Αρχική » , , , , , , » Οι Τούρκοι στήνουν σκηνικό θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο

Οι Τούρκοι στήνουν σκηνικό θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο


Συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου με την ανοχή του ΝΑΤΟ.
Με έκτακτα αυστηρά διαβήματα απαντά η Αθήνα-Τι λένε στην στρατιωτικοί αναλυτές.
 Με τις συνεχιζόμενες επιθετικές πτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά δημιουργούνται συνθήκες πρόκλη­σης αεροπορικού ατυχήματος.

Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΑΘ. ΣΚΙΤΖΗ

Σε ακραίες ενέργειες με στόχο την επισημοποίηση των αξιώσεων της στο Αιγαίο παρουσία του ΝΑΤΟ, επιδίδεται τις τρεις τελευταίες ημέρες η Τουρκία. Η προκλητικότητα της δεν έχει τέλος, καθώς με αμείωτο ρυθμό συνεχίστηκαν και χθες οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου μας.

Συγκεκριμένα, τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F- 16 εισήλθαν στο FIR μεταξύ Λέσβου και Χίου πραγματοποιώντας μπαράζ υπερπτήσεων, αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και κατά πάγια πρακτική. Ειδικοί στρατιωτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι «είναι πρωτοφανές αυτό που έχει συμβεί», εξηγώντας ότι «μπο­ρεί πάγια τακτική της Τουρκίας να είναι οι παραβιάσεις, ωστόσο ποι­οτικά και ποσοτικά αυτή τη φορά φαίνεται ότι έχουν ξεπεράσει κάθε όριο».

Για τον λόγο αυτό συναγερμός σήμανε χθες στα υπουργεία Εθνι­κής Άμυνας και Εξωτερικών, οι συσκέψεις ήταν πυρετώδεις και αποφασίστηκε να σταλούν έκτα­κτα αυστηρά διαβήματα προς την Άγκυρα και συγκεκριμένα προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και τον πρεσβευτή της Τουρκίας στην Αθήνα. Έλληνες διπλωμάτες τονίζουν μάλιστα ότι με τις συνεχι­ζόμενες επιθετικές πτήσεις τουρκι­κών μαχητικών πάνω από ελληνι­κά νησιά δημιουργούνται συνθή­κες πρόκλησης αεροπορικού ατυ­χήματος στο Αιγαίο, υπονομεύεται το κλίμα της αμοιβαίας εμπιστοσύ­νης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και αμφισβητούνται ελληνικά κυ­ριαρχικά δικαιώματα.

Συναγερμός στο Πεντάγωνο

«Έχει ενημερωθεί ακόμα και σε πολύ υψηλό επίπεδο ο αμερικα­νικός παράγοντας για την προκλη­τικότητα αυτή των Τούρκων», υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, κατα­δεικνύοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Σε συνέντευξή του στον ραδιο­σταθμό «Real fm», ανέφερε ότι τις παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου και τις πτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά καταγράφουν η ολλανδική φρεγάτα και το γερμα­νικό πλοίο υποστηρίξεως που δρουν στην περιοχή, στο πλαίσιο της αποστολής του ΝΑΤΟ για τη διακοπή των δρόμων των διακινητών προσφύγων/ μεταναστών.

Αδιάφορο το ΝΑΤΟ

Οι προκλήσεις, προσέθεσε ο κ. Καμμένος, έχουν καταγγελθεί σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ σε στρατιωτικό επίπεδο, ενώ σε πολιτικό επίπεδο θα ζητηθεί από τους συμμάχους να παρέμβουν στη γείτονα για να στα­ματήσει τις προκλητικές ενέργειες. Στρατιωτικοί αναλυτές και αντιπτέραρχοι ε.α. μίλησαν στην «Α» για το κρίσιμο εθνικό αυτό θέμα και επισήμαναν ότι η χρονική στιγ­μή δεν είναι τυχαία, καθώς η Τουρκία επιχειρεί να επισημοποι­ήσει τις αξιώσεις της παρουσία του ΝΑΤΟ, θέλει δηλαδή να δημιουρ­γήσει τετελεσμένες καταστάσεις.

Κ. Γρίβας (αμυντικός αναλυτής):

«Θέλουν αστάθεια στην περιοχή»

«Πιστεύω ότι η Τουρκία εντάσσει αυτές τις ενέργειες σε μια ευρύτερη προσπάθεια να δημιουργήσει αστάθεια στην περιοχή. Προσπαθεί να αξιοποιήσει τον δεύτερο πυ­λώνα της ταυτότητάς της, που είναι η επικινδυνότητα. Φαί­νεται ότι είναι απομονωμένη από τους ισχυρούς και θέλει να δείξει ότι είναι μια πολύ επικίνδυνη χώρα, η οποία μπορεί να δημιουργήσει σοβα­ρά προβλήματα στη διεθνή σταθερό­τητα. Διαχρονική της στρατηγική εί­ναι να μετατρέψει το Αιγαίο σε περιο­χή δική» της κυριαρχίας και γι’ αυτό συνεχίζει να λειτουργεί στο πλαίσιο της στρατηγικής σαλαμοποίησης, περιορίζοντας τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Δεν πρέπει να αποκλεί­εται ακόμα και το ενδεχόμε­νο ελεγχόμενης έκρηξης, θερμού επεισοδίου μικρής έκτασης για να επιβάλλει τις θέσεις της. Δεν ξέρουμε πού μπορεί να φτάσει. Τι κάνουμε όμως εμείς; Απαιτείται ψυχραιμία, αλλά υπάρ­χουν και όρια. Πρέπει κατά τη γνώμη μου να ενεργοποιηθεί άμεσα ο μηχα­νισμός αποτροπής για να αποφευχ­θούν ανεξέλεγκτες καταστάσεις».

Γ. Νταβρής (αντιπτέραρχος):

«Εγείρουν αξιώσεις στα ελληνικά ύδατα»

«Η Τουρκία συνεχίζει αυτόν τον ρυθμό των παραβά­σεων και των παραβιάσεων για να δείχνει προς πάσα κα­τεύθυνση -ΝΑΤΟ και διεθνή κοινότητα- ότι έχει δικαιώμα­τα στο Αιγαίο. Αυτός είναι ο σκοπός των παραβιάσεων. Εί­ναι σαφές ότι η Τουρκία έχει στρατηγικό στόχο. Με διπλωματικές και στρατιωτικές κινήσεις θέλει να δεί­ξει ότι το μισό Αιγαίο τουλάχιστον της ανήκει και επιχειρεί με αυτό τον τρόπο να παγιώσει τη δι­κή της θέση στα ελληνικά ύδατα. Άλλωστε ο Ερντογάν ποτέ δεν εγκατέλειψε τη Με­γάλη Ιδέα της αυτοκρατορίας του. Από ελληνικής πλευράς, στρατιωτικά και διπλωματικά τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών κάνουν ό,τι μπο­ρούν, πλην όμως η πολιτική ηγεσία μάλλον έχει χάσει την μπάλα!».

Κ. Ιατρίδης (αντιπτέραρχος):

«Το ΝΑΤΟ παραμένει απαθές»

«Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία προκαλεί. Απλά τώρα γίνεται παρουσία του ΝΑΤΟ, το οποίο παραμένει απαθές και δεν κάνει τίποτα! Οι δι­κοί μας πιλότοι κάνουν ό,τι μπορούν, κάνουν αναχαιτί­σεις αλλά ως πού θα πάει αυτό; Δεν μπορεί να συνεχιστεί η χαλαρή αντίδραση της κυβέρνη­σης. θα πρέπει να κληθεί άμεσα ο Τούρκος πρέσβης, να γίνει αυστη­ρό διάβημα. Να κάνουμε χρήση του άρθρου 4 της Συμμαχίας, να πιεστεί η Τουρκία, να κληθεί ο ΟΗΕ και να συμμορφώσει την Τουρ­κία, η οποία θα πρέπει να σεβαστεί τους διεθνείς κα­νόνες, το διεθνές Δίκαιο. Να ασκήσουμε βέτο στα συμφέροντα της Τουρ­κίας. Να γίνουμε πιο επιθετικοί στην εξωτερική μας πολιτική. Η Τουρκία έχει πλέον αποθρασυνθεί και η συμπεριφορά της είναι τρο­μοκρατική».

(ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ-14/04/2016)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger