Η στολή παραλλαγής


Οι Οινούσσες (ή Αγνούσες) ήρθαν στην επικαιρότητα την τελευταία εβδομάδα με τις αλλεπάλληλες τουρκικές προκλήσεις στην περιοχή. Οι υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από τα νησιά αυτά και οι αναγνωρίσεις - αναχαιτίσεις από ελληνικά αεροσκάφη ήταν καθημερινό φαινόμενο την εβδομάδα που μας πέρασε. Οι Οινούσσες είναι μια συστάδα νησιών και νησίδων του Αιγαίου Πελάγους, ανάμεσα στη Χίο και τα μικρασιατικά παράλια. Χωρίζονται σε δύο ομάδες τις δυτικές που ονομάζονται από τους ναυτικούς Σπαλματόρια και τις ανατολικές που ονομάζονται Ορσες. Διοικητικά υπάγονται στον Νομό Χίου. Μεγαλύτερο και κεντρικότερο νησί του συμπλέγματος είναι η Οινούσσα, που απέχει 6,5 ν.μ. περίπου από τη Χίο. Δεύτερο σε μέγεθος είναι το νησί Παναγία (ή Πασάς), πάνω από το οποίο είχαμε έντονη δραστηριότητα της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας. 

Οι τουρκικές επιθετικές πτήσεις στις Οινούσσες ξεκίνησαν τη Δευτέρα 11 Απριλίου. Δύο τουρκικά F-16 πέταξαν 9.000 πόδια πάνω από το νησί και περίπου μία ώρα αργότερα δύο τουρκικά F-4 και ένα ιπτάμενο τάνκερ KC-135 πέρασαν πάνω από το βορειοανατολικό άκρο της Λέσβου. Την Τρίτη η ένα ζεύγος τουρκικών F-16 έκανε και πάλι υπερπτήση 17.000 πόδια πάνω από τις Οινούσσες ενώ ακολούθησαν δύο διαδοχικές πτήσεις πάνω από το νησί από ένα τουρκικό F-16. Η ανησυχία στο υπουργείο Άμυνας έγινε ακόμη μεγαλύτερη την Τετάρτη, όταν δύο τουρκικά F-16 έκαναν... σουρωτήρι τις Οινούσσες. Οι Τούρκοι εισβολείς έκαναν έξι υπερπτήσεις σε διάστημα μιας ώρας. Η ελληνική πλευρά αποφάσισε να αντιδράσει δυναμικά. Νωρίς-νωρίς το επόμενο πρωί, ο Πάνος Καμμένος πήγε στο γραφείο του στο υπουργείο Άμυνας με στολή παραλλαγής. Διέταξε ενεργοποίηση του συστήματος αεράμυνας στην περιοχή Χίου - Οινουσσών, με προφανή σκοπό να στείλει στην Άγκυρα το μήνυμα ότι η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να υπερασπιστεί την ελληνική κυριαρχία στα νησιά. 

Παρά την ελληνική κλιμάκωση, οι Τούρκοι δεν έκαναν πίσω και έστειλαν πάλι δύο F-16, τα οποία επανέλαβαν την επιχείρηση εικονικού βομβαρδισμού στις Οινούσσες. Τότε ο υπουργός μαζί με τους αρχηγούς ΓΈΕΘΑ και ΓΕΣ, πήρε ένα ελικόπτερο Σινούκ και μετέβη ο ίδιος στην Παναγιά, το δεύτερο μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος ενώ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γινόταν... πάρτυ για την εμφάνιση του υπουργού Άμυνας με στολή παραλλαγής. 

Το ίδιο βράδυ, σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής εντοπίστηκε εντός ελληνικών χωρικών υδάτων και έστρεψε όπλα προς ένα πλοιάριο του Ελληνικού Λιμενικού. Για να αποτραπεί περαιτέρω κλιμάκωση, το πρωί της Παρασκευής συγκλήθηκε εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ με σκοπό να σχεδιαστεί ο τρόπος ελληνικής αντίδρασης. Παρά το γεγονός ότι ορισμένοι μπορεί να ονειρεύονταν αντιδράσεις τύπου «βυθίσατε το “Χόρα”» ή κρίση σαν αυτή του 1987 με το «Σισμίκ» που έφεραν την Ελλάδα και την Τουρκία στα πρόθυρα του πολέμου, η απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση ήταν να μη στρατιωτικοποιηθεί περαιτέρω η κρίση. Κατά πληροφορίες οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος συμφώνησαν ο υπουργός Άμυνας να... κρεμάσει τη στολή παραλλαγής και ταυτοχρόνως να εντατικοποιηθεί η επικοινωνία μεταξύ των αρχηγών ΓΕΕΘΑ και των γενικών γραμματέων των δύο υπουργείων Εξωτερικών ώστε να αποφευχθούν σπασμωδικές αντιδράσεις και πιθανή διατάραξη ισορροπίας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μη ελεγχόμενες καταστάσεις.. Το ερώτημα ωστόσο που δεν έχει ακόμη απαντηθεί είναι τι αφιόνισε τους Τούρκους και προκάλεσε την έξαρση της επιθετικότητας τους με υπερπτήσεις χωρίς προηγούμενο πάνω από τις Οινούσσες.

Κρυφό σχολειό
(ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ-17/04/2016)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger