Έως τις γιορτές θα κρατήσει το θρίλερ των διαπραγματεύσεων.
Τεταμένο είναι το κλίμα στην κυβέρνηση ενόψει της συνάντησης που θα έχει ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, με αντικείμενο τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης έναντι της τρόικα.
Με την απόφαση να αναβάλουν την άφιξη τους στην Αθήνα, οι πιστωτές στέλνουν σαφές μήνυμα... στην ελληνική πλευρά ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούν ημίμετρα, τουλάχιστον για το τμήμα που αφορά στις «διαρθρωτικές» αλλαγές. Κι αν η κυβέρνηση προχώρησε ακάθεκτη στη... διάλυση της Υγείας (ΕΟΠΥΥ. φάρμακο) οι απαιτήσεις των ελεγκτών της τρόικα για πλήρη άρση των πλειστηριασμών και απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων προκαλούν ίλιγγο.
Ο κ. Αντώνης Σαμαράς είχε εντός του Σαββατοκύριακου εξαντλητικές συσκέψεις με τους συνεργάτες του προς αναζήτηση λύσης, ενώ ενδεικτική των κινδύνων είναι και η φράση Υπουργού που συμμετείχε στις συσκέψεις: «Στο θέμα των πλειστηριασμών, αν δώσουμε ό,τι ζητά η τρόικα, η κυβέρνηση θα πέσει». Αγκάθι αποτελεί, προφανώς, και το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων αλλά και τα ΕΑΣ, η τύχη των οποίων αποτελεί το προαπαιτούμενο για την εκταμίευση του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ που εκκρεμεί από τον Σεπτέμβριο.
ΔΙΧΑΣΜΕΝΗ ΚΑΙ Η «ΣΤΕΝΗ» ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
Την ιδία στιγμή, υπό το βάρος των συνεχώς και πιο αρνητικών δημοσκοπήσεων, το ΠΑΣΟΚ σκληραίνει επίσης τη στάση του έναντι των αιτημάτων της τρόικα, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη την επίτευξη συμβιβασμού αφενός στο εσωτερικό της κυβέρνησης και, εν τέλει, μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών.
Αντίστοιχοι, ωστόσο, προβληματισμοί φαίνεται ότι υπάρχουν και στη «στενή» ομάδα του Πρωθυπουργού καθώς αυτή εμφανίζεται διχασμένη.
Η πλειοψηφία επιμένει ότι πρέπει να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός ώστε η Ελλάδα να μην ξανακυλήσει σε περίοδο ανασφάλειας και σεναρίων, που θα απειλήσουν τα όποια ψήγματα επενδύσεων υπάρχουν.
Οι υπόλοιποι, ωστόσο, εκτιμούν ότι οι θέσεις της τρόικα δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές και προτείνουν η κυβέρνηση να καταγγείλει, όχι επικοινωνιακά αλλά ουσιαστικά, τη στάση της τρίμερους και να κινηθεί προς αναζήτηση πολιτικής λύσης.
ΣΤΑ 63 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ
ΑΠΟ 36,2 ΔΙΣ. ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΑ ΕΠΕΣΕ ΣΤΑ 4,4 ΔΙΣ.
Από το πρώτο μνημόνιο μέχρι και σήμερα η κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα ύψους 63 δισ. ευρώ, ευρώ ενώ ο λογαριασμός δεν σταματά εδώ, με στόχο τον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, από το 2010 έως και το 2014, η χώρα έλαβε ή έχει δεσμευτεί να λάβει φορολογικά μέτρα 30 δισ. Ευρώ (διαδοχικές αυξήσεις ΦΠΑ, ειδικών φόρων, τελών, άρση φοροαπαλλαγών και μειώσεις αφορολογήτων ορίων). Το ίδιο διάστημα, περικόπηκαν δαπάνες σχεδόν 33 δισ. (δώρα δημοσίων υπαλλήλων, ψαλίδι σε μισθούς και συντάξεις, κοινωνικές δαπάνες, επιδόματα κ.α.).
Το «ταμείο» που έχουν κάνει έως τώρα με αυτά τα μέτρα, είναι να περιοριστεί δραστικά το έλλειμμα του κράτους, ωστόσο κανείς δεν έχει υπολογίσει το κοινωνικό έλλειμμα. Από τα 36,2 δισ. ευρώ το 2009 το έλλειμμα περιορίζεται το 2013 στα 4,4 δισ. ευρώ και στα 4.3 δισ. ευρώ το 2014.
(NEWSBOMB-02/12/2013)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.