Αρχική » , , , , , » Γεωπολιτική και Ένοπλες Δυνάμεις

Γεωπολιτική και Ένοπλες Δυνάμεις


Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Έρευ­νας για την Ειρήνη SIPRI (Stockholm International Peace Research Institute) οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες το 2015 αυξήθηκαν σε σχέση με το 2014 και έφτασαν τα 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια, κάτι που ισούται με το 2,3% του παγκό­σμιου ακαθάριστου προϊόντος GDP (Gross Domestic Product).

Το SIPRI δημιουργήθηκε το 1966 από το Κοινοβούλιο της Σουηδίας και χρημα­τοδοτείται από το σουηδικό κράτος. Παρα­κολουθεί τις στρατιωτικές δαπάνες, τους εξοπλισμούς και τις ένοπλες συρράξεις σε διεθνές επίπεδο και παρά την αδυναμία διασταύρωσης των στοιχείων που παραθέ­τει, αποτελεί δυνητικά μια σοβαρή πηγή για σύγκριση αμυντικών δαπανών πλείστων χωρών

ΠΡΩΤΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΠΑ, ΔΕΥΤΕΡΗ ΔΥΝΑΜΗ Η ΚΙΝΑ

Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να κατέχουν την πρώτη θέση παγκοσμίως στις στρατιωτικές δαπάνες με 600 δισεκατομμύρια δολάρια για το 2015. Αυτό το ποσό είναι βέβαια πλασματικό, καθώς συμπληρώνεται από τα μυστικά κονδύλια του αμερικανικού Πεντα­γώνου για την Μέση Ανατολή, την Ασία και άλλων περιοχών του πλανήτη. Οι πραγ­ματικές στρατιωτικές δαπάνες των ΗΠΑ συνυπολογίζοντας και τα μυστικά κονδύλια ανέρχονται σε περίπου 1 τρισεκατομμύ­ριο δολάρια, στοιχεία που αναφέρονται σε έκθεση του Center for International Policy.

Η Κίνα στην έκθεση του SIPRI κατέχει την δεύτερη θέση, δαπανώντας 215 δισεκατομμύρια το τελευταίο έτος. Γενικότερα οι στρατιωτικές δαπάνες των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας έχουν αυξηθεί κατά 5,6% το 2015 σε σχέση με το 2014, κάτι που σαφέστατα δείχνει ότι η κρίση στην περιοχή βαίνει αυξανόμενη.

Οι ΗΠΑ με τις προβοκατόρικες ενέρ­γειες τους στην θάλασσα της Νότιας Κίνας στρατιωτικοποιούν όλη την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας και του Ειρηνικού, αυξάνοντας έτσι τις ανάγκες για εξοπλιστικά προγράμματα των Φιλιππινών, του Βιετνάμ, της Ινδονησίας, της Αυστραλίας, της Ινδίας, της Ιαπωνίας και Βέβαια της Κίνας. Το SIPRI τονίζει με έμφαση ότι οι εντάσεις στην περι­οχή μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ συνει­σφέρουν τα μέγιστα για τις αυξανόμενες στρατιωτικές δαπάνες όλων των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Αυξητικές τάσεις στις στρατιωτικές δαπάνες παρουσιάζουν και οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και Βαλτικής, χώρες οι οποίες είναι μέλη του ΝΑΤΟ και στρατη­γικό έχουν ρόλο στην επεκτατική-ιμπεριαλι­στική πολιτική αυτού του οργανισμού προς Ανατολάς. Αναφερόμαστε στην Λετονία, Εσθονία, Λιθουανία, Πολωνία, Σλοβακία και Ρουμανία.

Οι χώρες της Μέσης Ανατολής αύξησαν τις στρατιωτικές τους δαπάνες το 2015 κατά 4% με την Σαουδική Αραβία να κρατάει τα σκήπτρα. Η Σαουδική Αραβία κατέχει στον κατάλογο SIPRI την τρίτη θέση παγκοσμίως με δαπάνες ύψους 87,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κάτι που έχει σχέση και με την συμμετοχή της στον συμμοριτοπόλεμο της Υεμένης. Σημειωτέον ότι οι δαπάνες της Σαουδικής Αραβίας ξεπερνούν κατά 20 δις περίπου αυτές της Ρωσίας.

ΣΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΘΕΣΗ Η... «ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΠΕΙΛΗ»!

Η Ρωσία η οποία το τελευταίο διάστη­μά έχει δαιμονοποιηθεί από τα σιωνιστικά ΜΜΕ και την Ουάσιγκτον ως η μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια ειρήνη (look who is talking!) δαπάνησε μόλις 65 δισεκατομ­μύρια για εξοπλισμούς και βρίσκεται στην τέταρτη θέση στην έκθεση του SIPRI μετά τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Σαουδική Αραβία. Τα τελευταία χρόνια οι έρευνες του SIPRI δείχνουν μια σαφή αύξηση των στρατιωτικών δαπανών στην Ανατολική Ευρώπη, στην Νοτιοανατολική Ασία αλλά και στην Βόρειο Αφρική, δηλαδή σε περιοχές του πλανήτη όπου παρατηρείται έντονο γεωστρατηγικό ενδιαφέρον εκ μέρους των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Η «αραβική άνοιξη», η προσπάθεια κατακερματισμού της Μέσης Ανατολής, το νατοϊκό πραξικόπημα στην Ουκρανία, η πολιτική «pivot to Asia» και γενικότερα η αμερικανοσιωνιστική πολιτική περικύκλωσης του πυρήνα της Ευρασίας οδηγεί σε πολεμικές αντιπαραθέσεις που προς το παρόν έχουν μεν τοπικό χαρα­κτήρα, οδηγούν όμως αναπόφευκτα στην αύξηση των στρατιωτικών δαπανών και στον Β' Ψυχρό Πόλεμο.

0 νέος Ψυχρός Πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας, είναι ιστορικό αποτέλεσμα του νεοιμπεριαλισμού και της μονοπολικότητας που μάχεται για την παγκόσμια επικράτηση που δεν μπορεί να πραγματωθεί ούτε να διατηρηθεί χωρίς την στρατιωτική υπεροχή.

Οι αυξανόμενες παγκοσμίως στρατιω­τικές δαπάνες τα τελευταία χρόνια σηματοδοτούν προετοιμασία για παγκόσμιο πόλεμο.

Γ ΛΙΝΑΡΔΗΣ
(ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ-13/04/2016)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger