Αρχική » , » 148.582 μπράβο για τους ήρωες

148.582 μπράβο για τους ήρωες


Σχεδόν 150.000 είναι οι μετανάστες και οι προσφυγες που έχουν σωθεί χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των λιμενικών.
Ιστορίες βγαλμένες από σενάριο ταινίας τρόμου, από τους αν­θρώπους που στέκονται πιστοί στο καθήκον.

Της ΑΝΘΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗ

Οι άνδρες του Λιμενικού εκπέμπουν SOS, ενώ κα­θημερινά κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να αντεπεξέλθουν σε όλα τους τα καθήκοντα. Έχοντας σώσει από τις αρχές του 2015 μέχρι σήμερα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος, 148.682 πρόσφυγες από τα νερά του Αιγαί­ου, δικαίως θα μπορούσε να τους αποδοθεί ο τίτλος του ήρωα, ενώ συνεχίζουν να βρίσκονται όπου και όποτε παρίσταται ανάγκη.

Τον τελευταίο χρόνο, περισσότε­ροι από 700.000 πρόσφυγες πέ­ρασαν από τα ελληνικά νησιά, ενώ η εισροή συνεχίζεται αδιά­κοπα. Στοιβαγμένοι σε πλαστικές φουσκωτές βάρκες, που τις περισ­σότερες φορές δεν αντέχουν να φτάσουν μέχρι τα ελληνικά παρά­λια, ξεκινούν από την Τουρκία, μη γνωρίζοντας αν θα προσεγγί­σουν ζωντανοί ή νεκροί τις ακτές της Ελλάδας.

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ. Για του λόγου το αληθές, συγκριτικά με τον τερά­στιο αριθμό όσων έχουν μπει μέ­χρι σήμερα στη χώρα μας, οι με­τανάστες που έχασαν τη ζωή τους στα παγωμένα νερά του Αιγαί­ου μετρούν κάποιες εκατοντάδες, ωστόσο ο αριθμός αυτός -όσο κυνικό και αν ακούγεται- είναι σχετι­κά μικρός, αφού αδιαμφισβήτητα, αν δεν υπήρχε η άμεση επέμβαση του Ελληνικού Λιμενικού, θα εί­χαμε θρηνήσει χιλιάδες νεκρούς. Οι ιστορίες που έχουν να διηγηθούν οι λιμενικοί είναι άπειρες. Περιστατικά που μοιάζουν βγαλμένα από σενάριο ταινίας τρόμου, κι όμως, είναι η φριχτή πραγμα­τικότητα. Πολύ πριν εμφανιστούν οι ΜΚΟ ως σωτήρες και σίγουρα πριν αποφασίσουν οι ηγέτες της Ευρώπης πως υπάρχει πρόβλη­μα, οι λιμενικοί έκαναν συλλήψεις διακινητών και έσωζαν ζωές. Τον τελευταίο χρόνο, οι άνδρες του Σώματος έχουν καταβάλει υπεράν­θρωπες προσπάθειες για να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες που έχουν προκύψει από το μεταναστευτικό κύμα, ενώ την ίδια ώρα είναι επι­φορτισμένοι και με τα καθήκοντα που ούτως ή άλλως προβλέπονται στο πλαίσιο της δουλειάς τους. Βέ­βαια, και για αυτούς ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι, αφού οι ατελεί­ωτες βάρδιες τούς έχουν εξαντλή­σει. ενώ, παρότι το πρόβλημα δεν φαίνεται να λύνεται άμεσα, αυτοί μένουν πιστοί στο καθήκον τους.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΦΡΑΓΚΙΑΣ. Τους τελευταίους μήνες, οι λιμενικοί έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με διακινητές που οπλοφορούν, μετανάστες που θαλασσοπνίγο­νται, αλλά και κακοποιά στοιχεία ανάμεσα στο τεράστιο πλήθος των προσφύγων. Εκτός από τα πλη­ρώματα των σκαφών του Λιμενι­κού, τεράστια είναι η συνδρομή και των ανδρών του Σώματος που επιτηρούν τη στεριά, αφού μετά τη διάσωση γίνεται ταυτοποίηση, έλεγχος και στη συνεχεία επιτήρη­ση για αποφυγή συμπλοκών.

«Οι εικόνες που έχουμε δει οπωσ­δήποτε θα μείνουν βαθιά χαραγ­μένες μέσα μας», λέει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο λιμενάρχης Χίου, Χρήστος Φραγκιάς, και περιγράφει: «Πλέον δεν έχουμε ωράριο. Υπάρχουν μέρες που είμαστε άυπνοι. Μόνο το 2015 πέρασαν από τη Χίο 120.000 μετανάστες. Ο αριθμός είναι τεράστιος αν τον σκεφτείτε. Καθημερινά δίνουμε μάχη. Πρέπει να διασώσουμε τους ανθρώπους αυτούς και να τους βά­λουμε σε λεωφορείο, για να μεταφερθούν στο hot spot και να ελέγ­ξουμε τα χαρτιά τους».

Όπως μας είπε ο κ. Φραγκιάς, οι διασώστες έχουν έρθει αντιμέτω­ποι με διακινητές οι οποίοι τις πε­ρισσότερες φορές οπλοφορούσαν, ενώ έχουν διακινδυνεύσει την ίδια τους τη ζωή για να σώσουν τους ανθρώπους που βούλιαζαν μέσα στις βάρκες: «Οι άντρες μας είναι ιδιαίτερα έμπειροι και μάλιστα έχουν πραγματοποιήσει εκα­τοντάδες συλλήψεις διακινητών. Πολλές φορές παλεύουν με τα κύ­ματα για να σώσουν ανθρώπους που κινδυνεύουν να πνιγούν. Κά­ποιες φορές τους σώζουν όλους. Άλλες πάλι δεν προλαβαίνουν. Δυστυχώς, έχουμε περισυλλέξει και αρκετά πτώματα, κυρίως μι­κρών παιδιών», περιγράφει και εκείνες τις στιγμές η φωνή του κομπιάζει. «Τις τελευταίες ημέ­ρες έχουν κάνει κατάληψη στο λι­μάνι περίπου 300 άτομα. Πρέπει να προσέχουμε να μη γίνουν συ­μπλοκές, ενώ κάποιοι προσπα­θούν να το σκάσουν με τα πλοία της γραμμής, οπότε οι έλεγχοι γί­νονται ακόμη πιο εντατικοί», προ­σθέτει.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΟΦΙΑΔΕΛΗΣ. Τραγικές εικόνες από το κύμα προσφύγων που έρχονται στην Ελλάδα και ειδικότερα στο νησί του περιγράφει ο διοικητής Λιμε­νικής Αστυνομίας Μυτιλήνης και συντονιστής της Μικτής Ευρωπα­ϊκής Επιχείρησης «Ποσειδών», Αντώνης Σοφιαδέλης: «Μόνο το 2015 είχαμε στο νησί 500.000 πρόσφυγες. Έχουμε διασώσει πε­ρίπου 55.000 άτομα και πολλές φορές αναγκαζόμαστε να βοηθά­με και αυτούς που ναυαγούν στα τουρκικά χωρικά ύδατα», λέει και περιγράφει: «Έχουμε δει παιδά­κια εγκλωβισμένα μέσα σε βάρ­κες, νεογέννητα, εγκύους, ανάπη­ρους. Βέβαια, η δουλειά μας δεν σταματάει στη διάσωση. Σε συνερ­γασία και με τα υπόλοιπα Σώματα, κάνουμε τις συνεντεύξεις και τις ταυτοποιήσεις των προσφύγων. Έχουμε βρει ανάμεσα τους μετα­νάστες με ναρκωτικά, με μαχαίρια, με πλαστά χαρτιά. Τον τελευταίο καιρό εντοπίζουμε πλαστές άδειες ασύλου».

ΝΙΚΟΣ ΛΑΓΚΑΔΙΑΝΟΣ: Πέρα από τις διασώσεις, 594 συλλήψεις διακινητών

Ο ΑΡΙΘΜΟΙ των διασώσεων είναι πραγματικά ασύλληπτος, αν λά­βει κανείς υπόψη πως οι ελλείψεις προσωπικού στο Λιμενικό Σώμα εί­ναι τεράστιες. Με αυταπάρνηση και περίσσιο ηρωισμό, οι άνδρες του Λιμενικού κατάφεραν να φέρουν εις πέρας όλες τις αποστολές τους και να χαρίσουν ζωή στους μετανάστες που κινδύνευαν να πνιγούν. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος, αντιπλοίαρχος Νίκος Λαγκαδιανός, τονίζει τις δυσκολίες που υπάρχουν στο έργο των λιμενικών, αλλά και την τεράστια συμβολή του Σώματος μέχρι σήμερα: «Όσον αφορά την έρευνα και τη διάσωση, για να καταλάβει κανείς το έργο που επιτελεί σήμερα το Λιμενικό Σώμα, θα σας πω ότι για το χρονικό διάστημα από τις αρχές του 2015 έως τις 4/4/2016 μόνο στο Ανατολικό Αιγαίο, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Δι­άσωσης του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος, σε συνεργασία με τις κατά τόπους λιμενικές Αρχές και τους κυβερνήτες των περιπολικών σκαφών, έχει συντονίσει και δια­χειριστεί 3.832 περιστατικά, από τα οποία έχουν διασωθεί συνολικά 148.682 μετανάστες και πρόσφυ­γες. θα ήθελα, δε, να επισημάνω ότι το έργο των πληρωμάτων των περιπολικών σκαφών του Λιμενι­κού έχει δυσκολέψει αφάνταστα, ιδιαίτερα λόγω των συνεχόμενων περιστατικών που καλούνται να δι­αχειριστούν, ενώ καταβάλλουν τις περισσότερες φορές πραγματι­κά υπεράνθρωπες προσπάθειες, ει­δικότερα κατά τη χειμερινή περίο­δο, όταν οι καιρικές συνθήκες δυσκολεύουν. 

Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι σε όλες τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, στις οποίες συμμετείχαν ενεργά από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης περιστατικού τα πληρώμα­τα των περιπολικών του Λιμενικού, καταφέραμε να μην έχουμε ούτε μία απώλεια ανθρώπινης ζωής και όσες απώλειες κατεγράφησαν προέρχο­νταν δυστυχώς από ναυάγια, τα οποία ήταν ανθρωπίνως αδύνατο να προληφθούν. Για όλους εμάς στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και στο αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυ­λακής, το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα είναι ζήτημα ανθρω­πίνων δικαιωμάτων, πολιτισμού, κοινωνικής συνοχής, αλλά και εσωτε­ρικής και εθνικής ασφάλειας της χώρας και έτσι εξετάζεται. 

Τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος είναι ταγμένα στο μεγάλο έργο να υπηρετούν όλες αυτές τις αξίες και αυτό πράττουν με επαγγελματισμό και αυτα­πάρνηση. Το γεγονός ότι το Λιμενικό επιτελεί σήμερα έναν κυρίαρχα ανθρωπιστικό ρόλο δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι ο διωκτικός του ρόλος έχει ατονήσει. Αντιθέτως, είναι πολύ συχνές πλέον -σχεδόν καθημερινές- οι συλλήψεις ακόμα και οπλισμένων διακινητών προσφύ­γων και μεταναστών μετά από εξαιρετικά επικίνδυνες καταδιώξεις. Ήδη από τις αρχές του 2015 μέχρι και σήμερα έχουν συλληφθεί και οδηγη­θεί ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης 594 διακινητές».

ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΙΩΤΗΣ: Και βιασμός στον Πειραιά

ΜΙΑ ΜΕΡΑ στο λιμάνι του Πειραιά είναι αρκετή για να συνει­δητοποιήσει κανείς τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι λιμε­νικοί. Οι καβγάδες μεταξύ των μεταναστών είναι πλέον καθη­μερινό φαινόμενο, ενώ δεν λείπουν και τα κρούσματα βίας και ναρκωτικών. «Τσακώνονται για το παραμικρό. 0 καβγάς μπορεί να ξεσπάσει επειδή κάποιος πήρε ένα μήλο παραπάνω και από εκεί να χωριστούν σε δύο στρατόπεδα». λέει ο διοικητής του Α' Λιμενικού Τμήματος του Λιμεναρ­χείου Πειραιά, Αριστείδης Γιαννιώτης, και αποκαλύπτει: «Κάθε μέρα αντιμετωπίζουμε διάφο­ρες καταστάσεις. Για παράδειγμα, πριν από μερικές μέρες συλλάβαμε έναν Αφγανό ο οποίος κακοποι­ούσε τη γυναίκα του και βίασε το κοριτσάκι του. Είχαμε περιστατικό θωπείας σε παιδί, περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. αλλά και ξεκαθαρίσματα μεταξύ των μετανα­στών. Συνήθως προλαμβάνουμε τις φασαρίες. 

Για παράδειγμα, εί­χαμε ενημέρωση πως μια ομάδα Αφγανών είχε δώσει ραντεβού με ομάδα Πακιστανών για ξεκαθάρισμα. Μάλιστα, είχαν αγορά­σει μαχαίρια από το super market. Φυσικά, το προλάβαμε», λέει ο κ. Γιαννιώτης και τονίζει: «Το λιμάνι δεν είναι ασφαλής χώρος για αυτούς. Κυρίως για τα παιδιά. Έχουμε καταντήσει να εκτελούμε και χρέη baby sitter, αφού προσέχουμε μην πέσει κανέ­να παιδί στη θάλασσα. Πρέπει να μεταφερθούν αλλού. Από την επόμενη εβδομάδα η κίνηση στο λιμάνι λόγω Πάσχα θα είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Αν μείνουν εδώ, θα υπάρξει πρόβλημα».

(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ-09/04/2016)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger