► Ο υπ. Άμυνας. Π. Καμμένος, μετέβη αυτοπροσώπως στις Οινούσσες.
► Σε πλήρη ετοιμότητα οι Ε.Δ. απέναντι στην αναβαθμισμένη τουρκική προκλητικότητα.
► Το τρίπτυχο της Αθήνας, ο «εκνευρισμός» της Άγκυρας και οι διπλωματικές κινήσεις σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε.
Του ΛΕΩΝΙΔΑ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗ
lsblaveris@gmail.com
Το τρίπτυχο «εντατικοποίηση της εκπαιδεύσεως του προσωπικού - επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότατος των Κλάδων - διεύρυνση των υφιστάμενων στρατιωτικών συνεργασιών με άλλες χώρες της περιοχής» αποτελεί την απάντηση των Αθηνών, των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, στην καταφανώς αυξημένη προκλητικότητα της Άγκυρας τις τελευταίες εβδομάδες. Θυμίζουμε ότι η Τουρκία από τη Δευτέρα 11 μέχρι και την Πέμπτη 14 Απριλίου έστειλε τα μαχητικά της αεροσκάφη σε όλους τους δυνατούς συνδυασμούς -μέχρι και αεροσκάφος εναερίου ανεφοδιασμού-τάνκερ KC-135 μαζί με τον σχηματισμό μαχητικών που ανεφοδίαζε στον αέρα-, περισσότερες από 30 φορές, για να πραγματοποιήσουν υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, έχοντας βάλει στο στόχαστρό τους τις Οινούσσες, πάνω από τις οποίες έφτασαν στο σημείο να πραγματοποιήσουν έξι διαδοχικές υπερ- πτήσεις μέσα σε μία ώρα!
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ. Πώς αντέδρασε όμως η Αθήνα σε όλα αυτά; Με έμμεση, πλην όμως σαφή και ενεργή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, με τη συμμετοχή τους σε διεθνείς και ελληνικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες.
Το διάστημα 30 Μαρτίου 2016 έως 14 Απριλίου 2016, οι Ε.Δ. διοργάνωσαν και συμμετείχαν σε πολλές πολυεθνικές/διακλαδικές ασκήσεις μεσαίας και μεγάλης κλίμακος, που είναι οι εξής:
► Άσκηση «Ηνίοχος 2016» (4-14 Απριλίου) με τη συμμετοχή της Ελλάδος, των ΗΠΑ και του Ισραήλ, καθώς και των τριών Κλάδων των Ε.Δ. Η άσκηση διοργανώθηκε από την Πολεμική Αεροπορία, με ευθύνη του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας και επίκεντρο το Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής στην Αεροπορική Βάση της Ανδραβίδος.
► Άσκηση «Noble Dina 2016» (30 Μαρτίου - 14 Απριλίου), με τη συμμετοχή της Ελλάδος, των ΗΠΑ και του Ισραήλ, καθώς και του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας.
► Άσκηση «Αιγιαλός 2/16» (4-8 Απριλίου) του Πολεμικού Ναυτικού, που οργανώθηκε και σχεδιάστηκε από το Αρχηγείο Στόλου, με τη συμμετοχή δυνάμεων του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας.
► Άσκηση «Αστραπή 4/16» (11-14 Απριλίου), που διοργανώθηκε επίσης από το Πολεμικό Ναυτικό, με τη συμμετοχή και της Πολεμικής Αεροπορίας, σε παράλληλη διεξαγωγή και συνεκπαίδευση του προσωπικού με την προαναφερθείσα άσκηση «Ηνίοχος 2016».
► Ασκήσεις, με εκτέλεση βολών με πραγματικά πυρομαχικά, από το Πυροβολικό των πανίσχυρων XII (Αλεξανδρούπολη) και XVI (Διδυμότειχο) Μηχανοκινήτων Μεραρχιών Πεζικού στον Έβρο, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου.
► Ασκήσεις «εξαλείψεως προγεφυρώματος» από τους μείζονες σχηματισμούς της 80 ΑΔΤΕ και της 95 ΑΔΤΕ, στην Κω και τη Ρόδο αντιστοίχως.
► Αιφνιδιαστική ενεργοποίηση από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, τα ξημερώματα της 14ης Απριλίου, της Διακλαδικής Δυνάμεως Ταχείας Αντιδράσεως «Δέλτα» των Ενόπλων Δυνάμεων, στο πλαίσιο σεναρίου της ασκήσεως «Πυρπολητής 1/16» για αντιμετώπιση «εισβολής ατάκτων» από μη κατονομαζόμενη χώρα στα βόρεια σύνορά μας και εν συνεχεία επίδειξη ισχύος επί του πεδίου από αυτήν στο χωριό Χαμηλό, σε απόσταση περίπου 3-4 χιλιομέτρων από την Ειδομένη.
Ταυτόχρονα, την ίδια ημέρα, στο πλαίσιο της άσκησης «Πυρπολητής», διατάχθηκαν η αιφνιδιαστική ενεργοποίηση του συστήματος αεράμυνας στη Χίο και η μεταφορά μονάδας αντιαεροπορικού πυροβολικού στις Οινούσσες, στις οποίες εν συνεχεία μετέβησαν ο υπουργός Άμυνας και οι αρχηγοί.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ. Σε διπλωματικό επίπεδο ενημερώθηκαν τόσο το ΝΑΤΟ, που έτσι κι αλλιώς έχει άμεση εικόνα των προκλήσεων σε «πραγματικό χρόνο» (real time), όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά τη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας, που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο, στις 18-19 Απριλίου. Επίσης, στο Λουξεμβούργο, ο κ. Καμμένος είχε κοινή συνάντηση με τους ομολόγους του της Βουλγαρίας, Nikolay Nankov Nenchev, και Ρουμανίας, Mihnea loan Motoc, για την προώθηση της τριμερούς αμυντικής συνεργασίας των χωρών αυτών, στο πλαίσιο της προς βορρά επεκτάσεως της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδος, Κύπρου, Ισραήλ κάτι που ασφαλώς ενοχλεί σφόδρα την Άγκυρα, η οποία νιώθει να «αποκόπτεται» από την Ευρώπη.
Τα δύο «γιατί» του μπαράζ
Η έκνομη τουρκική δραστηριότητα πάνω από το Αιγαίο προβλημάτισε την Αθήνα, καθώς συνέβη «ξαφνικά» και σε μια εξαιρετικά κρίσιμη για την Ελλάδα συγκυρία, τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και στο άλλο μεγάλο «μέτωπο», το Μεταναστευτικό. Ξεκινώντας από τα γιατί αυτού του μπαράζ της τουρκικής παραβατικότητος, υψηλόβαθμοι παράγοντες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας την απέδιδαν σε δυο γεγονότα, ένα στρατιωτικό και ένα διπλωματικό, που φαίνεται ότι ενόχλησαν σφόδρα την Άγκυρα. Το γεγονός ότι στη διάρκεια της άσκησης «Ηνίοχος 2016», Έλληνες, Αμερικανοί και Ισραηλινοί «έπαιξαν» κανονικώς στο, κατά τους Τούρκους, «αποστρατικοποιημένο» Καστελλόριζο, ακόμα και με πτήσεις «touch and go» στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Λήμνου. Αυτό «επιβεβαιώθηκε» πλήρως και με ανεπίσημη ενημέρωση του ΓΕΑ (στις 18 Απριλίου), όπου μεταξύ άλλων σημειώνονταν τα εξής: «θέατρο των επιχειρήσεων για την άσκηση αποτέλεσε όλο το εύρος του ΑΤΗΙΝΑ FIR, ενώ εικονικές προσβολές επίγειων στόχων, αλλά και στόχων επιφανείας, εκτελέστηκαν στην περιοχή της Χρυσούπολης, καθώς και στο Καστελλόριζο». Το δεύτερο γεγονός αφορά την ανεπίσημη επίσκεψη-αστραπή της Ολλανδής υπουργού Αμύνης στην Ελλάδα, προκειμένου να μεταβεί με ελικόπτερο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στην ολλανδική φρεγάτα «Van Amstel», που συμμετέχει στη ΝΑΤΟΐκή ναυτική δύναμη SNMC-2, η οποία επιχειρεί στο Αιγαίο, κάτι που επίσης δυσαρέστησε σφόδρα την Άγκυρα.
(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ-24/04/2016)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.