Αρχική » , , , , » Μικρές αλήθειες για τους στρατιωτικούς με τη «λευκή μπλούζα»

Μικρές αλήθειες για τους στρατιωτικούς με τη «λευκή μπλούζα»


Οι στρατιωτικοί γιατροί της επαρχίας θα μπορούσαν να ενταχθούν στο ΕΣΥ, ώστε τα απογεύματα να εξετάζουν τους ασθε­νείς στα δημόσια νοσοκομεία ή τα Κέντρα Υγείας αντί να ανοίγουν δικά τους ιατρεία.
ΤΟ 2015 που μπήκε «χέρι» στο σύστημα προμήθειας των αναλώσιμων υλι­κών στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσο­κομείο Αθηνών, οι πιστώσεις σε σχέση με το 2014 μειώθηκαν κατά 26% εξοικονομώντας 4,4 εκατ. ευρώ, ενώ υπήρξε αύξηση ασθενών κατά 3,4%.
Στρατιωτικοί γιατροί έχουν «συνασπιστεί» φτιάχνοντας ια­τρικά κέντρα με όλες τις ειδικότητες. Ωστόσο κανείς δεν έχει ερευνήσει εάν χρησιμοποιούν ως «μαξιλαράκια» τα στρατιω­τικά νοσοκομεία για την εξυπηρέ­τηση των πελα­τών τους.

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ (demos@pegasus.gr)

ΣΑΝ ΝΑ τους τσίμπησε μύγα τσε τσε τους αγαπητούς στρα­τιωτικούς γιατρούς όταν τις προάλλες τόλμησα να ασχο­ληθώ μαζί τους και να πω ότι παραμένουν η «ελίτ της Ιατρικής», αφού εξακολουθούν να απολαμβάνουν ξεχωριστά προνόμια την ώρα που συ­νάδελφοί τους γιατροί παίρνουν τον δρόμο της ξενιτιάς καθώς η ανεργία τους έχει χτυπήσει την πόρτα. Πέραν των δεκάδων μηνυμάτων και e-mails που έλαβα, τα οποία επιδοκίμαζαν τις απόψεις μου αλλά και κατήγγελλαν απίστευτα πράγματα που συμβαίνουν στα στρατιωτικά νοσοκομεία, δέχτηκα και μια μακροσκελή απάντηση από τον σύλλογο αποφοίτων της ΣΣΑΣ (Στρατιωτική Σχολή Ιατρικής).

ΥΠΕΡΤΟΝΙΖΟΥΝ το έργο που προσφέ­ρουν σε κάθε κοινωνική δράση των Ενόπλων Δυνάμεων. Τους διαφεύγει ωστόσο ότι είναι στρατιώτες-γιατροί και ότι εκείνοι το επέλεξαν. Αλίμονο εάν ο ένστολος βάζει στη «ζυγαριά» την όποια προσφορά στην πατρίδα. Άλλωστε κα­νείς δεν είπε ότι οι στρατιωτικοί γιατροί δεν φημίζονται για τον επαγγελματισμό τους και τις επιδεξιότητές τους. Απεναντίας έχουν αξιοζήλευτη φήμη, την οποία -λέω εγώ- σπεύδει να την εκμεταλλευτεί η ελεύθερη αγορά. Οι ίδιοι οι στρατιωτικοί γιατροί αναπτύσσουν μια -ακατανόητη για μένα-θεωρία περί άσκησης ελεύθερου επαγγέλματος. Θεωρούν ότι έτσι ο κάθε ασθενής μπορεί να φτάσει σε αυτούς και να τους επιλέξει (με το αζημίωτο βεβαίως βεβαίως).

ΑΛΗΘΕΙΑ, γιατί ο στρατιωτικός γιατρός που υπηρετεί στην επαρχία να ασκεί ελεύθερο επάγγελμα και να μην προσφέρει τις υπηρεσίες του στον τοπικό πληθυσμό μέσω του ΕΣΥ και της διαδικασίας των απογευματινών ιατρείων; Οι στρατιωτικοί γιατροί υποστηρίζουν ότι με την άσκηση του ελεύθερου επαγγέλματος «συνεισφέρουν πολλαπλά στην οικονομία, καθώς απασχολούν προσωπικό (νοσηλευτικό, γραμματει­ακό), νοικιάζουν γραφεία, πληρώνουν φόρους, ασφαλιστικές εισφορές, συμμετέχουν ενεργά στην ελληνική οικο­νομία». Κανονική μπίζνα, δηλαδή!

Μπορούν να δικαιολογήσουν το « πόθεν έσχες»;

ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΖΟΥΝ ότι «πληρώνουν φόρους» -βέβαια αποφεύγουν να προσθέσουν τη λέξη «κανονικά». Ευτυχώς, δηλαδή, διότι ούτε πιστευτοί θα ήταν και ο κίνδυνος ελέγχου θα αυξανόταν. Αν ρωτήσουν την «Ελένη του Λάζαρου» ή την «Ελένη του Ηλία» θα τους πει τι σημαίνει και πως γίνεται ο οικονομικός έλεγχος δεκαπενταετίας στους «ελεύθερους επαγγελματίες» γιατρούς, όπως και στους μεγαλο-δημοσιογράφους - τηλεστάρ. Νομίζω ότι πολλοί από τους στρατιωτικούς γιατρούς με τους «κοτσαδόρους» στα ακριβά αυτοκίνητά τους που σήμερα εμφανίζονται άνετοι με την άσπρη μπλούζα και τα γαλόνια στο πέτο θα έχαναν τον ύπνο τους, καθώς θα έβλεπαν να ξεδιπλώνεται μπροστά τους το θρίλερ της ανάλυσης και της δικαιολόγησης των τραπεζικών διαδρομών, το «πόθεν έσχες» της ακίνητης και της κινητής περιουσίας που απέκτησαν με το πενιχρό εισόδημα που εξασφάλιζαν από το Δημόσιο και το οποίο τις περισσότερες φορές ήταν το μόνο που δήλωναν στην Εφορία...

ΠΩΣ ΜΠΗΚΑΝ, κύριε χειρουργέ, αυτά τα χρήματα στον λογαριασμό σας τον Μάιο του 2001; Ασθενής που χειρουργήσατε τα κατέθεσε; Τα είχατε δηλώσει; «Όχι»; Γιατί; Αυτός είναι ένας απλός τυπικός διάλογος από τον εφοριακό-ελεγκτή εάν πέσεις στα χέρια του. Γι΄ αυτό μη ζητάτε και τα «ρέστα», αγαπητοί ένστολοι γιατροί. Μην έχετε απαίτηση να πορεύεστε όπως παλαιότερα στα χρόνια της επί­πλαστης ευδαιμονίας που ζούσε ολόκληρη η χώρα. Οι άνθρωποι γύρω μας πεινάνε, πονάνε, βαρυγκωμάνε και δικαιολογημένα έχουν μηδενική ανο­χή σε κάθε συντεχνία που δείχνει ότι δεν κατανοεί τις νέες συνθήκες. Η ορ­γή του κόσμου, των δικαιούχων στα στρατιωτικά νοσοκομεία είναι μεγάλη και φάνηκε αμέσως μετά το αρχικό δημοσίευμα. Πάρτε μια γεύση από ορισμένες μόνο καταγγελίες:

Το ιδιωτικό ιατρείο είναι κίνητρο για να πας στη Στρατιωτική Ιατρική, αλλά, προς Θεού, δεν είναι επιχείρημα ότι αυξάνει την εμπειρία του γιατρού. Αυ­ξάνει την περιουσία, ΝΑΙ, όπως του καρδιολόγου αντιπλοιάρχου στην τάδε πόλη που δεν κόβει αποδεί­ξεις!

Δεν γίνεται έλεγχος για τον ακριβή αριθμό των μη δικαιούχων ασθε­νών-πελατών των για­τρών που εισάγονται στα στρατιωτικά νοσοκομεία. Οι δικαιούχοι στο 251 ΓΝΑ περιμένουμε μήνες στις λίστες αναμονής (καταρράκτης 6 μήνες και χολοκυστεκτομή 3 μήνες αναμονή).

Στο ΓΝΑ η κορυφή στη διοίκηση είναι τάξη 1981 και στο νοσοκο­μείο υπάρχει απόφοιτος του 1976.

Στην καρδιοχειρουρ­γική κλινική του 401 ΓΣΝΑ εκτοπίζεται ο αρχίατρος ιδρυτής...

Στο ΓΝΑ παραμένουν επί 15 χρόνια αρκετοί σμηναγοί γιατροί, ενώ στις φετινές κρίσεις δεν έγινε καμία απο­στρατεία. Προφανώς όλοι τους κρίθηκαν άριστοι;

Στον Στρατό Ξηράς, εξ εφέδρων γιατρός είναι μεγαλύτερος του αρχαιότε­ρου υποστράτηγου...

Τέως αρχηγός βάζει... αεροπλανικά στο ΓΝΑ τον κηπουρό του να χειρουργηθεί...

Στο ΓΝΑ υπάρχουν εξ εφέδρων 3 ταξίαρχοι και μία νοσηλεύτρια, ενώ οι «σουίτες» του νοσοκομείου διατίθενται σε τραγουδιστές και αστρολόγους...

Η διάθεση των πόρων του υγειονομι­κού για την κάλυψη αναγκών των στρα­τιωτικών νοσοκομείων δεν γίνεται από τις Διευθύνσεις Οικονομικού, αλλά από τη Διεύθυνση Υγειονομικού. Έχει δημιουργηθεί ένα τείχος προστασίας του συστήματος, που μόνο αν δεν ανήκεις στο Υγειονομικό Σώμα ή δεν λογαριάζεις το όφελος της καλής σχέσης με τους στρατιωτικούς μπορείς να χτυπήσεις.

(ΕΘΝΟΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ-10/04/2016)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger