Του ΠΕΤΡΟΥ ΤΡΟΥΠΙΩΤΗ
ptroupiotis@yahoo.gr
Φαίνεται ότι το δημοψήφισμα τείνει να γίνει κάτι σαν ένα είδος φετίχ στη χώρα μας. Εκεί που ήταν ένα ζήτημα που μάλλον δεν απασχολούσε κανέναν ή σε σπάνιες περιπτώσεις κάποιες μικρές τοπικές κοινωνίες που εξέταζαν την περίπτωση δημοψηφίσματος για καθαρά τοπικά θέματα, τώρα κοντεύει να γίνει "κομβικό σημείο" της πολιτικής ζωής της χώρας.
Το δημοψήφισμα είναι ένα χαρτί που φέρνουν στο προσκήνιο πολιτικοί και κόμματα, όταν είναι σαφές ότι... βρίσκονται σε αδύναμη θέση και προσπαθούν επί της ουσίας να μεταθέσουν τις ευθύνες τους στις πλάτες άλλων. Εν προκειμένω στις πλάτες των πολιτών.
Αυτό προσπάθησε να κάνει ο Γιώργος Παπανδρέου, όταν, με τις δικές του κινήσεις και παραλήψεις, η χώρα βρέθηκε σε αδιέξοδο και κινδύνευε να βρεθεί εκτός ευρωπαϊκού γίγνεσθαι, με τραγικά αποτελέσματα για την ελληνική κοινωνία.
Ανέσυρε το χαρτί του δημοψηφίσματος, το οποίο μάλιστα ακούγεται και πολύ δημοκρατικό, μια και, όπως λένε οι κάθε είδους υποστηρικτές αυτών των κινήσεων, είναι η πλήρης λαϊκή έκφραση.
Βέβαια, το χαρτί αυτό του κ. Παπανδρέου, αντί να τον σώσει και να τον βγάλει νικητή, όπως υπολόγιζε, τελικά το μόνο που έκανε ήταν κυριολεκτικά να τον κάψει και να τον βγάλει έξω από το παιχνίδι. Τώρα, το ίδιο χαρτί, και μάλιστα σε παρόμοιες συνθήκες, φαίνεται να απειλεί (ή να εξετάζει, άγνωστο ακόμα) να ρίξει στο τραπέζι και η σημερινή κυβέρνηση.
Το δημοψήφισμα αναφέρθηκε ως μια επιλογή πριν από έναν περίπου μήνα, αλλά τότε μπήκε πολύ γρήγορα στο συρτάρι.
Τώρα, μπροστά στα νέα αδιέξοδα της διαπραγμάτευσης και την αδυναμία της κυβέρνησης να κάνει τις κινήσεις που απαιτούνται για να ξεφύγουμε από τη γωνία στην οποία βρισκόμαστε, το χαρτί αυτό αρχίζει και πάλι να εμφανίζεται.
Διαρροές από κυβερνητικά στελέχη, εδώ και μέρες το αναφέρουν ως μία επιλογή. Χθες, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, το ανέφερε επισήμως ως πιθανότητα, μια και, όπως είπε, για μεγάλες επιλογές θα πρέπει να αποφασίζει ο λαός.
Και το ότι το είπε ο υπουργός Επικρατείας έχει μια ιδιαίτερη σημασία, γιατί ο κ. Φλαμπουράρης, όπως και ο Πάνος Καμμένος σε άλλες περιπτώσεις, λειτουργούν ως ένα είδος... προπομπού.
Λένε ως δικές τους σκέψεις και απόψεις κάποια πράγματα που η κυβέρνηση ή έχει αποφασίσει να προωθήσει ή σκέφτεται πολύ σοβαρά και θέλει να δει ποιες μπορεί να είναι οι αντιδράσεις σε μια τέτοια απόφαση.
Το δημοψήφισμα όμως, εκτός όλων των άλλων προβλημάτων, τώρα έχει και ένα ακόμα. Δεν έχει συγκεκριμένο αντικείμενο.
Γιατί για να ρωτήσεις κάτι τον λαό θα πρέπει να έχεις ένα συγκεκριμένο θέμα. Δηλαδή ή θα πρέπει να υπάρχει μια συγκεκριμένη συμφωνία ή έστω ένα σχέδιο συμφωνίας ή μια κατεύθυνση, ή θα πρέπει να θέσεις το ερώτημα "θέλετε να προχωρήσουμε σε συμφωνία που θα σημαίνει συγκεκριμένα μέτρα ή να πάμε σε σύγκρουση;". Μόνο που στη μεν πρώτη περίπτωση δεν έχεις φτάσει πουθενά ώστε να ρωτάς κάτι, ενώ στη δεύτερη θα πρέπει να εξηγήσεις τι θα σημαίνει πρακτικά η σύγκρουση. Και αυτό δεν είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση το θέλει, το γνωρίζει επακριβώς η ίδια ή και μπορεί να γίνεται σαφώς κατανοητό από τον μέσο πολίτη.
Έτσι, ένα δημοψήφισμα δεν αποτελεί παρά μόνον κουβέντες του αέρα.
Η μόνη περίπτωση στην οποία θα μπορούσε η κυβέρνηση να προχωρήσει σε ένα δημοψήφισμα και να ελπίζει να έχει πολιτικό κέρδος, θα ήταν να κάνει συμφωνία με την Ε.Ε., με τους όρους που οι Ευρωπαίοι θέτουν, και να θέσει το θέμα στον λαό. Μόνο που εδώ η λογική θα είναι ή συμφωνείτε με τα μέτρα (δηλαδή συμφωνείτε περίπου με όσα ως σήμερα καταγγέλλουμε) ή πάμε στα βράχια (όπου κι εδώ θα πρέπει να γίνει σαφές στους πολίτες τι σημαίνει).
Όμως και σε αυτή την περίπτωση, το δημοψήφισμα θα λειτουργούσε απλώς ως "κολυμβήθρα του Σιλωάμ" για την κυβέρνηση. Θα μπορούσε να λέει πως "δεν αποφάσισα εγώ τα μέτρα, αλλά εσείς με την ψήφο σας"
(ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ-16/04/2015)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.