του Γιώργου Δελαστίκ
Με το που τόλμησε να συναντηθεί με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, στη Μόσχα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, την περασμένη Τετάρτη, το Δ' Ράιχ της Γερμανίας αμέσως επέδωσε μέσω της Ευρωπαϊκής Ομάδας Εργασίας (Euroworking Group) τελεσίγραφο στην Ελλάδα: σε έξι μέρες να στείλει προτάσεις κατά τα γούστα της τρόικας!
Στη μάχη εναντίον της χώρας μας και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, με σχόλιό...
του: «'Έχουμε καταστήσει σαφές ότι αυτή δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για επαφές με τη Ρωσία σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Έχουμε τονίσει τη σημασία της ενότητας με τους Ευρωπαίους συμμάχους και εταίρους μας για να συνεχιστεί η πίεση στη Ρωσία...».
του: «'Έχουμε καταστήσει σαφές ότι αυτή δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για επαφές με τη Ρωσία σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Έχουμε τονίσει τη σημασία της ενότητας με τους Ευρωπαίους συμμάχους και εταίρους μας για να συνεχιστεί η πίεση στη Ρωσία...».
Εναντίον της Ελλάδας ως και οι Πράσινοι της Γερμανίας -όλοι οι γερμανικοί πολιτικοί σχηματισμοί πλην της Αριστερόάς έχουν ήδη βγει στα κάγκελα! «Μεγάλο λάθος» διέπραξε ο Τσίπρας πηγαίνοντας στη Μόσχα, γιατί δημιούργησε μια «ξεκάθαρα φιλορωσική και ξεκάθαρα αντιευρωπαϊκή» πολιτική ατμόσφαιρα, δήλωσε η Πράσινη ευρωβουλευτής Ρεμπέκα Χαρμς.
«Ηλίθιες» οι αποζημιώσεις!
«Βρίσκω εντίμως ηλίθιες» τις ελληνικές απαιτήσεις για πολεμικές αποζημιώσεις, δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, τη μέρα που ο Αλέξης Τσίπρας πετούσε προς τη ρωσική πρωτεύουσα.
Πανηγύριζε ενθουσιασμένη η δεξιά εφημερίδα της γερμανικής ελίτ Frankfurter Allgemeine. «Ο Γκάμπριελ αποκαλεί "ηλίθιες" τις ελληνικές απαιτήσεις» ήταν ο πρώτος τίτλος της τη μέρα που ο Πούτιν δεχόταν στο Κρεμλίνο τον Τσίπρα. «Το Βερολίνο θεωρεί το ζήτημα πολιτικά και δικαστικά κλεισμένο», τόνιζε η εφημερίδα στην πρώτη σελίδα της. Είχε και σχόλιο επί του ιδίου θέματος. «Ναι, απλώς ηλίθιες» ήταν ο τίτλος του. Εύγλωττη η κατάληξή του: «Όλες οι προσπάθειες εκβιασμού, οι αναδρομές στο παρελθόν και η υπερβολική οικειότητα με τη Ρωσία -και ποιος ξέρει με ποιον άλλον θα υπάρξουν- οδηγούν όμως στο ότι η Ελλάδα δεν απολαμβάνει πλέον κανενός είδους πολιτική πίστωση επίσης»!
Ώστε, λοιπόν, συνιστά «προσπάθεια εκβιασμού» της Γερμανίας η διεκδίκηση εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης πολεμικών αποζημιώσεων! Οι Γερμαναράδες αδυνατούν να χωνέψουν ότι τώρα, που στην εξουσία στην Ελλάδα βρίσκονται οι πολιτικοί απόγονοι της Αριστεράς, που αντιστάθηκε στους ναζί στην Κατοχή, πρέπει επιτέλους να πληρώσουν για τα εγκλήματα που διέπραξαν!
Ούτε Εξεταστική θέλει το Βερολίνο
Καθόλου δεν άρεσε στους Γερμανούς η απόφαση της κυβέρνησης Τσίπρα να συστήσει Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για να εξετάσει πώς μπήκε η Ελλάδα στο επαίσχυντο καθεστώς του Μνημονίου το 2010, αρχής γενομένης της έρευνας από τον Οκτώβριο του 2009, όταν, δηλαδή, πρωθυπουργός εξελέγη ο Γιώργος Παπανδρέου, ο μοιραίος και λαομίσητος ηγέτης που υπήγαγε την Ελλάδα συνειδητά σε μνημονιακό καθεστώς.
«Οι Έλληνες βάζουν τους χρηματοδότες στο εδώλιο του κατηγορουμένου» είναι ο τίτλος με τον οποίο παρουσίασε το θέμα της Εξεταστικής η Frankfurter Allgemeinel «Παρ' όλα αυτά παρακαλούν για περαιτέρω βοήθεια» γράφει στον υπότιτλο.
«Ενώ η ελληνική κυβέρνηση από τη μια ελπίζει να λάβει καινούρια δάνεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ, από την άλλη ακριβώς αυτοί οι δανειστές της Ελλάδας πρέπει να καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου στην Αθήνα. Αυτό αποφάσισε η Ελληνική Βουλή συστήνοντας Εξεταστική Επιτροπή...» σημειώνει η γερμανική εφημερίδα αρχίζοντας την ανάλυσή της. «Τώρα, είπε ο Τσίπρας πριν από την απόφαση για τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής, μετά από μακρά σιωπή θα χυθεί επιτέλους φως στην "καταστροφική συμφωνία της διάσωσης". Κατ' αυτόν, οι εγκληματίες πρέπει να αναζητηθούν στην τρόικα της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, όχι όμως στους προηγουμένως κυβερνώντες», τονίζει με φανερή δυσαρέσκεια η εφημερίδα. «Σε κύκλους της Αριστεράς η κρίση του 2009 και του2010 θεωρείται ως ίντριγκα για την καθυπόταξη της χώρας με ένα πρόγραμμα λιτότητας», υπογραμμίζει, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί από τους αναγνώστες της εφημερίδας ότι αυτός είναι ένας φαιδρός και αβάσιμος ισχυρισμός. Είναι, δηλαδή, εντελώς τυχαίο το γεγονός ότι τέσσερις χώρες μπήκαν σε καθεστώς Μνημονίου (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Κύπρος), δύο ακόμη χώρες της Ευρωζώνης ανέλαβαν εξίσου σκληρές υποχρεώσεις αφαίμαξης του πληθυσμού τους, χωρίς όμως να μπουν επισήμως σε μνημονιακό καθεστώς για λόγους κύρους (Ιταλία και Ισπανία), ενώ παράλληλα ενέσκηψε θύελλα πανευρωπαϊκής λιτότητας σε όλα τα κράτη της Ευρωζώνης.
Το παν για τους Γερμανούς είναι προφανώς να μην αποκαλυφθεί δημοσίως ότι το ευρώ χρησιμοποιείται ως όπλο για την οικοδόμηση του Δ' Ράιχ της Γερμανίας με «ειρηνικό» τρόπο, σε αντίθεση με τα πάντσερ που χρησιμοποιούσαν οι ναζί για να οικοδομήσουν το Γ Ράιχ...
«Έδεσαν χειροπόδαρα την Ελλάδα;»
Υστερία και πολιτική θρασύτητα τέτοιας έντασης και έκτασης με αφορμή την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Ρωσία ουδέποτε είχαμε δει. Μιλάμε δε για τον... έβδομο πρωθυπουργό της χώρας μας που ταξίδεψε στη Μόσχα, όχι τον πρώτο ή κάποιον που πήγε στη ρωσική πρωτεύουσα με κάποια σημαντική αποστολή. Είχαν προηγηθεί ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Κώστας Σημίτης, ο Κώστας Καραμανλής (ο μόνος που επισκέφθηκε τον Πούτιν τρεις φορές στα πέντε χρόνια που κυβέρνησε), ο Γιώργος Παπανδρέου.
Στα σαράντα χρόνια που κύλησαν από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, ο Αντώνης Σαμαράς είναι ο μοναδικός Έλληνας πρωθυπουργός, εκλεγμένος και όχι «διορισμένος» σαν τον Παπαδήμο ή τον Γεώργιο Ράλλη παλιότερα, ο οποίος ουδέποτε επισκέφθηκε επισήμως τη Μόσχα. Μόνο αυτός, κανένας άλλος!
Βλέποντας αυτό το υστερικό ανθελληνικό μίσος από τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς κατά της επίσκεψης Τσίπρα, εξεπλάγη ως και ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν. Δεν άντεξε και το είπε στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον Έλληνα πρωθυπουργό: «Όταν τη Ρωσία επισκέπτονται άλλοι αρχηγοί άλλων κρατών, αυτό είναι κανονικό. Η επίσκεψη όμως του πρωθυπουργού της Ελλάδας θεωρείται γεγονός παράδοξο! Αυτό δεν μπορώ να το καταλάβω. Δηλαδή έχουν δεσμεύσεις και στον πολιτικό τομέα; Έχουν δεθεί χειροπόδαρα; Περιόρισαν την κυριαρχία ώστε (σ.σ.: η ελληνική κυβέρνηση) δεν μπορεί να έχει ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική; Πιστεύω ότι δεν είναι έτσι- και όλες οι ενέργειες της Ελλάδας δείχνουν το αντίθετο», υπογράμμισε ο Πούτιν.
Μικρά, θετικά αποτελέσματα
Σαφώς θετική από πολιτική αλλά και οικονομική σκοπιά ήταν η επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα. Δεν εξαιρέθηκαν τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα από το εμπάργκο που έχει επιβάλει η Ρωσία σε μια σειρά προϊόντων της ΕΕ. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν πρότεινε όμως τη δημιουργία ρωσοελληνικών κοινών επιχειρήσεων για να καμφθεί το εμπάργκο. Άλλο πράγμα όμως οι εξαγωγές ελληνικών αγροτικών προϊόντων και εντελώς διαφορετικό οι ρωσοελληνικές κοινές επιχειρήσεις. Αλλάζει άρδην το τοπίο, μειώνονται, φυσικά, τα κέρδη, ο πρώτος λόγος περνά στους επιχειρηματίες. Θετική, φυσικά, η πρόταση, αλλά δεν προκαλεί και τον ενθουσιασμό των Ελλήνων αγροτών.
Στον ενεργειακό τομέα, ο Πούτιν πρότεινε τη συμμετοχή της Ελλάδας στον αγωγό «Τουρκικό Ρεύμα» (Turkish Stream), ο οποίος θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο με αγωγό μέσω Μαύρης Θάλασσας στην Τουρκία. Η κυβέρνηση δήλωσε ενθουσιασμένη με την ιδέα.
Ο αγωγός αυτός θα φτάνει στα ελληνοτουρκικά σύνορα και κατόπιν, μέσω της χώρας μας, θα διοχετεύεται το φυσικό αέριο στα Σκόπια, τη Σερβία και την Ουγγαρία. Δεδομένου όμως ότι ο αγωγός αυτός θα έχει χωρητικότητα 63 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, εκ των οποίων τα 50 θα φτάνουν στα ελληνοτουρκικά σύνορα, αποκλείεται οι προαναφερθείσες χώρες να καλύψουν 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Πρέπει να βρεθούν μεγάλοι καταναλωτές (Ιταλία, Αυστρία, Γερμανία, Γαλλία) για να καλυφθεί η προσφορά. Αμφιβάλλουμε εντονότατα αν αυτό θα γίνει -χώρια η υπονομευτική δραστηριότητα της ΕΕ. Δεν νομίζουμε ότι θα φτιαχτεί ο αγωγός αυτός.
Πέραν αυτών, προσωπικά έχουμε σοβαρότατες ενστάσεις για τη συμμετοχή της Ελλάδας στον αγωγό «Τουρκικό Ρεύμα». Πρόκειται για ενστάσεις καθαρά πολιτικού χαρακτήρα, τις οποίες ίσως κάποια φορά αναπτύξουμε, αν όντως συντρέχει λόγος, κάτι που δεν συμβαίνει τώρα.
(ΕΠΙΚΑΙΡΑ-16-23/04/2015)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.