Αρχική » » Συμμαχία για το ... Καστελόριζο

Συμμαχία για το ... Καστελόριζο


Ελλάδα και Αίγυπτος ταυτίζονται σε όλα για την οριοθέτηση και ανακήρυξη ΑΟΖ, στήνοντας αντιαεροπορικό τείχος με πανίσχυρα όπλα.
Ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος δεσμεύτηκε προς τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Σίσι για όσο το δυνατόν καλύτερη συνεργασία στον αμυντικό τομέα. 

Του ΠAPI ΚΑΡΒ0ΥΝ0Π0ΥΛ0Υ 
p.karvounopoulos@realnews.gr

Είναι μια «κουκκίδα» στον χάρτη, αλλά η γεωπολιτική της σημασία για την Ελλά­δα είναι τεράστια! Αυτή η «κουκκίδα», το Καστελόριζο, ήταν το βασικό θέμα συζήτη­σης που είχε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πό­νος Καμμένος σε ένα άκρως σημαντικό ταξίδι που έκανε αυτές τις ημέρες στην Αίγυπτο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο χώρες ταυ­τίζονται σε όλα για την οριοθέτηση και ανακή­ρυξη ΑΟΖ, έχοντας μπει μάλιστα υπό την ίδια «ρωσική ομπρέλα προστασίας»! 

Έπειτα από τη Μόσχα, ο Π. Καμμένος πέτα­ξε για Κάιρο. Η Αίγυπτος είναι χώρα-κλειδί για τα σχέδια της... Αθήνας σχετικά με την ΑΟΖ. Μέ­χρι πρόσφατα η χώρα των φαραώ αποτελού­σε μεγάλο πρόβλημα. Τώρα αποτελεί λύση. 

Την περίοδο κυριαρχίας του ισλαμιστή Μοχάμεντ Μόρσι τα πράγματα ήταν πολύ δύσκο­λα. Οι ισλαμιστές του Καΐρου είχαν αποδεχτεί τους παραλογισμούς της Τουρκίας του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος «έσβηνε» το Καστελόριζο από τον χάρτη! Με αυτόν τον τρόπο έφθανε την τουρκική ΑΟΖ μέχρι αυτή της Αίγυπτου απέκλειε την ένωση της ελληνικής ΑΟΖ με αυτή της Κύπρου! 

Ο Μ. Μόρσι έπεσε και ο στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι ανέλαβε τα ηνία της Αιγύπτου, αλλάζοντας τελείως προσανατολισμό. Βοήθησε σε αυτό και η με­γαλομανία του Τ. Ερντογάν, ο οποίος κατόρθωσε με τις επιπόλαιες παρεμβά­σεις του υπέρ του Μόρσι να κάνει και την Αίγυπτο εχθρό! Οι σχέσεις των δύο χωρών είναι ψυχροπολεμικές και αυτό ασφαλώς εξυπηρέτησε την Ελλάδα στην προσέγγισή της με την Αίγυπτο. Σε συνδυασμό και με τον λεγόμενο «ελληνο-ϊσραηλινό άξονα η Ελλάδα μοιάζει να έχει διαμορφώσει όλες τις απαραίτητες συνθήκες για να προχωρήσει στην οριοθέτηση και ανακήρυξη ΑΟΖ. Ίσως το μόνο που απομέ­νει, για να είμαστε ειλικρινείς, είναι το πράσινο φως των ΗΠΑ. 

Στις επαφές που είχε ο Π. Καμμένος με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο στρατηγό Σίσι κατάλαβε ότι όλα «πάνε πρίμα» για την υπόθεση της ΑΟΖ. 

Οι δύο χώρες εμφανίζονται να έχουν ταύτιση απόψεων σχεδόν σε όλα τα ζητήματα και στρα­τιωτικά βρίσκονται πλέον πιο κοντά από ποτέ. «Προστατεύονται» εξάλλου από την ίδια αντια­εροπορική ομπρέλα: αυτή των ρωσικών συστη­μάτων S-300. Και είναι μια «ομπρέλα» αδιαπέραστη, η οποία είναι βέβαιο ότι έχει προκαλέσει ήδη μεγάλο προβληματισμό στη «ζωηρή» Τουρκία. 

Η Ελλάδα ως γνωστόν διαθέτει εδώ και 20 χρόνια τους S-300. Μέχρι στιγμής βέβαια έχει κάνει μόλις μία εκπαιδευτική βολή, επί υπουργίας Δημήτρη Αβραμόπουλου. Η προμήθεια ρωσικών αντιαεροπορικών από την Κύπρο είχε προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις σε Τουρκία και Δύση, με αποτέλεσμα οι S-300 να καταλήξουν στην Ελλάδα με τη σιωπηρή όμως «συμφωνία» απραξίας. Αυτό πλέον δεν ισχύει. Οι Ρώσοι, εκμεταλλευόμενοι τις ραγδαίες πολιτικές αλλαγές στην περιοχή και ειδικά στην Αίγυπτο, προχώρησαν και πέ­ρα από την Ελλάδα. 

Οι Αιγύπτιοι έχουν παραγγείλει από τη Μό­σχα την αναβαθμισμένη έκδοση του πυραυλι­κού συστήματος S-300VM αξίας 500 εκατομμυρίων δολαρίων. Η Αίγυπτος θα παραλάβει 4 μοίρες S-300 (24 αυτοκινούμενα πυραυλι­κά συγκροτήματα) που είχαν παραγγελθεί από τη Συρία το 2010. Στις αρχές Σεπτεμβρίου, τα ρωσικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι στο εργοστάσιο Κίροφ στην Αγία Πετρούπολη, έχουν ήδη συναρμολογηθεί 22 συγκροτήματα σασί για τα ερπυστριοφόρα οχήματα των S-300, βαμμέ­να με το χαρακτηριστικό σχέδιο παραλλαγής στα χρώματα της ερήμου. 

Δέσμευση 

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι 200 ναυτικά μίλια νότια της Κρήτης και 200 ναυτικά μίλια βορει­οδυτικά από τις αιγυπτιακές ακτές δεν θα μπο­ρεί να πετά απαρατήρητο ούτε... κουνούπι! Η αποτελεσματικότατα των ρωσικών S-300 δεν αμφισβητείται από κανέναν. Οι Αμερικανοί δεν παύουν να ρωτούν για τους κωδικούς τους και οι Τούρκοι δεν σταματούν να πετούν προς την Κρήτη για να εντοπίσουν τις θέσεις που είναι ανεπτυγμένοι. Το αντιαεροπορικό «τείχος» που μπορεί να στήσουν Ελλάδα και Αίγυπτος είναι πραγματικά αδιαπέραστο. 

Ο ΥΕΘΑ Π. Καμμένος δεσμεύτηκε προς τον Αι­γύπτιο Πρόεδρο Σίσι για όσο το δυνατόν καλύ­τερη συνεργασία στον αμυντικό τομέα. Σε αυτό το πλαίσιο του ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα θα πα­ραχωρήσει ανταλλακτικά αξίας 2 εκατ. ευρώ για αμερικανικές φρεγάτες τύπου Knox, τις οποίες η Ελλάδα πλέον έχει αποσύρει. Πολύ συχνές θα είναι πλέον οι ελληνοαιγυπτιακές ασκήσεις. Σύντο­μα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000 θα μετασταθμεύσουν σε αιγυπτιακή αεροπορι­κή βάση προκειμένου να συμμετάσχουν σε κοι­νή αεροπορική άσκηση με την αιγυπτιακή αερο­πορία. Η αποστολή ελληνικών Mirage ήταν κάτι που ζήτησαν οι Αιγύπτιοι, οι οποίοι έπειτα από την απροθυμία των Αμερικανών να τους προμηθεύσουν με αεροσκάφη, στράφηκαν στην αγο­ρά γαλλικών μαχητικών. 

Η άποψη της Χριστίνας Κοραή 

Πότε το πρώτο βήμα; 

Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώ­νη) είναι μια πολύ πονεμένη ιστορία. Διάφορες κυβερ­νήσεις -εκτός από τις ελληνικές- την έκαναν σημαία τους και στη συνέχεια την υπέστειλαν γιατί νέες ισορ­ροπίες και συμμαχίες στον διπλωματικό ενεργειακό χάρτη ανέτρεπαν συμφωνίες, εξαγγελίες και προθέ­σεις. Η ΑΟΖ είναι ένα ισχυρό όπλο της εξωτερικής πο­λιτικής της Ελλάδας λόγω της γεωστρατηγικής της θέ­σης. Τουρκία, Ισραήλ, Κύπρος, Αίγυπτος, Μάλτα, Ιτα­λία, Αλβανία είναι οι χώρες με τις οποίες δυνητικά η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει κοινές ΑΟΖ, ανοίγοντας τον δρόμο της συνεκμετάλλευσης των ενεργειακών κοιτασμάτων του Αιγαίου, της Μεσογείου, της Αδριατικής. 

Αλλά η κάθε χώρα έχει τα δικά της εθνικά συμφέ­ροντα τα οποία είτε σε μόνιμη βάση (π.χ. Τουρκία) είτε κατά περιόδους (π.χ. Ισραήλ, Αίγυπτος, Αλβανία) έρχο­νται σε σύγκρουση με τα ελληνικά. Στο ενεργειακό παι­χνίδι πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν οι ΗΠΑ και η Ρω­σία. Διεκδικούν αμφότερες να βάλουν «πόδι» με τον έναν ή τον άλλο τρόπο όπου υπάρχει πιθανός ενεργει­ακός πλούτος. Η Μόσχα έστησε «ρωσική ομπρέλα» πάνω από τη Μεσόγειο. Μεγάλες αμερικανικές εται­ρείες με σχεδιασμούς δεκαετιών διεκδικούν τη μερί­δα του λέοντος στις έρευνες υδρογονανθράκων προσβλέποντας στη μελλοντική αξιοποίησή τους. Η Ελλάδα τόσα χρόνια μόνο στα λόγια παραμένει. Έγιναν τό­σες συναντήσεις πρωθυπουργών και υπουργών με ομολόγους τους, έγιναν τόσες διακηρύξεις και καμία ΑΟΖ δεν χαράχτηκε μέχρι τώρα ούτε με φιλικές χώ­ρες. Θα κάνει ποτέ το πρώτο βήμα; 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger