Αρχική » » Οι Ένοπλες Δυνάμεις και η πραγματικότητα

Οι Ένοπλες Δυνάμεις και η πραγματικότητα


► ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΣΙΠΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ.
► Εδώ και χρόνια, τουλάχιστον μία δεκαετία, όλα τα στρατιω­τικά νοσοκομεία εμπλέκονται ενεργά στο ΕΣΥ. 

Γράφει ο Αίας ο Τελαμώνιος 

Η προ του Πάσχα επίσκεψη του πρω­θυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο υπουργείο Υγείας, η πρώτη του σε υπουργείο από την ανάληψη των νέων του καθηκόντων, και οι εν συνεχεία εξαγγελίες του με σειρά μέτρων για την Υγεία, έφεραν εκ νέου στην επιφά­νεια το ζήτημα της επικουρικής συμβολής των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση υγειονομικών προβλημάτων του λαού μας. Μία συμβολή, που -όπως έλεγαν στρατιω­τικές πηγές- «δεν γνωρίζουμε γιατί εξαγ­γέλθηκαν εκ νέου από τον κ. πρωθυπουργό, αφού υφίστανται ήδη εδώ και πολλά χρό­νια». 

Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα. Εδώ και χρόνια, τουλάχιστον μία δεκαετία, όλα τα στρατιωτικά ...νοσοκομεία εμπλέκονται ενερ­γά στο ΕΣΥ, διαθέτοντας καθημερινά αριθμό απλών κλινών και κλινών ΜΕΘ κενές και σε επιφυλακή ώστε να συνδράμουν αμέσως με αυτές και με το προσωπικό τους όποτε αυτό απαιτηθεί. 

Θυμίζουμε απλά ότι στο πρόγραμμα ια­τρικής περιθάλψεως για τις εκατοντάδες χι­λιάδες επισκεπτών, θεατών και τουριστών κατά τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2004, η συμβολή των Υγειονομικών Κλάδων, των στρατιωτικών νοσοκομείων και του εξειδικευμένου υγει­ονομικού στρατιωτικού προσωπικού τους ήταν καθοριστικής σημασίας. 

Τα στρατιωτικά νοσοκομεία, που δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι είναι κανονικές στρατιωτικές μονάδες με διοικητή, υποδι­οικητή και στρατιωτική δομή, περιθάλπουν ουσιαστικά και ιδιώτες, ασφαλισμένους άλ­λων ταμείων, με τους ίδιους όρους και συν­θήκες που περιθάλπουν και τους εν ενεργεία και αποστράτους στρατιωτικούς. Και μάλιστα όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά οι τελευ­ταίοι, λόγω αυτής της καταστάσεως έχουν μεγαλώσει απαράδεκτα οι χρόνοι προγραμ­ματισμένων ραντεβού με αυτούς. 

Επίσης, χάρη στις ΕΔ και τους στρατι­ωτικούς γιατρούς και νοσηλευτές, καθώς επίσης και χάρη στα μέσα του Πολεμικού Ναυτικού, παρέχονται πρωτοβάθμια ιατρι­κή περίθαλψη σε μικρά, απομονωμένα νη­σιά του Αιγαίου, τα οποία και επισκέπτονται είτε διακλαδικά ιατρικά κλιμάκια, είτε εξυ­πηρετούν ο στρατιωτικός γιατρός και φαρ­μακοποιός των ντόπιων μονάδων. Και βε­βαίως όλες οι αεροδιακομιδές ασθενών και τραυματιών από όλη τη χώρα πραγματοποι­ούνται με τα πτητικά μέσα και το προσωπικό των ΕΔ για λογαριασμό του ΕΚΑΒ. 

Βεβαίως αυτό που πρέπει να σημειωθεί και να λυθεί ως πρόβλημα είναι το γεγονός ότι ο στρατιωτικός γιατρός μπορεί να επι­σκέπτεται και να εξετάζει π.χ. έναν νησιώ­τη, αλλά λόγω της υπάρχουσας νομοθεσίας, προϊόν πιέσεων των ιατρικών συλλόγων, οι στρατιωτικοί γιατροί δεν μπορούν να συνταγογραφούν συνταγές σε ασθενείς άλλων τα­μείων, όπως είναι οι κάτοικοι των απομονω­μένων περιοχών της χώρας. 

Επομένως μάλλον προς άλλη κατεύθυν­ση πρέπει να στρέψει το ενδιαφέρον και τις εξαγγελίες ο πρωθυπουργός και όχι προς τις ΕΔ που προσφέρουν και θα εξακολου­θήσουν να προσφέρουν έτσι και αλλιώς στον τομέα της υγείας. 

(ΚΑΡΦΙ-18/04/2015) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger