάσσιο και εναέριο χώρο της περιοχής που κινείται η SNMG2 (σ.σ: ΝΑΤΟϊκή ναυτική δύναμη)».

Ούτε λίγο ούτε πολύ, από την έκθεση προκύ­πτει σαφώς ότι η Άγκυρα έχει «βραχυκυκλώ­σει» το ΝΑΤΟ, με πιθανές συνέπειες να υποστεί βαρύ πλήγμα η εικόνα του διεθνώς. Κι όλα αυτά, τη στιγμή που μόλις προ εβδομάδας, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού, Γιενς Στόλτενμπεργκ, επισκέφθηκε τη ΝΑΤΟϊκή δύναμη στο Αιγαίο για να φωτογραφηθεί ανάμεσα σε Έλληνες και Τούρκους αξιωματικούς της SNMG2, προκειμένου να καθησυχάσει την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη ότι όλα βαίνουν καλώς στο Αιγαίο, στο «μέτωπο» του μεταναστευτικού. Ταυτόχρονα, την Τουρκία επισκεπτόταν, σε «πανηγυρικούς» τόνους, η Γερμανίδα καγκελάριος, Α. Μέρκελ, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, για να δείξουν ότι όλα βαίνουν καλώς στη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας.

Η πραγματική εικόνα, όμως, είναι εντελώς διαφορετική από αυτή που θέλουν να προβά­λουν ΝΑΤΟ και Ε.Ε. Είναι χαρακτηριστικό, άλ­λωστε, ότι τα επτά πλοία του ΝΑΤΟ όχι μόνον δεν περιπολούν ανάμεσα στα ελληνικά νησιά και τα τουρκικά παράλια, όπως έπρεπε, αλλά αντίθετα μόλις δυο - τρία από το σύνολο της δύναμης έχουν αναπτυχθεί. Πολύ περισσότε­ρο, εξαιτίας των εμποδίων που προβάλλει η Τουρκία, ο Οργανισμός δεν υλοποιεί ούτε καν την απόφαση που ελήφθη στο ΝΑΤΟ, στις 5-3-2016, όπως αναφέρεται στο κείμενο του υπουρ­γείου Εξωτερικών, οπότε καθορίστηκε η «δραστηριότητα-επιχειρησιακός χώρος» (activity / operational space) της ναυτικής δύναμης, στις εξής περιοχές (focus area): Ρ-1 Λέσβος, Ρ-2 Χίος, Ρ-3 Σάμος, Ρ-4 Λέρος, Κάλυμνος, Κως. Από τις παραπάνω, ως γνωστόν, πλοία της δύναμης κινούνται μόνο στη Λέσβο και τη Χίο. Ενδιαφέ­ρον έχει επίσης, ότι για το ΝΑΤΟ, οι θαλάσσιες περιοχές Ρόδου - Καστελόριζου είναι σαν να μην υπάρχουν. Κι όμως, ο υπουργός Αμύνης, Π. Καμμένος, διαβεβαίωνε ότι η Ελλάδα είχε διασφαλίσει πως το ΝΑΤΟ θα κινείται από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου έως τη Μεγίστη!

Υποβάθμιση

Να σημειωθεί ότι το ΝΑΤΟ συχνά χρησι­μοποιεί τον όρο «δραστηριότητα» και όχι «επιχείρηση», υποβαθμίζοντας το ίδιο την αποστολή του. Κι αυτό διότι η Στρατιωτική Επιτροπή του Οργανισμού δεν έχει αποφα­σίσει, τρεις μήνες (!) μετά την πολιτική από­φαση των υπουργών Αμύνης του ΝΑΤΟ για εμπλοκή στο μεταναστευτικό (11-2-2016), το «επιχειρησιακό σχέδιό» του, το οποίο, όμως, πρέπει να εγκριθεί με ομοφωνία. Και βέβαια, εξαιτίας των προσκομμάτων που παρεμβάλλει η Τουρκία ούτε και αυτό προχωρά. Όπως και να χει, «απόρροια της δυσλειτουργικότητας της συμμαχικής δραστηριότητας», επισημαί­νει το υπουργείο Εξωτερικών, «είναι η κατα­γραφή ελάχιστων περιπτώσεων εντοπισμού από τα πλοία της SNMG2, προσφύγων και μεταναστών που επιχειρούσαν να φτάσουν στα ελληνικά νησιά από τις ακτές της Τουρ­κίας».

Κατά το υπουργείο Εξωτερικών, «αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι, επί του παρόντος, η δραστηριοποίηση του ΝΑΤΟ έχει αποδειχθεί κατώτερη των προσδοκιών, με τουρκική υπαι­τιότητα, καθώς:

«Κατόπιν σχετικού αιτήματος της Τουρκίας, ο Γερμανός διοικητής της SNMG2 υποβάλλει εκ των προτέρων προς έγκριση στις ελληνικές και τουρκικές αρχές αναλυτικά στοιχεία κάθε δρομολογίου που πρόκειται να ακολουθήσει εντός των χωρικών υδάτων και διεξάγει πε­ριπολία μόνον αφότου του χορηγηθεί η σχε­τική έγκριση. Η πρακτική αυτή αντιβαίνει όχι μόνο το πνεύμα, αλλά και την ουσία της συμφωνίας των υπουργών Αμύνης των κρα­τών-μελών του ΝΑΤΟ, περιορίζει στην πράξη την ελευθερία κινήσεων της ΝΑΤΟϊκής ναυτι­κής δύναμης και εν τέλει πλήττει ευθέως την αποτελεσματικότατα της συμμαχικής δράσης. Υπογραμμίζεται ότι η χώρα μας έχει εκδώσει διπλωματική άδεια, με την οποία η SNMG2 δύναται να επιχειρεί ελευθέρως σε ολόκληρο τον επιχειρησιακό χώρο που βρίσκεται εντός των εθνικών χωρικών υδάτων, αλλά και στις περιοχές της Ρόδου και της Μεγίστης, γιο τις οποίες δεν έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα από τη συμμαχική πλευρά».

Πέραν αρχικώς, της Focus Area Ρ-1 (θαλάσ­σια περιοχή της Λέσβου) και, σε δεύτερη φάση, της Focus Area Ρ-2 (θαλάσσια περιοχή Χίου), έχει καταστεί αδύνατη η επέκταση του χώρου δραστηριότητας της SNMG2 στις άλλες δυο περιοχές που παρατηρούνται αυξημένες ροές προσφύγων και μεταναστών, και έχουν προσ­διοριστεί στον αρχικό σχεδιασμό της εν λόγω ναυτικής δύναμης της Συμμαχίας για το σκοπό αυτό. Συνέπεια αυτού είναι να έχει καταστεί ανέφικτη η συνεχής και ταυτόχρονη σε όλες τις Focus Areas διεξαγωγή της δραστηριότη­τας της παρακολούθησης (surveillance) από τη SNMG2». Ως γνωστόν, αναφέρεται στο έγ­γραφο, η ναυτική δύναμη «διεξάγει δραστηρι­ότητα (activity) αναγνώρισης, παρακολούθη­σης και εποπτείας (Intelligence, Surveillance, Reconnaissance) των παράνομων διόδων στο Αιγαίο, σε συνεργασία με τις ελληνικές και τουρ­κικές αρχές».

Εκτός των άλλων, τα πλοία της Νατοϊκής ναυτικής δύναμης, εξαιτίας των τουρκικών «απαιτήσεων», δεν ελλιμενίζονται σε ελληνικά νησιά στο Ανατολικό Αιγαίο, επειδή η Άγκυρα τα θεωρεί... αποστρατιωτικοποιημένα! Η Ελ­λάδα, πάντως, όπως αναφέρεται στο έγγραφο, «έχει εκδώσει διπλωματική άδεια, όχι μόνο για τα λιμάνια Πειραιά, Βόλου, Θεσσαλονίκης και Σούδας, όπως έχει ζητηθεί, αλλά και για τα λι­μάνια Μύρινα (Λήμνος), Σίγρι και Μυτιλήνη (Λέσβος), Μεστά και Χίος (Χίος), Σκύρος (ναυ­τική βάση), Σύρος (ναυτική βάση και Ερμούπολη), Κυριαμάδι (ναυτική βάση, Κρήτη). Ρόδος, Σάμος και Λακί (Λέρος)». 

(ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ - 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ - ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 1 ΜΑΪΟΥ 2016)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger