Αρχική » » ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΜΙΑΣ ΒΑΡΙΑΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΗΤΤΑΣ ΣΤΗ ΓΕΝΕΥΗ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΜΙΑΣ ΒΑΡΙΑΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΗΤΤΑΣ ΣΤΗ ΓΕΝΕΥΗ


Η αιτία του εκνευρισμού του Ερντογάν και των προκλήσεων του για τη Θράκη 

ΤΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΚΟΤΤΑΚΗ 

Καθόλου τυχαία δεν ήταν η πρόκληση που διατύπωσε ο Τούρκος πρωθυ­πουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την ελληνικότητα της Θράκης κατά την τελευ­ταία επίσκεψή του στην Κεσσάνη, στα ελλη­νοτουρκικό σύνορα. Όπως αποκαλύπτουν σήμερα τα «Επίκαιρα», ο ισλαμιστής ηγέτης είναι έξω φρενών από τη συντριπτική ήττα που υπέστη η τουρκική αντιπροσωπεία από την αντίστοιχη ελληνική κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης της Επιτροπής Θρησκευτικών Μειονοτήτων του ΟΗΕ στη Γενεύη. 

Η παρουσία του μουφτή Ροδόπης Μέτσο Τσεμαλή στη συνεδρίαση μαζί με τον ιεροδιδάσκαλο ...Χουσέ, οι ομιλίες που πραγ­ματοποίησαν και οι δύο σε άπταιστα αραβι­κά και η αποκάλυψη ότι η Ελλάδα εφαρμόζει τη Σαρία (!) για τους μουσουλμάνους της Θράκης -γεγονός όχι ευρέως γνωστό σε δι­πλωματικούς κύκλους- εντυπωσίασαν τους πρέσβεις όλων των αραβικών χωρών, οι οποίοι χαιρέτισαν το γεγονός με πρώτο απ΄ όλους τον πρέσβη της Σαουδικής Αραβίας. Η τουρκοκίνητη αντιπροσωπεία βρέθηκε απο­μονωμένη, ενώ ο μουφτής και ο ιεροδιδάσκαλος που τον συνόδευε κέρδισαν την κα­θολική αποδοχή, με συνεπεία να αναγνωρί­ζονται ως θρησκευτικοί λειτουργοί υψηλού κύρους από τις χώρες του αραβικού κόσμου. Μέχρι και ο πρέσβης του Ισραήλ στον ΟΗΕ μετά το τέλος της συνεδρίασης ενδιαφέρθη­κε να μάθει περισσότερα για τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζεται ο ιερός νόμος του Κορανίου εντός της ελληνικής επικράτειας. 

Πρόκειται για γεγονός με ευρύτερη διπλω­ματική σημασία που ξεφεύγει από τα στενά όρια ενός θρησκευτικού ζητήματος. Η κατάρριψη των τουρκικών ισχυρισμών ενώ­πιον ακροατηρίου πρεσβευτών μουσουλ­μανικών κρατών αποδυναμώνει την προπα­γάνδα του Ερντογάν, ο οποίος επιχειρεί να εμφανίζεται ως ο προστάτης των απανταχού μουσουλμάνων, ενώ αναβαθμίζει τις σχέσεις της χώρας μας με το μετριοπαθές Ισλάμ. 

Ο εκνευρισμός του Τούρκου πρωθυπουργού, ο οποίος άνοιξε και επισήμως θέμα Θράκης δεν οφείλεται όμως μόνο στο φιάσκο της Γενεύης στο οποίο θα αναφερθώ αναλυτικά πιο κάτω· οφείλεται και στην αποφασιστική στάση της ελληνικής κυβέρ­νησης η οποία απέλασε προσφάτως από τη Ρόδο και την Κω τρεις ιμάμηδες Τούρ­κους υπηκόους, οι οποίοι προσπαθούσαν να επιβληθούν στις τοπικές θρησκευτικές εορτές των μουσουλμανικών πληθυσμών. Η κυβέρνηση Σαμαρά στο προσκήνιο συ­μπεριφέρεται στις τουρκικές διπλωματικές Αρχές με αβρότητα αλλά είναι πολύ σκληρή στο παρασκήνιο. Εκφραστές της σκληρής αυτής πολιτικής είναι οι πρέσβεις Αλέξης Αλεξανδρής (στον ΟΗΕ), Νίκος Πιπερίγκος (κεντρική υπηρεσία - Πολιτικές Υποθέσεις Ξάνθης), ο γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων Γιώργος Καλαντζής και ο πολύπειρος πρέσβης Δημήτρης Παρασκευόπουλος ο οποίος θήτευσε στη Θράκη την περίοδο 1989-1992 και σήμερα έχει ρόλο-κλειδί στο υπουργείο Εξωτερικών. 

Η παρουσία της εθνικής αντιπροσωπείας στην ακρόαση της Επιτροπής Θρησκευτικών Μειονοτήτων του ΟΗΕ ήταν υποδειγματι­κή. Η Ελλάδα πρώτα άφησε την Τουρκία να εκτεθεί. Η περιβόητη Πειρουλάχ, μουσουλμάνα εκπρόσωπος του χρηματοδοτούμενου από το προξενείο ΠΕΚΕΜ, συκοφάντησε τη χωρά μας ότι διορίζει ιεροδιδάσκαλους χαμηλής ποιότητας που δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του Ισλάμ. Κατόπιν το λόγο πήρε ο γνωστός κα μη εξαιρετέος Παναγιώτης Δημητράς ο οποίος με το μανδύα της οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων κα­τηγόρησε την Ελλάδα ότι απαγορεύει στους μουσουλμάνους να μιλούν τη μητρική τους γλώσσα σε δημόσιες συναθροίσεις (ψευδές) και ζήτησε την κατάργηση του θρησκευτι­κού όρκου. Αμέσως μόλις ολοκλήρωσε την τοποθέτηση της κατά της Ελλάδας η Πειρουλάχ, στο βήμα ακολούθησε ο νεοδιορισθείς ιεροδιδάσκαλος Χουσέ, ο οποίος έχει πτυχίο και διδακτορικό από ισλαμικό πανεπιστήμιο της Μαλαισίας. Μίλησε αραβικά, ήταν άριστα καταρτισμένος και απέδειξε σε όλο το πρεσβευτικό σώμα άτι όλα όσα είπε η προλαλήσασα ήταν ψεύδη. Τον ιμάμη συνεχάρη ιδιαι­τέρως ο πρέσβης της Μαλαισίας. Τον Χουσέ διαδέχτηκε στο βήμα ο μουφτής Ροδόπης Τοεμαλή -επίσης απόφοιτος και με διδακτορικό από αραβικό πανεπιστήμιο-, ο οποίος εξήγησε εις άπταιστη αραβική πώς η Ελλάδα εφαρμόζει τη Σαρία στη Θράκη. Από το γενικό γραμματέα Θρησκευμάτων έγινε αναφορά και στην εισαγωγή του Κορανίου ως μα­θήματος επιλογής στα ελληνόφωνα δημόσια σχολεία της Θράκης -εξεδόθη πρόσφατα Υπουργική Απόφαση Αρβανιτόπουλου-, το οποίο μπορούν να επιλέγουν οι μειονοτικοί μαθητές που φοιτούν σε αυτά, δείγμα κι αυτό του βαθμού θρησκευτικής ελευθερίας που απολαμβάνουν οι μουσουλμάνοι. 

Το τέλος της συνεδρίασης βρήκε τους Τούρκους απομονωμένους σε μια γωνιά της αίθουσας με μόνη παρέα το γνωστό Δημητρά, ενώ το μουφτή Ροδόπης περιστοι­χισμένο από ενθουσιασμένους πρέσβεις αραβικών χωρών, οι οποίοι του ζητούσαν την κάρτα του για να κάνουν επίσκεψη στην περιοχή. Εύλογος λοιπόν, ο εκνευρι­σμός του Ερντογάν. Χάνει στο κατεξοχήν δικό του γήπεδο, το Ισλάμ: του απελαύνουμε ιμάμηδες, του κλείνουμε τα νηπιαγωγεία του Κορανίου, ενώ κερδίζει πόντους διε­θνώς και ο διορισμένος από την Ελληνική Δημοκρατία μουφτής εις βάρος των χαμη­λότατου επιπέδου «μουφτήδων» που επι­χείρησε να επιβάλει στη μειονότητα. 

(ΕΠΙΚΑΙΡΑ-12-18/12/2013)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger