Βάφουν ... κόκκινες τις γκρίζες ζώνες


ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΕΣ ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ.
Οι στρατοκράτες της Άγκυρας επιδιώκουν να χαρακτηρίσουν «τούρκικο χώρο» περιοχές που το 1974 τις εμφάνιζαν ως «αμφισβητούμενες».
Μετά τις υπερπτήσεις πάνω από τις Οινούσσες, χθες τουρκικά μαχητικά πέταξαν πά­νω από τη Ρω τη στιγ­μή που στο νησί ήταν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Του ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΥΚΙΟΥ 

Τουρκικά μαχητικά πέταξαν πά­νω από τη Ρω χθες το μεσημέ­ρι, τη στιγμή που στο νησί είχε μεταβεί ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευ. Αποστολάκης και αντάλλασσε ευχές με τους στρατιώτες για τις ημέρες του Πάσχα.

Οι ποιοτικά αναβαθμισμένες προκλήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο το τελευταίο διάστημα δεν έχουν σταματημό, ωστόσο έχουν έναν βασικό στόχο, να χαρακτηρίζουν πλέον «τουρκικό χώρο» τις περιοχές που από το ’74 χαρακτήριζαν «αμφισβητούμενες» και εν συνεχεία μετά μία εικοσαετία κατά την κρίση των Ιμίων του '96 τις είχαν... βάψει γκρίζες. Τώρα, αφότου παρήλθε άλλη μία εικοσαετία, οι στρατοκράτες της Άγκυρας επιδιώκουν να... ξαναβά­ψουν με κόκκινο χρώμα τις γκρίζες -γι’ αυτούς- ζώνες και να τις χαρα­κτηρίσουν τουρκικές!

Πρώτο «καμπανάκι»

Το πρώτο «καμπανάκι» χτύπησε την περασμένη εβδομάδα στις Οινούσσες όταν, την επομένη του «εγκλωβισμού» των τουρκικών F-16 από ελληνικά «Μιράζ 2000-5» και από ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα, σκάφος του τουρκικού Πολε­μικού Ναυτικού που είχε καταπλεύσει στον κόλπο της Παναγιάς στις Οινούσσες αρνούνταν να αποχωρήσει από τα ελληνικά χωρικά ύδατα χαρακτηρίζοντάς τα τουρκικά! Είχαν προηγηθεί οι συνεχόμενες υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από τις Οινούσσες επί τέσσερις μέρες!

Η τελευταία τουρκική επιθετικό­τητα στο Αιγαίο σε συνδυασμό με τις κατευθυνόμενες προσφυγικές ροές προς συγκεκριμένα ευαίσθητα σημεία του Αιγαίου που έχουν στρατη­γική σημασία για τα επεκτατικά σχέ­δια της Άγκυρας έχουν θορυβήσει όχι μόνο την Αθήνα αλλά και τους Συμμάχους. Δεν είναι διόλου τυχαίο το γεγονός ότι αμερικανικό πλοίο του 6ου Στόλου -σύμφωνα με από­λυτα εξακριβωμένες πληροφορίες- υπόκειται στη νατοϊκή ναυτική δύ­ναμη που επιχειρεί στο Αιγαίο στο πλαίσιο αποτροπής των προσφυγικών μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία προς την Ελλάδα.

Οι τελευταίες ποιοτικά αναβαθμισμένες προκλήσεις της Τουρκίας κυρίως με οπλισμένα αεροσκάφη και οι πτήσεις πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά είναι σαφές ότι προβληματίζουν ιδιαίτερα τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, το οποίο προβαίνει σε αυστηρές συστάσεις προς την τουρ­κική πλευρά, γεγονός που προκαλεί εκνευρισμό στο τουρκικό Γενικό Επιτελείο, το οποίο με την απόλυτη και σκληρή στάση του απομονώνεται μέσα στους συμμαχικούς μηχανισμούς.

Σημειωτέον ότι οι Τούρκοι άρχι­σαν να αποθρασύνονται και να... βάφουν κόκκινο το Αιγαίο μετά την απόφαση του ΝΑΤΟ να αποστείλει ναυτική δύναμη στην περιοχή για το Προσφυγικό και την οποία επί έναν και πλέον μήνα είχαν μπλοκάρει οι Τούρκοι στρατιωτικοί εξαιτίας των παράλογων απαιτήσεων που έθεταν κατά τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της συγκεκριμένης αποστολής. Προηγουμένως, καθ’ όλον τον Δεκέμβριο του 2015, υπό την απειλή της ρωσικής «αρκούδας» που έπλεε στη ΝΑ Μεσόγειο για τις επιχειρησι­ακές ανάγκες των βομβαρδισμών στη Συρία, δεν πετούσε ούτε... τουρ­κικό κουνούπι στο Αιγαίο. Μπορεί η ισχυρή νατοϊκή-αμερικανική πα­ρουσία στο Αιγαίο να εγγυάται σε μεγάλο βαθμό το status quo στο Αι­γαίο, ωστόσο η Αθήνα σε καμία πε­ρίπτωση δεν μπορεί να εφησυχάζει, γι΄ αυτό και κινητοποιείται σε όλα τα επίπεδα: πολιτικό-διπλωματικό και στρατιωτικό.

Ενημερώνει ο Τσίπρας

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει αναλάβει προσωπικά και ενημερώνει για τις τουρκικές προκλήσεις τους ξένους ηγέτες με τους οποίους συναντάται η επικοινωνεί.

Εκτός από τα τυπικά διαβήματα του υπουργείου Εξωτερικών προς την τουρκική πλευρά, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, με εισήγηση του Ν. Κοτζιά, τα συναρμόδια υπουργεία Εξωτερι­κών και Άμυνας προετοιμάζουν λεπτομερή ενημέρωση με το ημερολό­γιο των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο για τους ξένους πρέσβεις που υπηρετούν στην Αθήνα.

«Δυναμική» απάντηση

Το υπουργείο Άμυνας, όπως επισημάνθηκε και κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει τις τουρκικές προκλήσεις με «αποφασιστικότητα» και «ψυχραιμία». Αυτό πρακτικά σημαί­νει ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις θα απα­ντούν «δυναμικά» σε κάθε τουρκική πρόκληση όπου κι αν αυτή εκδηλώ­νεται, στον αέρα ή τη θάλασσα.

Πλέον όταν τα τουρκικά μαχητικά επιμένουν να πετούν πάνω από ελληνικά νησιά, αναχαιτίζονται και εμπλέκονται σε αερομαχίες! Όταν τα τουρκικά πολεμικά σκάφη μπαίνουν μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα, επιτόπου καταφθάνει ελληνικό πο­λεμικό πλοίο και τους ζητάει με επιτακτικό τρόπο να αποχωρήσουν! Βεβαίως η στρατιωτική «ετοιμότητα» και «αποφασιστικότητα» είναι οικονομικά ασύμφορη, κάτι που δεν αρέσει καθόλου στους δανειστές, οι εκπρόσωποι των οποίων ζητούν με επιτακτικό τρόπο την περικοπή επι­πλέον 300 εκατ. από τις αμυντικές δαπάνες, όπως είχε συμφωνήσει η ελληνική πλευρά τον Αύγουστο.

Ωστόσο, όταν κατά την τελευταία συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ ετέθη το αυξημένο κόστος της στρατιωτικής ετοιμότητας, ο πρωθυπουργός το χαρακτήρισε «αναγκαίο κακό» και συμφώνησε ότι δεν υπάρχουν «εκπτώσεις» στη διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας και της ασφάλειας της χώρας.

Λόγω των συνεχιζόμενων τουρ­κικών προκλήσεων ακόμη και μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, που στην πράξη ακυρώνουν το μνημόνιο Γιλμάζ-Παπούλια που προβλέπει παύση των στρατιωτικών δραστηριοτήτων στο Αιγαίο σε μεγάλες θρησκευτικές περιόδους, σε όλες τις αεροπορικές και ναυτικές μονάδες του Αιγαίου έχουν αυξηθεί τα κλιμάκια επιφυλακής.

(ΕΘΝΟΣ- 28/04/2016)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger