Αρχική » » Μνημονιακή καταστροφή και εν αποστρατεία στελέχη των ΕΔ

Μνημονιακή καταστροφή και εν αποστρατεία στελέχη των ΕΔ


ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΥ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥ ΤΟΥ Π.Ν. Εμμανουήλ Σαρτζετάκη 

Δυστυχώς, στη δίνη της μνημονιακής πολιτικής μαζί με όλο τον υπόλοιπο ελληνικό λαό, έχουν πέσει και τα στελέχη των ΕΔ. Τι πιο φυσικό μια και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του. Εκείνο, όμως, που ελάχιστοι γνωρίζουν είναι ότι τα στελέχη των ΕΔ, και ειδικότερα οι απόστρατοι, περιστρέφονται με διπλή γωνιακή ταχύτητα, γιατί κάθε εφαρμοζόμενη περικοπή τους σαρώνει δύο φο­ρές, μία ως συνταξιούχους και μία ως στρατιωτικούς. 

Όταν κληθεί η Ιστορία να περιγράψει τη σημερινή κατάσταση, θα χρειαστεί δεκάδες σελίδες, μια και αυτά που ...
σήμερα συμβαίνουν στη χώρα μας δεν μπορεί να τα συλλάβει ούτε ο πιο διε­στραμμένος νους. Συνεχείς περικοπές και μειώσεις, αλλά και κριτήρια παροχών πάλι με τον ίδιο ανήθικο τρόπο. Έτσι, εμφανί­ζεται απόστρατος να παίρνει σύνταξη της τήξεως των 2.200 ευρώ, την ώρα της ανάληψης να του δίνουν 1.000 ευρώ και αν και όταν αναγγέλλεται π.χ. το επίδομα θέρμανσης, αποκλείεται γιατί είναι μεγαλο-συνταξιούχος βάσει πάντα του ακαθόριστου ποσού. 

Καταγράφοντας σήμερα τις μειώσεις που έχουν υποστεί τα απόστρατα στελέχη των ΕΔ, θα διαπιστώσουμε ότι οι μειώσεις αγγίζουν το ποσοστό του 60%-70%. Μια γενική εικόνα των μειώσεων αυτών υπάρχει στην επίσημη ιστοσελίδα της ΑΝΕΑΕΔ (http: www. αneaed.gr). 

Δυστυχώς, όμως, δεν σταματάμε εδώ. Μετά το «κούρεμα» των αποθεματικών των μετοχικών μας ταμείων, το σύστημα έχει γίνει ιδιαίτερα ασταθές και χωρίς πυξίδα και σχέδιο προσπαθεί να δια­σωθεί από το ναυάγιο-μειώνοντας συνεχώς τα μερίσματα και τα ΕΚΟΕΜ. Και δεν φτάνει αυτό. Έρχεται και το κράτος μέσω της φιλοσοφίας της ΙΔΙΚΑ να μας κοροϊδεύει, λέγοντας ότι «εσείς παίρνετε τρείς συντάξεις», υπολογίζοντας ως συντάξεις τα δύο αυτά βοηθήματα. Από την άλλη η άλλοτε ασφαλής περίθαλψη μας στα νοσοκομεία ΝΙΜΤΣ & ΝΝΑ έχει γίνει αβέβαιη, καθότι ουδείς γνωρίζει πλέον ποια ακριβώς είναι τα δικαιώματά μας, παρά τη μηνιαία κράτηση ποσού υπέρ των νοσοκομείων αυτών. 

Μαζί με όλους τους Έλληνες έχουμε υποστεί την ουσιαστική απαγόρευση του δικαιώματος της εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, μέτρο το οποίο πλήττει ιδιαίτερα τους στρατιωτικούς μια και με τη σημερινή δομή των ΕΔ ακόμα και ο Α/ΓΕΕΘΑ αποστρατεύε­ται στην ηλικία των 55-57 ετών. Αλήθεια, με ποιο ηθικό δικαίω­μα μπορεί κάποιος να σου απαγορεύσει να ονειρευτείς καλύτε­ρες συνθήκες διαβίωσης της οικογένειάς σου; 

Ας μην ξεχνάμε, όμως, τον ηλικιακό ρατσισμό που έχει επιβληθεί σε όλους τους συνταξιούχους, αλλά πολύ περισσότερο στους στρατιωτι­κούς. Ενώ υπήρχαν νόμοι που σου έδιναν αλλά και ακόμα σου δίνουν το δικαίωμα να αποστρατευτείς λόγω ειδικών συνθηκών εργασίας, το κράτος σου υφαρπάζει ποσοστό της σύνταξης επειδή δεν γέρασες τό­σο πολύ ακόμα. Σου υφαρπάζει χρήματα που σου έχουν παρακρατη­θεί, σου αρνείται σε κάποιες περιπτώσεις του δικαιώματος υγειονομι­κής περίθαλψης της δικής σου, αλλά και της οικογενείας σου και σε οδηγεί στην απόλυτη καταστροφή αδυνατώντας να ανταποκριθείς στις στοιχειώδεις ανάγκες μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης. 

Φυσικά, υπάρχουν γύρω μας άνεργοι, φυσικά υπάρχουν συνάνθρωποι μας σε ακόμη χειρότερη κατάσταση, κανείς δεν μπο­ρεί να ισχυριστεί ότι είμαστε στο τελευταίο σκαλί πριν από την απόλυτη εξαθλίωση. Αλήθεια, αυτό είναι το ζήτημα; Γι' αυτό αγωνιζόμαστε λίγο ή πολύ στη ζωή μας; Για να φτάσουμε στο μα­θηματική εξαθλίωση; Αυτά μας υπόσχονταν όλοι αυτοί που τώρα αυτόκλητα θέλουν να μας σώσουν; Αντίστοιχη αντιμετώπιση επιφυλάσσουν και για τον εαυτό τους; 

Επειδή οι εποχές απαιτούν συσπείρωση, επιμονή και αγώνα, ας μην τους αφήσουμε να συνεχίσουν ανενόχλητοι. Ας αρνηθού­με το σχέδιο των κοινωνικών αυτοματισμών και ας δραστηριοποιηθούμε μέσα από τους συλλογικούς μας φορείς που θεωρούμε ότι μας εκπροσωπούν ουσιαστικά, ώστε τουλάχιστον να ανακό­ψουμε ταχύτητα καθόδου, ακόμη και αν δεν πιστεύουμε ότι μπο­ρούμε να αναστρέψουμε την κατεύθυνση (που μπορούμε). 

Ο κ. Σαρτζετάκης είναι και μέλος του ΔΣ/ΑΝΕΑΕΔ 

(ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ-07/12/2013)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger