Αρχική » » ΤΟΥΡΚΙΑ: Η ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΛΑΝΟ

ΤΟΥΡΚΙΑ: Η ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΛΑΝΟ


Σε νέα δίνη εσωτερικών κρίσεων πε­ριστρέφεται η Τουρκία, με απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον της ως περιφερειακής και οικονομικής δύναμης. Αναβίωση της εσωτερικής τρομοκρατίας, «ύποπτα» κέντρα εντός κι εκτός χώρας που επιζητούν αναταραχή ενόψει εκλογών ή αδιευκρίνιστες σκοτεινές δυνάμεις βρί­σκονται πίσω από τα πρόσφατα γεγονότα; 

Η ομηρία και ο θάνατος του εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης, η επανεμφάνιση μιας παλιάς ακροαριστερής...
τρομοκρατικής ορ­γάνωσης, οι επιθέσεις στα γραφεία του κυ­βερνώντος κόμματος, όπως και το γενικό μπλακάουτ συνθέτουν μια σειρά σοβαρών γεγονότων που συνέβησαν σχεδόν ταυτό­χρονα στη γείτονα, προκαλώντας πολλά ερωτήματα. Το σκηνικό που διαμορφώνε­ται τις τελευταίες μέρες στην Τουρκία, που, όπως έλεγε ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, «είναι ένας γρίφος, τυλιγμένος από μυστήριο, μέσο σε ένα αίνιγμα», ευνοεί την εξύφανση πα­ντός είδους σεναρίων. 

Ως κεραυνός εν αιθρία αντιμετωπίστηκε από τον διεθνή Τύπο η εισβολή δύο ενόπλων στο Δικαστικό Μέγαρο της Κωνστα­ντινούπολης και η ομηρία επί πολλές ώρες του εισαγγελέα Μεχμέτ Σελίμ Κιράζ. Η ομη­ρία έληξε με τραγικό τρόπο για όλους τους πρωταγωνιστές του δράματος, το οποίο η κυβέρνηση Νταβούτογλου χαρακτήρισε ως «επίθεση κατευθυνόμενη από σκοτεινά κέντρα για να πληγεί η πολιτική σταθερότη­τα». Πάντως ούτε ο εισαγγελέας ούτε οι ένοπλοι δράστες πρωταγωνίστησαν σε μια «τυχαία» αιματηρή ιστορία. Ο Σελίμ Κιράζ είχε αναλάβει την έρευνα για τον θάνατο του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν, που έπεσε θύμα αστυνομικής βίας στα επεισόδια του πάρκου Γκεζί το 2013. Ο θάνατος του μι­κρού προκάλεσε οργισμένες διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη και έπληξε το κύ­ρος της διακυβέρνησης του νυν Προέδρου Ερντογάν. Όσο για τους ένοπλους δράστες, ανήκαν στην οργάνωση «Λαϊκό Επαναστα­τικό Απελευθερωτικό Κόμμα - Μέτωπο» (DHKP-C), γνώριμη των τουρκικών μυστι­κών υπηρεσιών. 

Η ακροαριστερή παράνομη οργάνωση ιδρύθηκε το 1994, ως μετεξέλιξη της μαρξιστικής - λενινιστικής Dev Sol. Στα πρώτα χρόνια της δράσης της πραγματοποίησε δεκάδες τρομοκρατικά χτυπήματα, όπως η δολοφονία του μεγαλύτερου επιχειρη­ματία της Τουρκίας Οζντεμίρ Σαμπαντζί αλλά και του διευθυντή της Toyota, ο δο­λοφόνος του οποίου, Χουσείν Φεβζί, συ­νελήφθη το 2014 στην Αθήνα. Μάλιστα, ο τουρκικός Τύπος έχει συνδέσει πολλές φο­ρές τη δράση της οργάνωσης με την Ελλά­δα, αφήνοντας υπόνοιες για τη χώρα μας. Η οργάνωση είχε παραμείνει «σιωπηλή» για χρόνια και επανεμφανίστηκε το 2013, πραγματοποιώντας επιθέσεις με ρουκέτες στην αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα και στα κεντρικά γραφεία του κυβερνώ­ντος ΑΚΡ. Καθώς η κουρδική μαρξιστική οργάνωση ΡΚΚ έχει «παγώσει» τις δραστηριότητές της λόγω των ειρηνευτικών συζη­τήσεων με την Άγκυρα, η DHKP-C τείνει να πάρει τη θέση της στον ένοπλο αγώνα. 

Αγκάθια πριν από τις κάλπες 

Η αναζωπύρωση της τρομοκρατικής δράσης ακροαριστερών ένοπλων οργανώσεων και η απειλή εσωτερικής ανωμαλίας στην Τουρκία λίγο πριν από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου προβληματίζουν. Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανά­πτυξης βαδίζει προς τις εκλογές με μειωμέ­να τα ποσοστά του -από το 46% και 47% που απέσπασε στις προηγούμενες εθνικές και τοπικές εκλογές τώρα οι δημοσκοπή­σεις το φέρνουν γύρω στο 42%. Το αν θα κρατήσει δυνάμεις ή θα χάσει ποσοστά και έδρες θα εξαρτηθεί από το ποσοστό που θα κερδίσει το κουρδικό κόμμα, το οποίο για πρώτη φορά κατεβαίνει αυτόνομα στις εκλογές. Οι «κακές γλώσσες» λένε, πάντως, ότι η διακοπή των συνομιλιών με τους Κούρδους και το «πάγωμα» της ειρηνευ­τικής διαδικασίας (με απόφαση Ερντογάν) αλλά και η απειλή της εσωτερικής ανατα­ραχής συνδέονται με το προεκλογικό σκη­νικό και την άνοδο των Κούρδων. 

Κι αν αυτά είναι σενάρια και δεν γίνεται να αποδειχτούν, καθώς χάνονται στους σκοτεινούς διαδρόμους της συνωμοσιολογίας, το πρόβλημα της επιβράδυνσης της ανάπτυξης σχετίζεται με αριθμούς κι αυτό ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει. Η οικονομία της Τουρκίας σημείωσε ανάπτυ­ξη 2,9% το 2014, πολύ χαμηλότερη από τις «φαραωνικές» προβλέψεις του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, που έκαναν λόγο για 4%. Το τουρκικό νόμισμα άρχισε να διολισθαί­νει από την αρχή του έτους και η πτωτική πορεία του θα συνεχιστεί αν ενισχυθεί η αβεβαιότητα στη χώρα. 

(ΕΠΙΚΑΙΡΑ-09-15/04/2015) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger