Αρχική » » «Ηνίοχος 2015» με ... μηνύματα

«Ηνίοχος 2015» με ... μηνύματα


Για πρώτη φορά με συμμετοχή δυνάμεων από Ισραήλ και ΗΠΑ η μεγάλη διακλαδική άσκηση. 
Οι υψηλές παρουσίες, οι διπλωματικές προεκτά­σεις και η σημασία του μότο «Γνους πράττε». 

Του ΛΕΩΝΙΔΑ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗ
Isblaveris@gmail.com 

Με τη συμμετοχή (για πρώτη φορά) αεροπο­ρικών δυνάμεων από τις ΗΠΑ και το Ισρα­ήλ ξεκίνησε τη Δευτέ­ρα η μεγάλη διακλαδική άσκηση, μεσαίας κλίμακος, με την ονομασία «Ηνίοχος 2015» (σ.σ: Θα διαρκέσει μέχρι και τις 30 του μηνός), η οποία διοργανώνεται και διευθύνεται από την Πολεμική Αεροπορία, σε συνδυασμό με την άσκηση «Αστραπή» του Αρχηγείου Στόλου του Πολεμικού Ναυτικού. 

Κορυφαία πηγή της Π.Α., που θέλησε να παραμείνει ανώνυμη, όταν ρωτήθηκε σχετικά από τα ...«ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» είπε: «Η άσκηση “Ηνίοχος 2015” αποτελεί ένα όνειρο ζωής για όλους τους αεροπόρους και για την Π.Α., καθώς περιλαμβάνει τόσο ρεαλιστικά και σύνθετα σενάρια και αποστολές που λίγο διαφέρουν από πραγμα­τικές αεροπορικές πολεμικές επιχειρήσεις. Τόσο στον αέρα όσο και στο έδαφος, από πλευράς συμμε­τοχής των τεχνικών μας. Η άσκη­ση σε αυτή τπ μορφή πραγματοποιείται μία φορά ετησίως, αλλά πρόθεσή μας είναι αυτό να γίνεται στο μέλλον δύο ή και τρεις φο­ρές ετησίως, κάτι που θα έχει πολ­λαπλά οφέλη για την Ελλάδα και την ελληνική Π.Α., τόσο σε καθα­ρά επιχειρησιακό επίπεδο όσο σε και επίπεδο διπλωματικό, οικονομικό, τουριστικό κ.λ.π. 

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ. Ο μέχρι πρότινος αρχηγός ΓΕΑ, πτέραρχος (I) ε.α. Ευάγγελος Τουρνάς, ήταν εκεί­νος που «έτρεχε» το όλο σχέ­διο από πέρσι, από κοινού με τον τότε αρχηγό Τακτικής Αεροπορίας και σημερινό διάδοχό του Α/ΓΕΑ, αντιπτέραρχο (I) Χρήστο Βαΐτση. Η άσκηση σχεδιάστηκε και υλο­ποιείται για να βοηθήσει την επι­χειρησιακή εκπαίδευση και τώρα και στο μέλλον», είπε στα «Π» ο κ. Τουρνάς και πρόσθεσε: «Τα σενά­ρια της άσκησης έχουν όλα πολύ υψηλή επιχειρησιακή αξία και απαιτείτο νέα σχεδίαση, εκ βάθρων. Για παράδειγμα: Ο παλαιός Ηνίοχος” περιελάμβανε στη διάρκειά του τέσσερις ασκήσεις, ενώ ο περσινός, ο πρώτος που έγινε με τη νέα του μορφή, περιελάμβανε 9 ημερήσιες και 9 νυχτερινές ασκήσεις, στο ίδιο πάντα χρονικό διάστημα. Καταλαβαίνεις τη δια­φορά. Πραγματικός ρυθμός πολε­μικών επιχειρήσεων». Στην εν λόγω άσκηση, όπως προ- αναφέρθηκε, για πρώτη φορά θα λάβουν μέρος δυνάμεις ξένων χωρών (Ισραήλ και ΗΠΑ), γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό, τόσο από καθαρά στρατιωτικής-επιχειρησιακής πλευράς όσο και από διπλωματικής, ενώ θα διεξαχθούν σύνθετες αεροπορικές αποστολές σε ολόκληρο το εύρος του FIR Αθηνών, με τη συμμετοχή αεροπορικών-ναυτικών δυνάμεων, καθώς και μονάδων Ειδικών Δυνάμεων, Αεροπορίας Στρατού και αντιαεροπορικού πυροβολικού του Στρατού Ξηράς. 

Το Ισραήλ θα συμμετάσχει με 12 μαχητικά F-16I και περί τα 170 άτομα συνολικά. Οι Αμερικανοί συλλαμβάνουν μέρος με άνδρες των επίλεκτων Ειδικών Δυνάμεων της Αεροπορίας τους (USAF), οι οποί­οι καταδεικνύουν τους επίγειους στόχους με λέιζερ στα επερχόμενα φίλια βομβαρδιστικά. Οι Αμε­ρικανοί κομάντος της Αε­ροπορίας επιχειρούν από την αεροπορική βάση της Λάρισας στην 110 Πτέρυ­γα Μάχης, καθώς θα «δράσουν» στο πεδίο βολής της Κρανέας, ενώ οι ελληνικές και οι ισραηλινές δυνάμεις επιχει­ρούν από το ΚΕΑΤ της αεροπορι­κής βάσεως Ανδραβίδος. 

Η άσκηση στηρίζεται και φέτος στο «single base concept», δηλα­δή οι συμμετέχουσες αεροπορικές δυνάμεις επιχειρούν από μία αε­ροπορική βάση, γεγονός με πολ­λαπλά οφέλη, καθώς οι ιπτάμενοι συμμετέχουν σε κοινά briefings/debriefings (ενημερώσεις/αποενημερώσεις), ενώ και οι τεχνικοί από τις πολεμικές Μοίρες βρίσκο­νται σε μία βάση, με κοινή δράση και εμπειρίες, γεγονός που βελτι­ώνει ακόμα περισσότερο τη μεταξύ τους συνεργασία και απόδοση («lesson learning»). 

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ. Η άσκηση έχει και σαφείς διπλωμα­τικές προεκτάσεις. Η παρουσία δυ­νάμεων από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ αποδεικνύει ότι η συνεργασία με τις χώρες αυτές, τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, στην ευαίσθη­τη περιοχή της Ανατολικής Μεσο­γείου δίνει τα δικά της μηνύματα. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πλη­ροφορίες, κατά τη διάρκεια της «VIΡ Day» είναι προγραμματισμέ­νο να συμμετάσχει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμέ­νος, οι πρεσβευτές των ΗΠΑ και του Ισραήλ, καθώς και ο αρχηγός της ισραηλινής Αεροπορίας, μαζί φυσικά με την ηγεσία των ελλη­νικών Ενόπλων Δυνάμεων. Ιδιαίτερη σημασία έχει το «μότο» της φετινής πολυεθνικής ασκήσεως «Ηνίοχος». Ως τέτοιο επελέγη η γνωστή φράση «Γνους πράτ­τε» (»«Να πράττεις με επίγνωση»), που αποδίδεται στον πολιτικό και στρατιωτικό ηγέτη της Μυτιλήνης (νησί σε μια ιδιαίτερη και ευαίσθη­τη περιοχή της Ελλάδος), Πιττακό τον Μυτιληναίο, ο οποίος έζησε περί το 650-570 π.Χ. και θεωρείται ένας από τους επτά Σοφούς της αρχαιότητος. 

Το «Γνους πράττε» είναι ένα από τα περίπου 140 αποφθέγματα των επτά Σοφών, που κατά την παρά­δοση, και όπως πιστοποιούν τα αρχαιολογικά ευρήματα, ανα­γράφονταν στον πρόσθιο τοίχο του πρόναου του Ναού του Απόλ­λωνος στους Δελφούς. 

(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ-25/04/2015) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger