Αρχική » , , , » Η μάχη με τις φλόγες χρειάζεται κονδύλια

Η μάχη με τις φλόγες χρειάζεται κονδύλια


Με «ώριμα» οχήματα και αεροσκάφη ξεκινά και η φετινή αντιπυρική περίοδος.

Με εκστρατεία ενημέρωσης σε όλη την Ελλάδα, όπως επισημαίνει και στο «ΜΑΡΣ» ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώμα­τος, αντιπύραρχος Νικόλαος Τσόγκας, αλλά και ελλείψεις -λόγω των περιορι­σμένων κονδυλίων- ξεκινά ανήμερα του Πάσχα η φετινή αντιπυρική περίοδος.

Ένας σημαντικός αριθμός από τον στόλο των περί­που 3.000 οχημάτων (κάτι περισσότερο από 1.600 εί­ναι υδροφόρα) είναι ακινητοποιημένος, είτε λόγω γραφειοκρατίας είτε λόγω έλλειψης κονδυλίων, με αποτέ­λεσμα να στερούνται ακόμη και κατάλληλων ελαστι­κών. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΑΠΣ, πύραρχος Γιάννης Σταμούλης, «η πυρόσβεση υποστηρίζεται από “ώριμα” οχήματα, που, αυτήν τη στιγμή, ένας μεγάλος αριθμός τους έχει ανάγκη επι­σκευής». 

Είναι ενδεικτικό πως, από τα οχήματα που διαθέτει σήμερα το Σώμα, τα 1.015 οχήματα είναι ηλι­κίας από 15 ετών και πάνω, εκ των οποίων τα 185 με­τρούν πάνω από 30 χρόνια υπηρεσίας, και άλλα 228 είναι μεταξύ 25 και 30 ετών. Το πρόβλημα, μάλιστα, αναγνωρίζει και ο αν. υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, ο οποίος στη μεγάλη σύσκεψη για την αντιπυρική περίοδο το «έριξε» στα... ευχολόγια, το­νίζοντας ότι «είναι γνωστά τα προβλήματα που υπάρ­χουν, αλλά με τον επαγγελματισμό, την εμπειρία, την καλή συνεργασία μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και τη σύζευξη με τον κρατικό μηχανισμό, μπο­ρούμε να έχουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα».

Η από αέρος μάχη

Την ίδια ώρα, αγώνα δρόμου δίνουν και τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας, προκειμένου να είναι ετοι­μοπόλεμα τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα που κάθε καλοκαίρι συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των δασι­κών πυρκαγιών. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλ­λειψη ανταλλακτικών, μια και πέρυσι χρειάστηκε να διαλυθούν δύο παλαιά Canadair CL-215, προκειμένου να υποστηρίξουν τα υπόλοιπα α/φ του στόλου. Ενός στόλου που, όπως δηλώνει στο «ΜΑΡΣ» ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΣ, αριθμεί «εννέα αεροσκάφη CL-215 (σε υπηρεσία από το 1975!), τέσσερα CL-415,17PZL, 5 ιδιόκτητα ελικόπτερα (2 Super Puma και 3 ΒΚ), καθώς και 10 μισθωμένα ελικόπτερα, εκ των οποίων επτά με­σαίου και τρία βαρέως τύπου». Το «κλειδί» και φέτος θα είναι η διαθεσιμότητα, καθώς όσο θα προχωρά το κα­λοκαίρι και τα α/φ θα επιβαρύνονται με αποστολές (ιδιαίτερα τα πιο παλιά), τόσο θα πέφτει η διαθεσιμότητά τους.

Σε επίπεδο προσωπικού, στη μάχη θα ριχθούν οι περίπου 8.600 μόνιμοι και 3.900 πενταετούς υποχρέ­ωσης πυροσβέστες, με τον αντιπύραρχο Τσόγκα να παρατηρεί ακόμα πως «τα σχέδια που αφορούν τη δασο­πυρόσβεση επικαιροποιούνται τόσο σε ετήσια βάση, όσο και στις περιπτώσεις μεταβολής των διαθέσιμων πόρων (προσωπικό, υλικοτεχνικός εξοπλισμός και υποδομές) του ΠΣ ή των εμπλεκομένων φορέων» και να συστήνει ιδιαίτερη προσοχή στους πολίτες.

Η Ένωση Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος, πάντως, σημειώνει με νόημα ότι «ο πυροσβεστικός υπάλληλος μάχεται χωρίς να του έχει χορηγηθεί, εδώ και έτη, στολή πυρκαγιάς. Επίσης, ένας μεγάλος αριθ­μός από το προσωπικό δεν έχει το σύνολο των ανα­γκαίων Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ), ενώ το 1/3 του προσωπικού είναι μειωμένης εργασιακής αξιοποίησης». Τέλος, η ΕΑΠΣ καταγγέλλει ότι «δεν έχει θεσμοθετηθεί κανένα πλαίσιο υγείας και ασφάλειας για να προστατέψει τους πυροσβέστες που προστατεύουν την πατρίδα μας». 

Κώστας Παπαδόπουλος
(ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ-29/04/2016)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger