• Με αναμμένες μηχανές είναι το Πολεμικό Ναυτικό για την ανάπτυξη της δύναμης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.
• Έπιασε δουλειά από χθες n SNMG-2, παρά τις τουρκικές ενστάσεις με εκφράσεις... πεζοδρομίου.
Του ΛΕΩΝΙΔΑ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗ
lsblaveris@gmail.com
Πανέτοιμο δηλώνει το Πολεμικό μας Ναυτικό στη νέα «πρόκληση» που καλείται να αντιμετωπίσει και αφορά τη συμβολή του στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών μέσω συμμετοχής του στη ναυτική δύναμη του NATO SNMG-2. Η εν λόγω δύναμη επιχειρεί από χθες, Παρασκευή, στο Αιγαίο μετά το «ξεμπλοκάρισμα» που επετεύχθη κατά την επαναφορά της αρχικής υπουργικής συμφωνίας της 11ης Φεβρουάριου στο πολιτικό επίπεδο της Επιτροπής Μόνιμων Αντιπροσώπων (NAC) της Συμμαχίας την Τετάρτη....
Όπως μας έλεγε υψηλόβαθμη πηγή του Π.Ν., «το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό είναι ήδη έτοιμο και ανά πάσα στιγμή να υποστηρίξει και, αν απαιτηθεί, να συνδράμει ενεργώς την αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, μεταξύ των ελληνικών νησιών και των τουρκικών ακτών, όποτε του ζητηθεί. Έχουμε συνεχή και έντονη παρουσία στην περιοχή, για εθνικούς λόγους ασφαλώς, αλλά, αν μας ζητηθεί, μπορούμε να διαθέσουμε αμέσως σκάφος ή σκάφη από αυτά που βρίσκονται ήδη στην περιοχή».
Όπως σημείωσε ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Γεώργιος Γιακουμάκης, ΠΝ, σήμερα στο Αιγαίο επιχειρούν 12 σκάφη, εκ των οποίων κάποια θα μπορούν να ενταχθούν στη Νατοϊκή δύναμη αν αυτό ζητηθεί, καθώς και η φρεγάτα «Σαλαμίς», η οποία ανήκει ήδη στην SNMG-2. Από τα δώδεκα αυτά σκάφη, τα πέντε είναι περιπολικά, τέσσερα κανονιοφόροι. δύο τορπιλάκατοι και μία φρεγάτα.
Τα ελληνικά πλοία ναυλοχούν σε Λήμνο, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω, Λέρο, Ρόδο και Μεγίστη (Καστελλόριζο) και επιχειρούν από εκεί.
Σε άλλο νησί του Αιγαίου ναυλοχεί το «σκοπούν» σκάφος αμέσου ετοιμότητος του Στόλου, που και αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί - αν απαιτηθεί-, αντικαθιστάμενο όμως αμέσως από άλλο για τη βασική του αποστολή.
Όπως ελέχθη από τον υπουργό Εθνικής Αμύνης, Πάνο Καμμένο, ήδη το ΝΑΤΟ έχει ζητήσει από την Ελλάδα τα λιμάνια Ηρακλείου, Σούδας, Πειραιώς, Θεσσαλονίκης και Βόλου για τον ανεφοδιασμό των σκαφών της SNMG-2, ενώ η χώρα μας έχει προτείνει επιπλέον (για προφανείς λόγους) όλους τους λιμένες των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων, συμπεριλαμβανομένων της Λήμνου, της Λέρου και της Ρόδου.
Όσον αφορά τη σύνταξη του επιχειρησιακού σχεδίου (operation plan) της SNMG-2, η διαδικασία είναι η εξής: Το σχέδιο εκπονείται από τη Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ και υποβάλλεται προς έγκριση στην, αποτελούμενη από τους πρεσβευτές κάθε χώρας, Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων της Συμμαχίας. Ακολούθως, το παραλαμβάνει ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του NATO (SACEUR), Αμερικανός πτέραρχος, Φίλιπ Μπρέντλοβ, ο οποίος το προωθεί στον ναυτικό διοικητή της Συμμαχίας (MARCOM) στη Βρετανία. Τελική κίνηση, η προώθηση στον διοικητή της SNMG-2, τον Γερμανό υποναύαρχο Γιοργκ Κλάιν.
«ΤΟΡΠΙΛΕΣ». Τη διαδικασία αυτή επιχείρησε να «τορπιλίσει» με κάθε τρόπο η Τουρκία, που, αν και είχε εγκρίνει τη συμφωνία σε υπουργικό επίπεδο, δημιουργούσε προσκόμματα σε τεχνοκρατικό επίπεδο, αυτό των στρατιωτικών αντιπροσώπων στην MC/NATO. Αποκαλύφθηκαν μάλιστα (και επιβεβαιωθήκαν από τον Έλληνα ΥΕΘΑ) όσα δήλωσε σε αυτήν ο Τούρκος εκπρόσωπος, ανώτατος αξιωματικός, χρησιμοποιώντας τη φράση: «Εγώ δεν μπορώ να εφαρμόσω αυτές τις μαλ@@@ες ("bullshit”) που αποφάσισαν οι πολίτικοι».
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.