Είναι κάτι παραπάνω από προφανές, φωνάζει από μίλια μακριά ότι μας θέλουν δεμένους και διχασμένους!
του Μανώλη Κοττάκη
Οι Έλληνες κάνουμε πάντα ένα λάθος. Επηρεασμένοι από τον παραδοσιακό επαρχιωτισμό μας και από την αντίληψη ότι η πατρίδα μας είναι ο ομφαλός της γης, σχεδιάζουμε τη στρατηγική μας κοιτάζοντας από μέσα προς τα έξω. Τι πρέπει να γίνει εδώ για να διεκδικήσουμε το μέγιστο έξω. Θεωρώ τη μέθοδό μας λανθασμένη.
Για να καταλάβουμε ποιο είναι το εθνικό μας συμφέρον και ποιες είναι οι βέλτιστες λύσεις που θα μας...
οδηγήσουν σε οριστική έξοδο από την κρίση, οφείλουμε να κάνουμε την αντίστροφη ανάγνωση. Από έξω προς τα μέσα. Να κατανοήσουμε το νέο διεθνές περιβάλλον στην περιοχή μας, να πιθανολογήσουμε τις κινήσεις των συμμάχων μας, να εντοπίσουμε τρύπες στην τακτική τους και να αναζητήσουμε περιοχές όπου το δικό μας συμφέρον εφάπτεται με το δικό τους. Παρατηρώντας τις εξελίξεις, θεωρώ ότι η λύση του ελληνικού προβλήματος συνδέεται με τρία μεγάλα διεθνή ζητήματα:
οδηγήσουν σε οριστική έξοδο από την κρίση, οφείλουμε να κάνουμε την αντίστροφη ανάγνωση. Από έξω προς τα μέσα. Να κατανοήσουμε το νέο διεθνές περιβάλλον στην περιοχή μας, να πιθανολογήσουμε τις κινήσεις των συμμάχων μας, να εντοπίσουμε τρύπες στην τακτική τους και να αναζητήσουμε περιοχές όπου το δικό μας συμφέρον εφάπτεται με το δικό τους. Παρατηρώντας τις εξελίξεις, θεωρώ ότι η λύση του ελληνικού προβλήματος συνδέεται με τρία μεγάλα διεθνή ζητήματα:
Πρώτον, τη διανομή του ενεργειακού πλούτου της Μεσογείου.
Δεύτερον, την έκβαση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.
Τρίτον, την αρχιτεκτονική που έχει στο μυαλό της για το μέλλον της Ευρώπης η Γερμανία, ειδικώς αν έχει σκέψεις για τη διάσπαση του ευρώ. Σε αυτά, ας προστεθούν οι νεότερες εξελίξεις: Η βαθιά κυβερνητική κρίση στην Τουρκία και η διευθέτηση των σχέσεων Ιράν - Δύσης.
Η Ιστορία, νεότερη και παλαιότερη, μας προσφέρει τα εξής δεδομένα. Η Κύπρος βυθίστηκε τεχνικά από τους εταίρους και τους δανειστές της πριν προλάβει να αρχίσει να αξιοποιεί τα κοιτάσματά της. Βυθίστηκε επίσης για να μην αποκτήσει οικονομική αυτοδυναμία τέτοια, που να της επιτρέψει να αποκτήσει τάσεις αυτονόμησης από τη δυτική συμμαχία.
Και τώρα που σχεδιάζεται εκ νέου μια λύση γι΄ αυτή, το ζητούμενο για τον διεθνή παράγοντα είναι ένα: Να μην την ελέγχει πλήρως κανείς. Ούτε εμείς ούτε οι Τούρκοι, κανείς. Δεδομένης της θέσης της στον χάρτη, στη μύτη της Μέσης Ανατολής, είναι εύλογο.
Η Ιστορία μας λέει επίσης ότι κάθε φορά που η Ελλάδα είχε να παίξει ένα τόσο δυνατό χαρτί για το μέλλον της και την ανεξαρτησία της, όπως η ΑΟΖ, υπονομεύτηκε από τον διεθνή παράγοντα.
Δεν συμφέρει κανέναν στην παρούσα φάση να βγει από την ομηρία της η πατρίδα μας. Το αντίθετο. Αν μάλιστα υπάρχουν σχέδια για διάσπαση του ευρώ, δεν συμφέρει «δύο». Όσοι τα απεργάζονται θα προτιμούσαν να προηγηθεί η τυχόν αλλαγή νομίσματος, το συνακόλουθο χάος, και μετά να γίνει η μοιρασιά του πλούτου πάνω από τον χάρτη.
Τούτων δοθέντων, και παρατηρώντας τους εαυτούς μας από έξω προς τα μέσα, ένα πράγμα δεν μας συμφέρει. Η διαίρεση. Η αστάθεια. Η συγκρότηση μεταβατικών κυβερνήσεων και δοτών πρωθυπουργών χωρίς αναφορά στον λαό. Ολόκληρη η νεότερη Ιστορία μας είναι ένα διαρκές de ja vu. Αφελείς, ως συνήθως, γινόμαστε από τρία χωριά, δεν αξιοποιούμε τα πλεονεκτήματα μας στη σκακιέρα και επιτρέπουμε στους δυνάστες μας, μέσω διαπλοκής και λοιπών υπαλλήλων, να αξιοποιούν την εσωτερική φαγωμάρα για να προωθούν τα συμφέροντά τους.
Είναι κάτι παραπάνω από προφανές, φωνάζει από μίλια μακριά ότι μας θέλουν δεμένους και διχασμένους για να μπορούν να διαπραγματεύονται με αδύναμες κυβερνήσεις. Η τυφλή πόλωση στην οποία επιδέξια μας σπρώχνουν ορισμένοι, ο φανατισμός, η διακοπή των γεφυρών επικοινωνίας μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, η πλήρης απαξίωση του πολιτικού κόσμου, το φλερτ με τον ακροδεξιό λαϊκισμό δεν εξυπηρετούν το εθνικό συμφέρον. Το αντίθετο. Είναι βούτυρο στο ψωμί τους.
Γι΄ αυτό ως λαός πρέπει να έχουμε τα αυτιά μας τεντωμένα, να είμαστε υποψιασμένοι και να αναζητούμε καθαρές λύσεις.
Η εξωτερική «επιθεώρηση» των συμφερόντων της χώρας μας πιθανόν να μας οδηγήσει και σε νέα σκέψη. Ευκαιρίες υπάρχουν και είναι χρυσές. Ένα πράγμα να έχουμε στο μυαλό μας. Τα σενάρια της ανωμαλίας, του χάους και των δοτών εξυπηρετούν μόνο τους έξω. Εμείς όμως ζούμε μέσα.
(ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-29/12/2013)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.