■ Ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και σύναψης δανείου με το Κρεμλίνο.
■ Ρώσοι αξιωματούχοι αναφέρονται ευθέως στις χαμένες ευκαιρίες του παρελθόντος και στην αποτυχία συνεργασίες με τις παλαιότερες του ΣΥΡΙΖΑ κυβερνήσεις, με εξαίρεση εκείνες του Κώστα Καραμανλή.
ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΑΥΓΕΡΙΝΟΥ, ΜΟΣΧΑ
Η πολυθρύλητη διπλωματική «επανεκκίνηση», όταν γινόταν προσπάθεια να περιγραφούν οι αμερικανο-ρωσικές σχέσεις, με υπουργούς Εξωτερικών τη Χίλαρι Κλίντον και τον Σεργκέι Λαβρόφ και Προέδρους τους Μπαρακ Ομπάμα και Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Φαίνεται όμως ότι αποδίδει πλέον ένα εντελώς διαφορετικό, παραγωγικό και πολλά υποσχόμενο κλίμα που διαμορφώνεται σήμερα γύρω από το σχεδιαζόμενο «ξεπάγωμα» των ελληνο-ρωσικών σχέσεων - μια κοινή απόφαση του Αλέξη Τσίπρα και του Βλαντίμιρ Πούτιν, που θα επισφραγιστεί στις 8 Απριλίου, κατά τη συνάντηση των δύο ηγετών στο Κρεμλίνο.
Οι σχέσεις Δύσης - Ρωσίας διέρχονται μια από τις χειρότερες στιγμές τους τις τελευταίες δεκαετίες, όμως...
οι επισκέψεις Ελλήνων υπουργών το τελευταίο δίμηνο είναι ήδη περισσότερες απ' όσες τα δυόμισι χρόνια της συγκυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου, οι οποίοι, παρά τις αρχικές τους διακηρύξεις, επέλεξαν συνειδητά να μην «ερεθίζουν» τους... συμμάχους μας. Έφτασαν, μάλιστα, να πρωταγωνιστούν σε αντιρωσικές κινήσεις, σχεδόν χωρίς να τους το ζητήσει κανείς, όπως, για παράδειγμα, με τις περιβόητες δηλώσεις Βενιζέλου για την ανάγκη να βομβαρδιστεί η Συρία και τις εσπευσμένες συναντήσεις του με τους εθνικιστές ηγέτες της Ουκρανίας, μεταξύ των οποίων και η εξαφανισμένη σήμερα Γιούλια Τιμοσένκο, που περιφερόταν ως «δημοκρατική μασκότ» στις Συνόδους Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
οι επισκέψεις Ελλήνων υπουργών το τελευταίο δίμηνο είναι ήδη περισσότερες απ' όσες τα δυόμισι χρόνια της συγκυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου, οι οποίοι, παρά τις αρχικές τους διακηρύξεις, επέλεξαν συνειδητά να μην «ερεθίζουν» τους... συμμάχους μας. Έφτασαν, μάλιστα, να πρωταγωνιστούν σε αντιρωσικές κινήσεις, σχεδόν χωρίς να τους το ζητήσει κανείς, όπως, για παράδειγμα, με τις περιβόητες δηλώσεις Βενιζέλου για την ανάγκη να βομβαρδιστεί η Συρία και τις εσπευσμένες συναντήσεις του με τους εθνικιστές ηγέτες της Ουκρανίας, μεταξύ των οποίων και η εξαφανισμένη σήμερα Γιούλια Τιμοσένκο, που περιφερόταν ως «δημοκρατική μασκότ» στις Συνόδους Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επαναπροσέγγιση Αθήνας - Μόσχας
Για το άνοιγμα μιας «νέας σελίδας», ενός «νέου κεφαλαίου» και την άνοδο σε «νέο επίπεδο» των ελληνο-ρωσικών σχέσεων μιλούν πλέον όλοι οι αρμόδιοι αξιωματούχοι των δύο πλευρών, οι οποίες εργάζονται για τον εμπλουτισμό των συμφωνιών που θα επιτευχθούν την επόμενη εβδομάδα.
Όλα δείχνουν ότι μεταξύ των «προωθημένων» θεμάτων είναι η χαλάρωση του εμπάργκο για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα (προοπτική που ανοίγει πιθανότατα επίσης για Ουγγαρία και Κύπρο), οι διευκολύνσεις στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου και τις ρήτρες προστίμου (take or pay) που θα έπρεπε να επιβληθούν στη χώρα μας λόγω της μείωσης της εισαγωγής του, αλλά πιθανώς θα χαριστούν από τη ρωσική πλευρά, καθώς και η επιτάχυνση και προώθηση προγραμμάτων τουριστικών, πολιτιστικών, όπως και στρατιωτικών - αμυντικών ανταλλαγών, ειδικά στους τομείς συντήρησης και εκσυγχρονισμού των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων που διαθέτει η Ελλάδα.
Ασαφές παραμένει μέχρι στιγμής εάν η Αθήνα και η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα θα είναι σε θέση σε τόσο σύντομο και πιεστικό από πλευράς Ευρώπης χρονικό διάστημα να ικανοποιήσουν έστω κάποιες από τις «επιθυμίες» της ρωσικής πλευράς, που κατανοεί μεν τις δυσκολίες και τους περιορισμούς των συνομιλητών της, αλλά δεν παύει να εκδηλώνει το ενδιαφέρον της για την ιδιωτικοποίηση ή, έστω, τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και τη συμμετοχή της Ελλάδας στον νέο ρωσικό «Νότιο Αγωγό», που έχει αποκτήσει πλέον στη Ρωσία την ίσως εκνευριστική για πολλούς ονομασία «Τουρκικός Αγωγός».
Διπλωματικός εκβιασμός
Αρκετές από τις αποφάσεις αυτές εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις διαθέσεις των «εταίρων» της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πέραν αυτής, οι οποίοι δεν κρύβουν την ενόχλησή τους για τη στροφή στις ελληνο-ρωσικές σχέσεις, έστω κι αν είναι εντελώς πρόωρο να κάνει κανείς λόγο για στρατηγικές ή ραγδαίες γεωπολιτικές ανατροπές, οι οποίες φυσικά και δεν θα υπάρξουν, στον βαθμό που η «λύση» του ελληνικού δράματος θα δίνεται τους επόμενους μήνες και χρόνια εντός του πλαισίου της ΕΕ.
Όπως εξήγησε και κατά την πρόσφατη συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο ITAR - TASS ο Έλληνας πρωθυπουργός, η Ελλάδα φιλοδοξεί να καταστεί συνδετικός κρίκος, γέφυρα της Ρωσίας και της Δύσης, να συμβάλει με τη δική της κατανόηση των ρωσικών διαθέσεων στη «συμφιλίωση» της Μόσχας με τους πλέον εχθρικούς προς τη Ρωσία κύκλους εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εντέλει στη διαμόρφωση μιας νέας αρχιτεκτονικής ασφάλειας στην Ευρώπη και όχι εναντίον της Ρωσίας.
Ας ελπίσουμε ότι είναι αληθείς και οι αντίστοιχες κατά περιόδους δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ, ώστε να βρεθεί επιτέλους και το γρηγορότερο διέξοδος από την αυτοτροφοδοτούμενη λαίλαπα των κυρώσεων και τον φαύλο κύκλο του ουκρανικού θέματος και να επανέλθουν στο τραπέζι τα πραγματικά συμφέροντα των χωρών μας και της ηπείρου ως συνόλου.
Αν και είναι προφανής ο διπλωματικός εκβιασμός της «τελευταίας λύσης», ο Αλέξης Τσίπρας έχει επανειλημμένως διαβεβαιώσει τους εταίρους μας ότι δεν τίθεται θέμα αίτησης οικονομικής βοήθειας από τη Ρωσία, κάτι που, φυσικά, δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί υπό ορισμένες προϋποθέσεις και έχει προταθεί αορίστως από τη ρωσική πλευρά, η οποία αναφέρεται προφανώς σε μικρά μονοψήφια «κεφάλαια κίνησης» και όχι στα απαραίτητα διψήφια ποσά που απαιτεί η ελληνική οικονομία για να επιταχυνθεί και να αναπτυχθεί.
Αιχμές για τους προηγούμενους
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, «τρώγοντας έρχεται η όρεξη», παρατηρεί συνομιλητής μας από τη ρωσική πλευρά των εντατικών διαβουλεύσεων του τελευταίου διαστήματος και «τα βήματα που θα γίνουν μοιάζουν με άλματα αν συγκριθούν με την ανυπαρξία σχέσεων τα πρόσφατα χρόνια». Ενδεικτικό των διαθέσεων είναι και το γεγονός ότι οι Ρώσοι συνομιλητές των Ελλήνων υπουργών, όπως ο επικεφαλής του ρωσικού μονοπωλίου φυσικού αερίου Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, αναφέρονται πλέον ευθέως στις χαμένες ευκαιρίες του παρελθόντος και στην αποτυχία συνεργασίας με τις προηγούμενες του ΣΥΡΙΖΑ κυβερνήσεις, με εξαίρεση, φυσικά, τις κυβερνήσεις του Κώστα Καραμανλή, που δεν ξεχνούν στη ρωσική πρωτεύουσα.
«Και μόνο το γεγονός ότι η Ελλάδα επιδιώκει να καταγραφεί το δικαίωμά της να αναπτύσσει πολυμερείς διεθνείς σχέσεις με όποιους εταίρους η ίδια επιθυμεί, χωρίς απαραίτητα να διαρρηγνύει τις υπάρχουσες συμμαχικές της σχέσεις, αποτελεί ένα τεράστιο άλμα προόδου που πρέπει να χαιρετιστεί, καθώς όλο και συχνότερα καταγράφεται πλέον ότι ο κόσμος μας είναι και θα παραμείνει πολυπολικός, όσο κι αν επιδιώκουν το αντίθετο οι Ηνωμένες Πολιτείες», σχολίασε εμφανώς ευδιάθετος ο Ρώσος αξιωματούχος και συνομιλητής μας.
«Εάν και εφόσον πετύχουμε αυτό που οι ηγέτες μας επιδιώκουν, να γνωριστούν, δηλαδή, καλύτερα και να επικοινωνούν συχνότερα και αποτελεσματικότερα οι κοινωνίες και οι επιχειρηματικές, καλλιτεχνικές και φοιτητικές μας κοινότητες, τότε πολλά θα μπορούσαν να γίνονται και να προωθούνται μελλοντικά, χωρίς απαραίτητα να "σημαίνει συναγερμός" σε άλλες πρωτεύουσες, όπως ακριβώς συμβαίνει πλέον με τη γειτονική Τουρκία, την Αίγυπτο και το Ισραήλ, αλλά και άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής» που δεν έχουν βίζα με τη Ρωσία και αναπτύσσουν ανεμπόδιστα τις διμερείς με τη Μόσχα σχέσεις τους.
Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν για τη νέα κυβέρνηση και τη νέα ηγεσία του υπουργείου μας των Εξωτερικών, που έχει ακόμη να υπερπηδήσει τις εσωτερικές αγκυλώσεις και τις χαμαιλεοντικές στρεβλώσεις πολλών διπλωματών μας, οι οποίοι έσπευσαν σε δύο νύχτες να ντυθούν τα χρώματα του ΣΥΡΙΖΑ, γνωρίζοντας όμως να σκέφτονται και να δρουν μόνο με τον τρόπο που είχαν μάθει όλα τα προηγούμενα χρόνια...
(ΕΠΙΚΑΙΡΑ-02/04-08/04/15)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.