Σε νέα δίνη εσωτερικών κρίσεων περιστρέφεται η Τουρκία, με απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον της ως περιφερειακής και οικονομικής δύναμης. Αναβίωση της εσωτερικής τρομοκρατίας, «ύποπτα» κέντρα εντός κι εκτός χώρας που επιζητούν αναταραχή ενόψει εκλογών ή αδιευκρίνιστες σκοτεινές δυνάμεις βρίσκονται πίσω από τα πρόσφατα γεγονότα;
Η ομηρία και ο θάνατος του εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης, η επανεμφάνιση μιας παλιάς ακροαριστερής...
τρομοκρατικής οργάνωσης, οι επιθέσεις στα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος, όπως και το γενικό μπλακάουτ συνθέτουν μια σειρά σοβαρών γεγονότων που συνέβησαν σχεδόν ταυτόχρονα στη γείτονα, προκαλώντας πολλά ερωτήματα. Το σκηνικό που διαμορφώνεται τις τελευταίες μέρες στην Τουρκία, που, όπως έλεγε ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, «είναι ένας γρίφος, τυλιγμένος από μυστήριο, μέσο σε ένα αίνιγμα», ευνοεί την εξύφανση παντός είδους σεναρίων.
τρομοκρατικής οργάνωσης, οι επιθέσεις στα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος, όπως και το γενικό μπλακάουτ συνθέτουν μια σειρά σοβαρών γεγονότων που συνέβησαν σχεδόν ταυτόχρονα στη γείτονα, προκαλώντας πολλά ερωτήματα. Το σκηνικό που διαμορφώνεται τις τελευταίες μέρες στην Τουρκία, που, όπως έλεγε ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, «είναι ένας γρίφος, τυλιγμένος από μυστήριο, μέσο σε ένα αίνιγμα», ευνοεί την εξύφανση παντός είδους σεναρίων.
Ως κεραυνός εν αιθρία αντιμετωπίστηκε από τον διεθνή Τύπο η εισβολή δύο ενόπλων στο Δικαστικό Μέγαρο της Κωνσταντινούπολης και η ομηρία επί πολλές ώρες του εισαγγελέα Μεχμέτ Σελίμ Κιράζ. Η ομηρία έληξε με τραγικό τρόπο για όλους τους πρωταγωνιστές του δράματος, το οποίο η κυβέρνηση Νταβούτογλου χαρακτήρισε ως «επίθεση κατευθυνόμενη από σκοτεινά κέντρα για να πληγεί η πολιτική σταθερότητα». Πάντως ούτε ο εισαγγελέας ούτε οι ένοπλοι δράστες πρωταγωνίστησαν σε μια «τυχαία» αιματηρή ιστορία. Ο Σελίμ Κιράζ είχε αναλάβει την έρευνα για τον θάνατο του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν, που έπεσε θύμα αστυνομικής βίας στα επεισόδια του πάρκου Γκεζί το 2013. Ο θάνατος του μικρού προκάλεσε οργισμένες διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη και έπληξε το κύρος της διακυβέρνησης του νυν Προέδρου Ερντογάν. Όσο για τους ένοπλους δράστες, ανήκαν στην οργάνωση «Λαϊκό Επαναστατικό Απελευθερωτικό Κόμμα - Μέτωπο» (DHKP-C), γνώριμη των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών.
Η ακροαριστερή παράνομη οργάνωση ιδρύθηκε το 1994, ως μετεξέλιξη της μαρξιστικής - λενινιστικής Dev Sol. Στα πρώτα χρόνια της δράσης της πραγματοποίησε δεκάδες τρομοκρατικά χτυπήματα, όπως η δολοφονία του μεγαλύτερου επιχειρηματία της Τουρκίας Οζντεμίρ Σαμπαντζί αλλά και του διευθυντή της Toyota, ο δολοφόνος του οποίου, Χουσείν Φεβζί, συνελήφθη το 2014 στην Αθήνα. Μάλιστα, ο τουρκικός Τύπος έχει συνδέσει πολλές φορές τη δράση της οργάνωσης με την Ελλάδα, αφήνοντας υπόνοιες για τη χώρα μας. Η οργάνωση είχε παραμείνει «σιωπηλή» για χρόνια και επανεμφανίστηκε το 2013, πραγματοποιώντας επιθέσεις με ρουκέτες στην αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα και στα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος ΑΚΡ. Καθώς η κουρδική μαρξιστική οργάνωση ΡΚΚ έχει «παγώσει» τις δραστηριότητές της λόγω των ειρηνευτικών συζητήσεων με την Άγκυρα, η DHKP-C τείνει να πάρει τη θέση της στον ένοπλο αγώνα.
Αγκάθια πριν από τις κάλπες
Η αναζωπύρωση της τρομοκρατικής δράσης ακροαριστερών ένοπλων οργανώσεων και η απειλή εσωτερικής ανωμαλίας στην Τουρκία λίγο πριν από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου προβληματίζουν. Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης βαδίζει προς τις εκλογές με μειωμένα τα ποσοστά του -από το 46% και 47% που απέσπασε στις προηγούμενες εθνικές και τοπικές εκλογές τώρα οι δημοσκοπήσεις το φέρνουν γύρω στο 42%. Το αν θα κρατήσει δυνάμεις ή θα χάσει ποσοστά και έδρες θα εξαρτηθεί από το ποσοστό που θα κερδίσει το κουρδικό κόμμα, το οποίο για πρώτη φορά κατεβαίνει αυτόνομα στις εκλογές. Οι «κακές γλώσσες» λένε, πάντως, ότι η διακοπή των συνομιλιών με τους Κούρδους και το «πάγωμα» της ειρηνευτικής διαδικασίας (με απόφαση Ερντογάν) αλλά και η απειλή της εσωτερικής αναταραχής συνδέονται με το προεκλογικό σκηνικό και την άνοδο των Κούρδων.
Κι αν αυτά είναι σενάρια και δεν γίνεται να αποδειχτούν, καθώς χάνονται στους σκοτεινούς διαδρόμους της συνωμοσιολογίας, το πρόβλημα της επιβράδυνσης της ανάπτυξης σχετίζεται με αριθμούς κι αυτό ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει. Η οικονομία της Τουρκίας σημείωσε ανάπτυξη 2,9% το 2014, πολύ χαμηλότερη από τις «φαραωνικές» προβλέψεις του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, που έκαναν λόγο για 4%. Το τουρκικό νόμισμα άρχισε να διολισθαίνει από την αρχή του έτους και η πτωτική πορεία του θα συνεχιστεί αν ενισχυθεί η αβεβαιότητα στη χώρα.
(ΕΠΙΚΑΙΡΑ-09-15/04/2015)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.