ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ (ΣΔΓ)
Ανέστη Τσουκαράκη
Μπορεί, άραγε, η επίκληση της ύφεσης και της δημοσιονομικής προσαρμογής να αναστείλει ή να «παγώσει» τη σκέψη στην αναζήτηση λύσεων στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι στρατιωτικοί; Μπορούμε να πούμε ότι οι στρατιωτικοί δεν έχουν προβλήματα; Μετά Βεβαιότητας η απάντηση, ηχηρά και κρυστάλλινα, είναι όχι. Τουναντίον, σε περίοδο κρίσης, τα προβλήματα όχι μόνο «τρέχουν» αλλά διογκώνονται, εντείνονται, πολλαπλασιάζονται και αναζητούν, μετ' επιτάσεως, δικαιότερες και ορθότερες λύσεις, με λογική.
Εκτός οπό το ίδιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ολόκληρη η ελληνική κοινωνία, δηλαδή τις δραματικές...
μειώσεις στα εισοδήματα, που, σημειωτέον, για τους στρατιωτικούς ήταν μεγαλύτερες από οποιονδήποτε άλλον κλάδο εργαζομένων μέχρι και του σημείου της εξαθλίωσης και της ανθρώπινης επιβίωσης, άλυτα παραμένουν δεκάδες άλλα «κλαδικά» προβλήματα.
μειώσεις στα εισοδήματα, που, σημειωτέον, για τους στρατιωτικούς ήταν μεγαλύτερες από οποιονδήποτε άλλον κλάδο εργαζομένων μέχρι και του σημείου της εξαθλίωσης και της ανθρώπινης επιβίωσης, άλυτα παραμένουν δεκάδες άλλα «κλαδικά» προβλήματα.
Υπουργική απόφαση έδωσε ανάσα και ελπίδα σε χιλιάδες στρατιωτικούς, ιδίως στους υπηρετούντες στον Στρατό Ξηράς, ορίζοντας ότι στα 25 χρόνια υπηρεσίας τους θα τοποθετούνται υποχρεωτικά σε φρουρά προτιμήσεώς τους, εκτός συγκεκριμένων περιπτώσεων, πλην όμως «αναχαιτίστηκε»» από νεότερη της όμοια απόφαση, το τρέχον έτος 2013, στερώντας τους την ελπίδα.
Νομοθεσία και θεσμικά-κανονιστικά κείμενα σκοντάφτουν στο «δυστυχώς, δεν δύναται» αναφορικά με τη συνυπηρέτηση στρατιωτικών με τις/τους δημόσιους υπαλλήλους συζύγους τους, δημιουργώντας πολλαπλά προβλήματα στις οικογένειες και στις σχέσεις των ζευγαριών και των οικογενειών. Οι στεγαστικές ανάγκες της οικογένειας δεν καλύπτονται στον νέο τόπο, με αποτέλεσμα, και λόγω της οικονομικής δυσκολίας, η φόρτιση και το κλίμα που απορρέουν να είναι μη αναστρέψιμα, επιδεινώνοντας την ψυχολογική κατάσταση και διογκώνοντας το στρες.
Η ιδιαιτερότητα του επαγγέλματος και οι εγγενείς κίνδυνοι που εγκυμονούν, δυστυχώς, δεν έχουν γίνει πλήρως κατανοητοί ή απαξιώνονται «τεχνητά» από τους αποφασίζοντες του πολιτικού στίβου. Το ωράριο εργασίας, αν και νομοθετημένο, δεν εφαρμόζεται σε όλη του τη διάσταση και δεν αποζημιώνεται το προσωπικό για την υπερωριακή του εργασία, κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, επιτείνοντας το αίσθημα της αδικίας.
Δικαστικές αποφάσεις πολιτικών δικαστηρίων, αν και εκδοθείσες για μεμονωμένα πρόσωπα, που αφορούν όμως σε εν γένει θέματα στο σύνολο, δεν τυγχάνουν εφαλτήριο τροποποιήσεων αντισυνταγματικών διατάξεων κανονιστικών-θεομικών κειμένων, ωθώντας έτσι τα αδικούμενα στελέχη να μη διεκδικήσουν δικαστικά την άρση της αδικίας που υπέστησαν λόγω οικονομικής αδυναμίας στα δυσβάσταχτα δικαστικά έξοδα.
Δικαιώματα, που το ευρωπαϊκό δίκαιο ορίζει, δεν τυγχάνουν εφαρμογής και παραμένουν σε μια μακροχρόνια αναζήτηση του στιλ «εξετάζεται σε όλες του τις διαστάσεις», που ποτέ όμως δεν αποφασίζονται και δεν εφαρμόζονται. Παροχές που μετά από βάσανο και σκέψη της πολιτείας δόθηκαν οε όλους αδιακρίτως τους Έλληνες πολίτες δεν ισχύουν για τους στρατιωτικούς. «Κοντός ψαλμός αλληλούια», όμως.
• Ο κ. Τσουκαράκης είναι και πρόεδρος του Συνδέσμου Υποστήριξης και Συνεργασίας Μελών Ενόπλων Δυνάμεων
(ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ-07/12/2013)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.