Αρχική » , , , , » Η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και οι πιθανές συνέπειες

Η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και οι πιθανές συνέπειες


Οι Τούρκοι μπορούν να επιλέξουν τον αιφνιδιασμό, αλλά αποδεδειγμένα υστερούν στη μετέπειτα διαχείρισή του, οπότε μάλλον υιοθετούν την εφαρμογή της γνωστής τους, δοκιμασμένης και μέχρι ενός σημείου επιτυχημένης συνταγής - τακτικής της υπομονής. 

Γράφει ο INSIDER

Τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία, με συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, φαίνεται να αναβαθμίζει το επίπεδο των προκλητικών ενεργειών της στο Αιγαίο, ανεβάζοντας το θερμόμετρο της έντασης, αποβλέποντας στην αμφισβήτηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Οι προκλητικές και επανειλημμένες παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ελλάδας, σε συνδυασμό με την αμφισβήτηση της ελληνικότητας των νησιών και τα κρίσιμα στοιχεία της ελληνικής ΑΟΖ, που συμπτωματικά ή σχεδιασμένα συνυπάρχουν ή συνεκδηλώνονται σε μια χρονική στιγμή που η χώρα μας πλήττεται ποικιλοτρόπως και στην εξουσία βρίσκεται μια ανίκανη και ανερμάτιστη κυβέρνηση, προβληματίζουν και εγείρουν ερωτήματα για το αν βρισκόμαστε στα πρόθυρα ενός θερμού επεισοδίου, με άγνωστες συνέπειες και προεκτάσεις.

Αυτήν τη στιγμή, όμως, και στην περίπτωση που το τυχόν προκληθέν επεισόδιο οδηγήσει σε μια λογικά σύντομη στρατιωτική κλιμάκωση, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν τις δυνατότητες να αμυνθούν αρκούντως αποτελεσματικά και να επιφέρουν καίρια στρατιωτικά πλήγματα στις αντίστοιχες τουρκικές ή, στη χειρότερη περίπτωση, να υπάρξει μια οριακή επικράτηση των τελευταίων, η οποία, με δεδομένα τα συσσωρευμένα και ρευστά άλλα περιφερειακά τουρκικά θέματα, θα προκαλέσει πρόσθετα προβλήματα για τη γείτονα. Έτσι, θεωρείται μάλλον απίθανο η Άγκυρα να επιχειρήσει την επιβολή τετελεσμένων γεγονότων, μέσω θερμού επεισοδίου και οποιοσδήποτε στρατιωτικής αντιπαράθεσης, τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Πιο λογικό θεωρείται η τουρκική πλευρά να ποντάρει στην οικονομική κρίση της χώρα μας, η οποία, μοιραίως, περιορίζει ή ελαχιστοποιεί τις αμυντικές δαπάνες, με συνέπεια να μειώνεται συνεχώς και η μαχητική ισχύς των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, οπότε οι συνθήκες για πρόκληση θερμού επεισοδίου, με πιθανή συνέπεια τη στρατιωτική κλιμάκωση, θα είναι πιο ευνοϊκές για τους Τούρκους σε εύλογο μελλοντικό χρόνο. Η συγκεκριμένη εξοπλιστική αδυναμία της Ελλάδας, σε συνδυασμό και με την όλη παθητική πολιτική της σημερινής κυβέρνησης, θα μπορούσε να προκαλέσει συνεχείς ελληνικές υποχωρήσεις, με αποτέλεσμα να επιτευχθεί μέρος των τουρκικών επιδιώξεων, χωρίς στρατιωτικές επιλογές και δράσεις.

Οι Τούρκοι μπορούν να επιλέξουν τον αιφνιδιασμό, αλλά αποδεδειγμένα υστερούν στη μετέπειτα διαχείρισή του, οπότε μάλλον υιοθετούν την εφαρμογή της γνωστής τους, δοκιμασμένης και μέχρι ενός σημείου επιτυχημένης συνταγής-τακτικής της υπομονής, σε συνδυασμό με ρυθμούς και ενέργειες που φθείρουν και κουράζουν, μέσα από τον χρόνο, τον αντίπαλο και τον καθιστούν ανίσχυρο και ανίκανο για ανάλογη αντίδραση.

Επομένως, εκτιμάται ότι οι τουρκικές παραβάσεις, παραβιάσεις και υπερπτήσεις στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου θα συνεχισθούν, υπό την ανοχή και την απαράδεκτη ουδετερότητα του ΝΑΤΟ, με ρυθμούς και ένταση που μόνο η απρόβλεπτη και ασταθής συμπεριφορά της γείτονος θα καθορίζει.

Σε καμιά περίπτωση τα αυστηρά διαβήματα της ελληνικής κυβέρνησης και η διατυπωμένη έντονη ανησυχία της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπορούν να θεωρηθούν ουσιαστικές αντιδράσεις. Σε διεθνές επίπεδο, ουδέποτε εκδηλώθηκε κάποια συγκροτημένη ελληνική προσπάθεια ενημέρωσης και απόδειξης επί των προκλητικών και μη συμβατών προς το Διεθνές Δίκαιο ενέργειες των Τούρκων, ενώ, αντίθετα, πολλές υπήρξαν οι «συναινετικές» δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών επί των ελληνοτουρκικών διαφορών, σε συνδυασμό με τις «κουμπαριές» και τις «ζεϊμπεκιές», καθώς και οι ψευτολεονταρισμοί κάποιων πολιτικών τυχοδιωκτών, με αποτέλεσμα φίλοι και εχθροί μας να αδυνατούν να κατανοήσουν τη σοβαρότητα των όποιων θέσεών μας.

Μακάρι τα αρκετές δεκάδες δισ. ευρώ που προγραμματίζει να δαπανήσει η Άγκυρα σε εξοπλισμούς, τα επόμενα χρόνια, να δικαιώσουν εκείνους οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η τουρκική οικονομία δεν αντέχει αυτές τις επιβαρύνσεις και να μην αποδειχθούν κερδοφόρος επένδυση της Τουρκίας, στοχεύοντας την Ελλάδα.

(ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ-20/04/2016)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger