■ Οι προτάσεις Καμμένου στον ομόλογό του υπουργό, Σ. Σόϊγκού, για την αμυντική συνεργασία.
■ Οι «Follow On Support» συμφωνίες για τα οπλικά συστήματα, τα μηχανήματα για την επανασύσταση των ΜΟΜΑ και το θέμα των αρχείων.
Του ΛΕΩΝΙΔΑ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗ
Ιsbtaveris@gmail.com
Η ελληνορωσική αμυντική συνεργασία σε όλο της το εύρος τέθηκε στο τραπέζι της συναντήσεως και συζητήσεως που είχε στη Μόσχα ο υπουργός Εθνικής Αμύνης, Πάνος Καμμένος, στη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του την Τετάρτη 15 και την Πέμπτη 16 Απριλίου, σε μια προσπάθεια να δοθεί σε αυτή νέα ώθηση, από την παρούσα αντιμνημονιακή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. και υπό το πρίσμα της δυσμενούς οικονομικής καταστάσεως που περνά η χώρα μας.
Μια επίσκεψη που πραγματοποιείται έπειτα από επίσημη πρόσκληση του Ρώσου ομολόγου του,... Σεργκέι Σοϊγκού, μόλις 10 ημέρες μετά την αντίστοιχη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη ρωσική πρωτεύουσα και των συναντήσεων κορυφής που είχε στις 7-8 Απριλίου με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, και τον πρωθυπουργό, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, οι οποίες κατέληξαν στην υπογραφή δύο συμφωνιών μεταξύ Ελλάδας-Ρωσίας.
Μια επίσκεψη Καμμένου στη Μόσχα που έρχεται επίσης περίπου ένα 20ήμερο μετά την αντίστοιχη δική του ανεπίσημη στη Νέα Υόρκη στα τέλη Μαρτίου και έναν μήνα πριν από τη νέα μετάβασή του στην Ουάσινγκτον, αυτήν τη φορά για την επίσημη συνάντησή του με τον νέο Αμερικανό ομόλογό του, Άσλεϊ Κάρτερ.
ΣΥΓKYPΙA. Όλα αυτά τα επισημαίνουμε για να καταδείξουμε την «ιδιαιτερότητα» της χρονικής συγκυρίας της επισκέψεως του Έλληνος ΥΕΘΑ στη Μόσχα, η οποία πραγματοποιήθηκε εν μέσω μιας χρονικής περιόδου κατά την οποία η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει απεγνωσμένα «στηρίγματα» σε ισχυρά πολιτικά διεθνή κέντρα, όπως είναι η Ουάσινγκτον και η Μόσχα, προκειμένου να «αντισταθμίσει», κατά το δυνατόν, τις όποιες πιέσεις υφίσταται -και είναι πολλές αυτές- από τα αντίστοιχα οικονομικά κέντρα. Εντός αυτού του πλαισίου, άλλωστε, θεωρείται ότι εντάσσεται και η υπογραφή του προγράμματος της αναβαθμίσεως των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας Ρ-3Β Orion, που είχε ολοκληρωθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά, αλλά υπογράφτηκε από την παρούσα κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου, με διακρατική συμφωνία, γεγονός που ικανοποιεί απόλυτα τους Αμερικανούς.
Αντιστοίχως, υπάρχει καλή κατ’ αρχάς προδιάθεση για να ικανοποιηθεί και η Μόσχα. Όχι, φυσικά, με την απόκτηση νέων οπλικών συστημάτων -κάτι τέτοιο πολιτικά, οικονομικά και διπλωματικά είναι απαγορευτικό την παρούσα χρονική περίοδο-, αλλά με την προώθηση προς υλοποίηση αρκετών, είναι αλήθεια, συμφωνιών «εν συνεχεία υποστηρίξεως» («Follow On Support» / FOS) ήδη υπαρχόντων οπλικών συστημάτων ρωσικής κατασκευής, που επιχειρούν από πολλών ετών με τους τρεις κλάδους των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
ΜΟΜΑ. Επίσης, ο Έλληνας υπουργός ζήτησε από τον Ρώσο ομόλογό του μηχανήματα κατασκευών Μηχανικού, από «δεύτερο χέρι», από τα αποθέματα του Ρωσικού Στρατού, προκειμένου με αυτά, όπως έχει δηλώσει και στο παρελθόν ο ίδιος ο κ. Καμμένος, να ενδυναμωθεί το υλικό των «υπό συγκρότηση» ΜΟΜΑ, που είναι ένα άλλο από τα εξαγγελθέντα σχέδια του. Με αυτόν τον τρόπο, απόλυτα εξειδικευμένα, ογκώδη και συνήθως πανάκριβα μηχανήματα κατασκευών του Μηχανικού (π.χ., μπουλντόζες, εκσκαφείς, μηχανήματα ασφαλτοστρώσεων, παρασκευής σκυροδέματος κ.λπ.) είναι μεταξύ αυτών που ενδιαφέρουν την ελληνική πλευρά και ζητήθηκε να παρασχεθούν από τους Ρώσους στο πλαίσιο της διμερούς συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας.
Το θέμα της επιταχύνσεως των θεμάτων που αφορούν την αξιοποίηση στοιχείων από το ιστορικό Αρχείο των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, που αποτελεί συνέχεια αυτού της Σοβιετικής Ενώσεως, τουλάχιστον στο μεγαλύτερο τμήμα του, και περιλαμβάνει εκατοντάδες χιλιάδες στοιχεία από τις ναζιστικές δυνάμεις, και σχετίζονται με τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από αυτές στην Ελλάδα είναι ακόμα ένα που τέθηκε εκ νέου από την ελληνική πλευρά και προχώρησε ακόμα περισσότερο. Το θέμα αυτό είχε πρωτοτεθεί από τον αναπληρωτή ΥΕΘΑ, Κώστα Ήσυχο, στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Μόσχα (17-20 Μαρτίου) και τις επαφές που είχε εκεί με αρμόδιους παράγοντες των ρωσικών Ε.Δ.
Οι προεργασίες του Αβραμόπουλου
Οι συμφωνίες FOS για την υποστήριξη ήδη υπαρχόντων ρωσικής κατασκευής οπλικών συστημάτων στις ελληνικές Ε.Δ. αφορούν συστήματα προ πολλών ετών είτε δωρεάν, είτε με αγορά, είτε με «ανταλλαγή».
■ Αερόστρωμνα πλοία ταχείας μεταφοράς στρατευμάτων Zubr, που επιχειρούν με το ΠΝ.
■ Πολλαπλοί εκτοξευτές πυραύλων (ΠΕΠ) τύπου RM-70, που επιχειρούν με τον ΣΞ.
■ Σύστημα Κατευθυνομένων Βλημάτων (Κ/Β), μεγάλου βεληνεκούς, S-3O0PMU-1 (η περίπτωση της «ανταλλαγής» με την Κύπρο), που επιχειρεί με την ΠΑ.
■ Σύστημα Κ/Β Tor-M1 μικρού βεληνεκούς, που επιχειρεί με ΣΞ, ΠΑ και ΠΝ.
■ Σύστημα Κ/Β SA-8B Osa, μικρού βεληνεκούς, που επιχειρεί με τον ΣΞ.
■ Σύστημα αντιαρματικών βλημάτων μεγάλου βεληνεκούς Komet-E, με βεληνεκές 5.000 μέτρα, που επιχειρεί με τον ΣΞ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, για το κύριο θέμα της υποστηρίξεως των προαναφερθέντων οπλικών συστημάτων, το ΥΠΕΘΑ, επί υπουργίας Δημήτρη Αβραμόπουλου, εργάστηκε εντατικά, αφού «πέρασαν» από την αρμόδια Επιτροπή Εξοπλισμών του Κοινοβουλίου και έλαβαν την έγκριση για την προώθησή τους και είναι ουσιαστικώς έτοιμα για υλοποίηση.
Τέλος, στην ατζέντα των ελληνορωσικών αμυντικών σχέσεων συζητήθηκαν και θέματα που άπτονται της εκπαιδεύσεως του προσωπικού, με τη διενέργεια ασκήσεων και τη συμμετοχή δυνάμεων σε αυτές, καθώς και με την ανταλλαγή σπουδαστών σε σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων. Θα τεθεί, επίσης, το θέμα της υποστηρίξεως στην Ελλάδα, σε ελληνικά ναυπηγεία, πλοίων του Ρωσικού Στόλου της Μεσογείου και συνεργασίας αυτού με το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στη Σούδα της Κρήτης, καθώς επίσης και θέματα που άπτονται της ανταλλαγής επισκέψεων επιτελών των δύο χωρών, συνεργασίας των Υπηρεσιών Ιστορίας των δύο Ενόπλων Δυνάμεων, τομέας με πολύ μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας κ.λπ. Κατά την παραμονή του στη Μόσχα, ο κ. Πάνος Καμμένος ήταν ομιλητής στη διεθνή διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε εκεί, υπό την αιγίδα του ρωσικού ΥΠΑΜ, με θέμα: «Διεθνής ασφάλεια - προκλήσεις και προοπτικές», ενώ συναντήθηκε και με τον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών, κ. Κύριλλο.
(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ-18/04/2015)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.