Αρχική » , , , » EAAΣ ΞΑΝΘΗΣ: Εορτασμός Μάχης Οχυρών στον Εχίνο 10/4/2016 (ΦΩΤΟ)

EAAΣ ΞΑΝΘΗΣ: Εορτασμός Μάχης Οχυρών στον Εχίνο 10/4/2016 (ΦΩΤΟ)



Με λαμπρότητα εορτάστηκε και φέτος απ΄ άκρου εις άκρον της γραμμής των οχυρών Μεταξά, η 75η επέτειος της μάχης των οχυρών (6 Απριλίου 1941) και απεδόθησαν οι οφειλόμενες τιμές στους ήρωες αγωνιστές του Έπους του 1940, που έδωσαν τη ζωή τους, αρνούμενοι να παραδοθούν στον κατακτητή, μαχόμενοι μέχρι θανάτου για την τιμή των όπλων και την ελευθερία της Πατρίδας μας.

Έχουμε την τιμή, στην περιοχή μας, στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, να ευρίσκεται ένα τμήμα των οχυρών, αντίκρυ στο πομακοχώρι Εχίνος, στο οποίο έπεσαν μαχόμενοι 23 συνολικά ήρωες, 20 χριστιανοί και 3 μουσουλμάνοι. Τιμή που μας υποχρεώνει ως απογόνους αυτών των ηρώων, που ζούμε ελεύθεροι χάρις στη δική τους θυσία, να μην τους ξεχνάμε ποτέ μα ποτέ και να τους αποδίδουμε, σαν ελάχιστο φόρο στη μνήμη τους, τις οφειλόμενες τιμές.

Και φέτος ο εορτασμός της μάχης των οχυρών, άρχισε νωρίτερα, στις 6 Απρ 2016, με την επίκαιρη ομιλία του Στρατηγού ε.α. Φωτιάδη Νικολάου, επίτιμου Υποδιοικητή του Δ΄ Σ. Στρατού, στην Αίθουσα της Φιλοπροόδου Ένωσης Ξάνθης (ΦΕΞ), ο οποίος παρουσίασε τον ηρωικό – επικό αγώνα των Μαχητών των Οχυρών επικεντρώνοντας στους Υπερασπιστές των δύο Οχυρών της Θράκης.

Δ΄ Κυριακή των Νηστειών, 10/4/2016. Ο εορτασμός άρχισε με τη θεία λειτουργία, στην ανακαινισμένη και πλήρως αγιογραφημένη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, που βρίσκεται στην είσοδο του Εχίνου. Στην ιερή λειτουργία ιερούργησε ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου, κ.κ. Παντελεήμων, συμπαραστατούμενος από τον πατέρα Γεώργιο Σπάρταλη και 2 διακόνους της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης. Χορός ιεροψαλτών με επικεφαλής τον κ. Λεωνίδα Βλασακούδη βοήθησε στην Θεία Λειτουργία.

Την λειτουργία παρηκολούθησαν, πολυμελής αντιπροσωπεία του Δ΄ Σώματος Στρατού με επικεφαλής τον Υποδιοικητή του Σώματος, Υποστράτηγο Τσιτσιμπίκο Νικόλαο, πλήθος πιστών που προσήλθαν με ΙΧΕ οχήματα, όπως και με 2 λεωφορεία που μίσθωσε η ΕΑΑΣ και το Παράρτημα της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών του Ν. Ξάνθης. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στην παρουσία του Προέδρου και άλλων μελών του Παραρτήματος της ΕΑΑΣ Ν. Καβάλας, οι οποίοι ταξίδεψαν με λεωφορείο και παρευρέθηκαν στον εκκλησιασμό και συμμετείχαν στον εορτασμό που ακολούθησε.

Μετά το τέλος της θείας λειτουργίας επακολούθησε λαμπρή τελετή, που διοργανώθηκε υποδειγματικά από το Δ’ Σώμα Στρατού, στο παρακείμενο Ηρώον Πεσόντων υπέρ Πατρίδος.

Στην τελετή συμμετείχαν, πλέον των παρευρισκομένων στην εκκλησία, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, οι Δήμαρχοι Ξάνθης και Τοπείρου, εκπρόσωπος του Δήμου Μύκης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ξάνθης, ο Διοικητής Πυροσβεστικής Ξάνθης, ο Λιμενάρχης Πόρτο Λάγους, το σύνολο των Προέδρων από τους Πολιτιστικούς και κοινωνικούς συλλόγους Ξάνθης με αρκετά μέλη τους. Επίσης προσήλθαν 22 μαθητές από το ΓΕΛ Μαρτίνου του Νομού Φθιώτιδας με συνοδεία 2 καθηγητών, οι οποίοι πραγματοποιούν περιβαντολλογική εκδρομή στην περιοχή μας και τίμησαν με την παρουσία τους τον εορτασμό. Ιδιαίτερα πρέπει να τονισθεί, η για άλλη μια χρονιά, συμμετοχή των μουσουλμάνων συμπατριωτών μας, κατοίκων της περιοχής και των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Εχίνου, με τη συνοδεία δασκάλων και επί κεφαλής την Ελληνική Σημαία.

Ηχηρή, αδικαιολόγητη έως και «προκλητική» μπορεί να χαρακτηρισθεί η απουσία και των τριών βουλευτών μας, καθώς και του Δημάρχου Μύκης στη Διοικητική Περιφέρεια του οποίου ανήκει ο Εχίνος.

Εκεί στο Ηρώον, τελέστηκε διαδοχικά επιμνημόσυνη δέηση από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμονα για τους Ηρωικώς πεσόντες 20 Έλληνες Χριστιανούς Ορθόδοξους, όπως και η ανάλογη προσευχή από τον Σοφολογιότατο Μουφτή Ξάνθης, κ.κ. Σινίκογλου, για τους 3 πεσόντες Έλληνες, Μουσουλμάνους στο θρήσκευμα, που πολέμησαν γενναία κάτω από την ίδια Σημαία, για την ίδια Πατρίδα, την Ελλάδα μας.

Αναγνώσθηκαν τα ονόματα των ηρωικώς πεσόντων, ενώ στρατιωτικό άγημα προέβαινε σε ρίψη τιμητικών βολών. Ακολούθησε ολιγόλεπτη ομιλία από τον Διοικητή του Τάγματος Εθνοφυλακής Εχίνου, Αντισυνταγματάρχη Πυροβολικού Σάρρο Γεώργιο, ο οποίος με γλαφυρό τρόπο εξιστόρησε στους παρευρισκόμενους το χρονικό της 3ήμερης άνισης μάχης και περιέγραψε τις τελευταίες στιγμές των ηρώων μας. Παράλληλα ακουγόταν και ηχητική αναπαράσταση της μάχης.

Στη συνέχεια κατατέθηκαν στεφάνια, από τις Αρχές του τόπου και από διάφορους συλλόγους και οργανώσεις. Ζωηρό χειροκρότημα δέχθηκε η κατάθεση στεφάνου από μαθητή του Δημοτικού Σχολείου Εχίνου.

Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ανακρούσθηκε, από τη μουσική του Δ’ Σώματος Στρατού, ο Εθνικός μας Ύμνος ψαλλόμενος συγχρόνως από όλους τους παρευρισκομένους.

Με το τέλος της τελετής, όσοι από τους παρευρισκομένους επιθυμούσαν, μετεφέρθησαν με ειδικά οχήματα του Δ’ Σώματος Στρατού στο οχυρό, όπου τους έγινε ξενάγηση στο εσωτερικό του.

Οι όλες εκδηλώσεις έκλεισαν με την παράθεση εκ μέρους του Δ’ Σώματος Στρατού και της ΕΑΑΣ, μέσω του Παραρτήματος Ξάνθης, μιας λιτής δεξίωσης, σε όλους τους προσκεκλημένους, στις αίθουσες του Μαθητικού Κέντρου του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας, όπως και του ΤΕ Εχίνου.

Ο εορτασμός, ήταν λαμπρός και άρτια οργανωμένος. Αξίζουν συγχαρητήρια στους διοργανωτές. Συγχαρητήρια όμως αξίζουν και σε όλους τους Φορείς, αλλά και τους απλούς κατοίκους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και προσήλθαν αυτοβούλως χάριν του Ηθικού Χρέους και της Πατριωτικής τους συνείδησης, ανεξάρτητα από το θρήσκευμα τους, για να αποτίσουν εμπράκτως και χωρίς σκοπιμότητες, την οφειλόμενη τιμή στους πεσόντες «Υπέρ Πατρίδος».

Ιδιαίτερα συγχαρητήρια αξίζουν στo Διευθυντή της Διεύθυνσης Α’ βάθμιας Εκπαίδευσης / ΠΕ Ξάνθης, κ Αναστάσιο Μάρκου, όπως και στους διδασκάλους του Δημοτικού σχολείου Εχίνου, που για δεύτερη συνεχή φορά, στα πρόσφατα χρονικά του εορτασμού, παρευρέθηκαν μαζί με τους μαθητές, με επικεφαλής τη Σημαία της Πατρίδας μας, οι οποίοι κατέθεσαν και το τιμητικό στεφάνι, καταχειροκροτούμενοι θερμά από όλους τους παρευρισκομένους. Συγχαρητήρια επίσης αξίζουν και στους καθηγητές και μαθητές του ΓΕΛ Μαρτίνου που ευρισκόμενοι στην περιοχή δεν έχασαν την ευκαιρία να αποτίσουν φόρο τιμής στου ηρωικώς πεσόντες αδελφούς μας.

Η συμμετοχή του κόσμου ήταν πολυπληθής. Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι συμπατριώτες, ενωμένοι και χωρίς τίποτα να τους χωρίζει, κάτω από τη σκέπη του ίδιου ουρανού, προσευχήθηκαν ο καθένας στο Θεό που πιστεύει, για την ανάπαυση των ψυχών των πεσόντων ηρώων και απότισαν τον οφειλόμενο φόρο τιμής προς αυτούς, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά την ειρηνική συνύπαρξη σε μια πολυπολιτισμική περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της τελετής, ήταν διάχυτη η συγκίνηση του κόσμου, διέκρινα πολλούς να δακρύζουν. ΟΧΙ αγαπητοί μου συμπατριώτες. Στους Ήρωες δεν αξίζουν δάκρυα. Αξίζει να τους θυμόμαστε καθημερινά με υπερηφάνεια και να τους τιμούμε με την παρουσία μας τις ημέρες του εορτασμού του ηρωισμού τους.

Αιωνία τους η μνήμη!! Αθάνατοι !!

Ευχαριστούμε όσους προσήλθαν. Και του χρόνου.

Αργύριος Ανδριώτης
Ταξίαρχος ε.α.

Κάντε κλικ (χρησιμοποιείστε τα βελάκια του πληκτρολογίου για επόμενο ή προηγούμενο) στις παρακάτω φωτό για μεγέθυνση:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger