Αρχική » » Ανένδοτος ρεαλισμός

Ανένδοτος ρεαλισμός


Tη Δευτέρα το βράδυ τηλεθεατές από την Ελλάδα, και όχι μόνο, εί­χαν την ευκαιρία να παρακολου­θήσουν τη συνέντευξη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην εκπομπή «Στον Ενικό» του Νίκου Χατζηνικολάου. Είναι σχετικά πρωτόγνωρο εν ενεργεία πρωθυπουργός να δίνει τηλεοπτική συνέντευξη σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα από ανάληψη των καθηκόντων του, πόσω μάλλον να τίθεται διαθέσιμος στις ερωτήσεις του κοινού σε πραγματικό χρόνο και ζωντανή εικόνα.

Ο κ. Τσίπρας όμως το έκα­νε. Και επειδή ο κόσμος της επικοινωνίας είναι αμείλικτος σε οποιοδήποτε... λάθος, αυτό καθιστά την απόφασή του ακόμη πιο θαρραλέα, λαμβάνοντας υπόψη και την εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα και το μέλλον της. 

Θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει τον λόγο του πρωθυπουργού -για το πρώτο μέρος της συνέντευξης- ως περισσότερο μετριοπαθή απ' ό,τι θα περιμέναμε ή έχουμε συνηθίσει, αλλά σε καμιά περίπτωση αμυντικό. Έδειξε να έχει πλήρη συναίσθηση του ιστορικού του χρέους και του ρόλου που διαδραματίζει και έχει να διαδραματίσει, ενώ οι απαντήσεις που έδωσε για τους εσωτερικούς πολιτικούς του αντιπάλους και για τη στάση των εταίρων μας ήταν στιβαρή και επιθετική χωρίς και ψευτομαγκιές για εγχώρια κατανάλωση. 

Την προηγούμενη εβδομάδα κλείσαμε το εισαγωγικό μας σημείωμα με μια ρήση του Θίοντορ Ρούζβελτ για την αναγκαία αλλαγή στάσης που πρέπει να κάνει ένας ηγέτης προς όφελος της πατρίδας του. Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη παραδέχτηκε λάθη που μπορεί να έγιναν, μίλησε για τις απαραίτητες αλλαγές στη διαπραγμάτευση και υπερασπίστηκε με σθένος τις βασικές επιλογές της κυβέρνησής του. Η έκθεση του στον λαό μέσω του κοινού που παρευρισκόταν στο στούντιο τον βοήθησε να περάσει καλύτερα τα μηνύματα που ήθελε στην ελληνική κοινωνία. 

Ο πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά ότι ο κόσμος περιμένει από τον ίδιο να μην κάνει αυτά που έκαναν οι προηγού­μενοι. Γνωρίζει επίσης πολύ καλά ότι ο ελληνικός λαός αναγνωρίζει το σθένος με το οποίο δίνει τη διμέτωπη μάχη με την εγχώρια διαπλοκή, που προσπαθεί να βάζει συνέχεια τρικλοποδιές, και τους εταίρους και δανειστές, που τρελαίνονται με την ιδέα οποιουδήποτε συμβιβασμού με αυτή την «περίεργη» κυβέρνηση. Γι' αυτό και είχε πρωταρχικό σκοπό και στόχο να τους καθησυχάσει χωρίς να τους χαϊδέψει τ' αυτιά. 

Ένα από τα αξιοσημείωτα της μακράς βραδιάς της Δευτέρας ήταν και ο αυθεντικός ρεαλισμός του πρωθυπουργού. Δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει, με τη δέουσα προσοχή πάντα, «απαγορευμένες» λέξεις, που μπορούσαν να αγγίξουν τις ευαίσθη­τες χορδές τόσο των Ευρωπαίων όσο και των συντρόφων του στο κόμμα. Όμως σε καμιά περίπτωση δεν θυσίασε βασικές θέσεις του για τα μεγάλα ζητήματα για να ικανοποιήσει ακροατήριο και τηλεθεατές. Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ευθαρσώς και συγκροτημένα ακόμη και σε ζητήματα που μπορούσαν να προκαλέσουν αντιδράσεις. 

Το τελικό συμπέρασμα και η γεύση που μας έμεινε από τη συνέντευξη είναι ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός στηρίζει την αυτοπεποίθησή του στη λαϊκή στήριξη και εντολή, αντιλαμβάνεται την ανοχή αλλά και την αγωνία της κοινωνίας και έχει επι­λέξει ως ασπίδα για τη χώρα και την πορεία της τον σεβασμό, την αναβάθμιση και την εφαρμογή των δημοκρατικών θεσμών. Για τον σαραντάρη πολιτικό η λύση, για να είναι ευρωπαϊκή, πρέπει να είναι βαθιά πολιτική, γι΄ αυτό και έθεσε το θέμα του δημοψηφίσματος. 

Όσοι περίμεναν ταξίματα και λαγούς με πετραχήλια μπορεί να απογοητεύτηκαν. Ο Αλέξης Τσίπρας θα συνεχίσει να διανύει πολιτικά και γεωγραφικά χιλιόμετρα -την Τετάρτη θα βρισκόταν στη Λευκωσία για την τριμερή συνάντηση Ελλάδας – Κύπρου - Αιγύπτου για την ΑΟΖ- με έναν και μοναδικό στόχο: τη σωτηρία της χώρας, 

Στρυμών
(ΕΠΙΚΑΙΡΑ-30/04-06/05/15)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger