Αρχική » , , , , » Η αξιοποίηση της Ακίνητης Περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων

Η αξιοποίηση της Ακίνητης Περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων


Στα 35 με 40 δισεκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται η «σχολάζουσα» σήμερα περιουσία των Ενόπλων Δυνάμεων, αν και δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η κα­ταγραφή, αφού δεκάδες ιδιώτες και δή­μαρχοι έχουν καταπατήσει εκτάσεις ή οικήματα που ανήκουν στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Με στόχο την αξιοποίηση των πε­ριουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, δημιουργήθηκε η Υπηρεσία Αξιοποίησης της Ακίνητης Περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, με την επωνυμία ΥΠΑΑΠΕΔ, η οποία θα λειτουργεί ως οργα­νωτική μονάδα επιπέδου διεύθυνσης και θα υπάγεται απευθείας στον υπουρ­γό Εθνικής Άμυνας.

Πρόκειται για τεράστια περιουσία, αφού περιλαμβάνει τα ακίνητα (που δεν χρησιμοποιούνται για στρατιωτι­κούς σκοπούς) του Ταμείου Εθνικού Στόλου και του Ταμείου Αεροπορικής Άμυνας, καθώς και τα ακίνητα των με­τοχικών Ταμείων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας.

Πρόκειται για ενιαίες μεγάλες εκτά­σεις, σε σημεία «φιλέτα» της χώρας μας, ελκυστικά για επενδυτές. Στα σχέδια της ΥΠΑΑΠΕΔ είναι η εκμίσθωση ή η παραχώρηση και η εκμετάλλευση μόνο της επιφάνειας του εκάστοτε ακινήτου και όχι η πώληση ή η εκποίησή του.

Ο στόχος είναι τα έσοδα από την αξιοποίηση των περιουσίας των Ενό­πλων Δυνάμεων να ενισχύσουν τον ελλειμματικό προϋπολογισμό του ΥΠΕΘΑ, αλλά να είναι και προς όφελος του στρατιωτικού προσωπικού.

Το αρχικό σχέδιο του Μεγάρου Μαξίμου να υπαχθεί το σύνολο της πε­ριουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων στο ΤΑΙΠΕΔ για αξιοποίηση-ιδιωτικοποίηση εγκαταλείφθηκε, λόγω των εύλογων αντιδράσεων της στρατιωτικής ηγεσίας.

Επίσης, με νόμο καταργήθηκε το δικαίωμα που είχε ο εκάστοτε υπουργός Εθνικής Άμυνας να παραχωρεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση χώρους στρατοπέδων, για να κερδίσει αυτός, ή το κόμμα του, λίγα «ψηφαλάκια» στις εκλογές. Καταργήθηκε, επιτέλους, και η «πονηρή» τροπολογία που είχε περάσει ο τότε ΥΠΕΘΑ Ευάγγ. Βενιζέλος, όπου προέβλεπε ότι «τα ακίνητα ιδιοκτησίας ΤΕΘΑ (Ταμείο Εθνικής Άμυνας) και ΤΑΑ (Ταμείο Αεροπορικής Άμυνας) μπορούν να παραχωρούνται κατά χρή­ση στο Δημόσιο ή στα Νομικά Πρόσω­πα Δημοσίου Δικαίου και ιδίως σε Ορ­γανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εφόσον εξυπηρετούνται λόγοι γενικών συμφερόντων». Με βάση αυτόν τον νό­μο, γινόταν «πάρτι» σε βάρος της περι­ουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, κυ­ρίως από τους δημάρχους.

Χρήστος Καπούτσης
(ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ-09/04/2016)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger