Αρχική » » Στέλνει τη Ν.Δ στον πάτο...

Στέλνει τη Ν.Δ στον πάτο...


♦ Χοντρή καμπανιά από τους ΑΝΕΛΛ στην αξιωματική αντιπολίτευση. Η στάση του χρυσαυγίτη Μιχαλολιάκου. 
♦ Απειλή για το κόμμα η «αντρίκια» πολιτική Σαμαρά. Στα όρια του πανικού η εσωκομματική ανησυχία. 

Η πολιτικά κάτισχνη παρουσία του προέδρου της Ν.Δ. Αντώνη Σαμα­ρά στη Βουλή τη Δευτέρα το βράδυ χτύπησε ηχηρά τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον του κόμματός του. Ο τέως πρωθυπουργός, στο μόνο άξιο σχολιασμού σημείο των παρεμβάσεων του, υπερασπιζόμενος τον εξεταζόμενο από τη Δικαιοσύνη για τη «λίστα Λαγκάρντ» συνεργάτη του Σταύρο Παπασταύρου, ισχυρίστηκε -με φθηνό καφενειακό σεξισμό- ότι είναι «της ευθείας, της αντρικής σχολής», διερωτώμενος δήθεν ρητορικά αν στην κυβέρνηση αρέσει η «τεθλασμένη» (των υπονοουμένων). 

Η ρητορική καφενείου, η οποία αποτελεί την επικοινωνιακή μανιέρα του Σαμαρά εδώ και πολλούς μήνες, έχει...
ήδη πληρωθεί ακριβά στην κάλπη της 25ης Ιανουάριου και συνεχίζει να πληρώνεται με τη μετεκλογική κατάρρευση της εικόνας του -χωρίς πάντως η μανιέρα αυτή να αποτελεί τη μοναδική αίτια της κατάρρευ­σης. Ενδεικτική ως προς αυτήν την τάση είναι η δημοσκόπηση που διενήργησε το Πανεπι­στήμιο Μακεδονίας για λογαριασμό του ΣΚΑΪ και μεταδόθηκε τη Δευτέρα το βράδυ. Τι έδειξε- μεταξύ άλλων; 

Κατακόρυφη άνοδο της δημοτικότητας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με 69,5% θετικές και πολύ θετικές γνώμες και αύξηση 42% συ­γκριτικά με την προηγούμενη μέτρηση στις 10- 12 Ιανουάριου 2015. 

Κατακόρυφη άνοδο της δημοτικότητας του προέδρου των ΑΝΕΛΛ και υπουργού Άμυνας Π. Καμμένου στο 35%, με αύξηση 23% από την προηγούμενη μέτρηση. 

Κατακόρυφη πτώση της δημοτικότητας του προέδρου της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά στο 13%, με πτώση 15% από την προηγούμενη μέτρηση. 

Τα ευρήματα αυτά, συνδυαζόμενα με την ήδη καταγραφείσα δημοσκοπική καθίζηση της Ν.Δ σε ποσοστά κάτω του 20%, ακόμη και στο 16%, δημιουργούν μια εικόνα πλήρους απαξί­ωσης της Ν.Δ. και του προέδρου της. 

Η έμμονη στη δικαίωση μιας ήδη καταδικασμένης -εκλογικά- πολίτικης και η καθήλωση σε πολίτικες εμφανίσεις, επιχειρήματα και πρό­σωπα της «σχολής Αβέρωφ», τα οποία εν έτει 2015 είναι όχι απλώς παρωχημένα, αλλά κυριολεκτικά πολίτικα απολιθώματα, προκαλεί εκτεταμένη εσωκομματική ανησυχία, που εκτείνεται πλέον στο όριο του πανικού. 

Στο εσωτερικό της Ν.Δ οι αμφισβητούντες τον Σαμαρά και τον στενό του κύκλο είναι διατεθειμένοι να περιμένουν μέχρι την υπογραφή της επόμενης μεσοπρόθεσμης συμφωνίας της κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους δανειστές, ώστε να μην κατηγορηθούν ότι υπονομεύουν το κόμμα σε μια κρίσιμη -και ιστορικής σημασίας- πολίτικη καμπή. 

Όμως κάποιοι άλλοι, εκτός Ν.Δ.. φαίνεται ότι βιάζονται να καρπωθούν τις συνέπειες της απαξίωσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ήδη κινούνται με βήμα ταχύ προς αυτήν την κατεύθυνση. Εννοούμε τη Χρυσή Αυγή και τους ΑΝΕΛΛ. 

Οι κυβερνητικοί ΑΝΕΛΛ 

Η συμμετοχή των ΑΝΕΛΛ στη συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ - και μάλιστα με πλήρη αναστολή των παραδοσιακών «κόκκινων γραμμών» τους έως ότου, τουλάχιστον, ολοκληρωθεί η μεγάλη διαπραγμάτευση και επιτευχθεί η συμφωνία με τους δανειστές - προσφέρει στον Καμμένο και το κόμμα του την ευκαιρία για ένα σοβαρό διάστημα να προβληθεί ως δύ­ναμη ικανή να συμμετέχει στη διακυβέρνηση του τόπου. 

Η απόπειρα μετεξέλιξης των ΑΝΕΛΛ, από «αντιμνημονιακό» κόμμα διαμαρτυρίας, σε κυ­βερνητική δύναμη προφανώς μένει να δοκιμαστεί ως προς το μακροπρόθεσμο αποτέλεσμά της. Σίγουρα πάντως το βραχυπρόθεσμο απο­τέλεσμα -σε επίπεδο δημοσκοπικών επιδόσε­ων- κρίνεται θετικό. Οι ΑΝΕΛΛ, όπως δείχνουν και οι διάσπαρτες παρεμβάσεις των στελεχών τους, θα συνεχίσουν να επενδύουν στην πολι­τική απαξίωση της Ν.Δ. και, στο όριο του εφικτού, θα επιχειρούν να την επιτείνουν. 

Η μετάβαση, άλλωστε, από τον χώρο του «δε­ξιού εθνολαϊκισμού» (στον οποίο τους τοποθε­τούσαν οι πολιτικοί τους αντίπαλοι και τα Μ ΜΕ) προς το πεδίο της κυβερνητικής ευθύνης γίνεται στο έως τώρα ασφαλές πολιτικό πλαίσιο της συμμετοχής σε μια κυβέρνηση η οποία χαίρει τεράστιας λαϊκής αποδοχής. Ήδη τα δημο­σκοπικά οφέλη παραπέμπουν στη δυνατότη­τα οι ΑΝΕΛΛ να διπλασιάσουν, υπό όρους, το εκλογικό τους ποσοστό 

Δεδομένου μάλιστα ότι αφήνουν πίσω τους το «αντιμνημονιακό» γήπεδο, ως δεξαμενή προσέλκυσης ψηφοφόρων προσδιορίζεται πλέον ο χώρος τον οποίο κάλυψε εκλογικά η Ν.Δ. στις τελευταίες εκλογές. Η πρώτη καμπάνα είναι ήδη ηχηρή για την αξιωματική αντιπολίτευση. 

Η Χ.Α. αλλάζει... προβιά 

Η εμφάνιση του Νίκου Μιχαλολιάκου στην κοινοβουλευτική συζήτηση της Δευτέρας για την πορεία της κυβερνητικής διαπραγμάτευσης - και ως προς τη ρητορική και ως προς το περιεχόμενο -σηματοδοτεί μιαν απόπειρα άρον - άρον μετατόπισης της Χρυσής Αυγής από το νεοναζιστικό περιθώριο προς την «κοι­νοβουλευτική υπευθυνότητα». 

Μια εύκολη εξήγηση για την προσπάθεια αυτήν είναι η επικείμενη δίκη της Χ.Α., που αρ­χίζει στις 20 Απριλίου. Όμως μάλλον δεν είναι αρκετή. Η Χ.Α., με φυλακισμένη ολόκληρη την ηγεσία της, κατάφερε στην κάλπη της 25ης Ια­νουάριου να διατηρήσει το εκλογικό ποσοστό του 2012. Τώρα φαίνεται ότι φιλοδοξεί - αξιοποιώντας την πολιτική κατάρρευση της Ν.Δ.- να αλλάξει... προβιά και να αυξήσει την επιρ­ροή της. 

Οι χρυσαυγίτες φαίνεται επιπλέον πως προ­σπαθούν να αξιοποιήσουν το γεγονός ότι τα δύο βασικά κόμματα του αντιμνημονιακού χώ­ρου βρίσκονται στην κυβέρνηση. Κοινώς, σπεύ­δουν να προλάβουν το ΚΚΕ και να καλύψουν το όποιο κενό δημιουργηθεί στο μέλλον στο συ­γκεκριμένο πολιτικό πεδίο. 

Προς κατάρρευση 

Προφανώς κανείς δεν γνωρίζει αν οι πολιτι­κοί στόχοι των ΑΝΕΛΛ και της X.Α θα ευοδωθούν το επόμενό διάστημα. 

Είναι όμως βέβαιο ότι, αν η αναμενόμενη συμφωνία κυβέρνησης - δανειστών σημάνει την επιτάχυνση της κατάρρευσης της Ν.Δ. και καταστήσει ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ ΕΛΛ ελκυστικότερους στα μάτια περισσότερων συντηρητικών ψηφοφόρων και αν το πολίτικο μασκάρεμα της Χ.Α. αποδειχθεί επιτυχές, η Ν Δ. θα πληρώσει πολύ ακριβά τόσο την απαξίωση του προέδρου και των συνεργατών του όσο και την καθυστέ­ρησή της να επανιδρυθεί και να αναδιαταχθεί εν όψει των ήδη ορατών μεγάλων αλλαγών στις ισορροπίες του πολιτικού συστήματος... 

(ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ-02/04/2015)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger