Αρχική » , , , » Οι Ένοπλες Δυνάμεις και το προσφυγικό

Οι Ένοπλες Δυνάμεις και το προσφυγικό


Τη διαχείριση του μεταναστευτικού και προσφυγικού κύματος θα έπρεπε εξ αρχής να είχαν αναλάβει οι Ένοπλες Δυνάμεις και κυρίως ο Στρατός Ξηράς. Για πολλούς λόγους αυτό θα ήταν ωφέλιμο για τη χώρα μας αλλά και για τις ίδιες. Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι το πιο κατάλληλο όργανο που διαθέτει το κράτος για τη διενέργεια μεγάλης εμβέλειας επιχειρήσεων.

Τα στελέχη τους είναι εκπαιδευμένα στον επιτελικό σχεδιασμό, την αντιμετώπιση κρίσεων και την κινητοποίηση και συντονισμό εφοδίων και ενεργειών, αυτό που ονομάζεται logistics. Έχουν παρουσία σε όλη την επικράτεια και διαθέτουν πολυάριθμο προσωπικό που εργάζεται δίχως ωράριο και υπερωρίες και υπακούει σε πειθαρχικούς κανόνες. Επομένως οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι πολύτιμο εργαλείο στα χέρια μιας πολιτικής κυβέρνησης όταν αντιμετωπίζει κρίσεις όπως η κρίση του μεταναστευτικού. Αυτά σαν θεωρία.

Στην πράξη οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν να δοκιμαστούν σε επιχειρήσεις μεγάλης εμβέλειας από την εποχή της διχοτόμησης της Κύπρου το 1974. Τότε, το φιάσκο της επιστράτευσης πρόδωσε πολύ χαμηλό βαθμό ετοιμότητας. Έχουν αλλάξει τα πράγματα τα 42 χρόνια που πέρασαν; Δεν υπάρχει τρόπος να το μάθουμε αν δεν δοκιμαστούν σε επιχειρήσεις που απαιτούν ολοκληρωτική κινητοποίηση και συντονισμό και έχουν άμεσες και πραγματικές συνέπειες. Προσπάθειες που βάζουν ζόρι στον οργανισμό ώστε να διαπιστωθούν οι τυχόν αδυναμίες και ελλείψεις.

Είναι τώρα μια σπάνια ευκαιρία να γίνει αυτό. Να εκπαιδευτούν στελέχη, μεταφορικώς, με «πραγματικά πυρά», να διαπιστωθούν οργανωτικές και ηγετικές ικανότητες και αδυναμίες και να μετρηθεί η αποτελεσματικότητα στην επίτευξη συγκεκριμένων στόχων. Όλα αυτά σε κοινή θέα. Είναι επιχειρησιακά οι Ένοπλες Δυνάμεις σε θέση να αναλάβουν την αποστολή; Αν κρίνουμε από την έως τώρα μικρή ανάμειξή τους, τα έχουν καταφέρει πολύ καλύτερα από τις κρατικές υπηρεσίες.

Τα παραπάνω επιχειρήματα συνηγορούν υπέρ της ανάθεσης στις Ένοπλες Δυνάμεις πρωταγωνιστικού ρόλου στον χειρισμό του προβλήματος. Υπάρχει όμως και ένας ακόμη λόγος, ίσως ο σημαντικότερος. Η δικτατορία των συνταγματαρχών τραυμάτισε σοβαρά το έως τότε υψηλό κύρος που απολάμβαναν δικαιολογημένα οι Ένοπλες Δυνάμεις στην ψυχή της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού. Κύρος και εμπιστοσύνη στην επιχειρησιακή αποτελεσματικότητά τους, δοκιμασμένη σχεδόν συνεχώς από το 1912 ως τον πόλεμο της Κορέας το 1952.

Από τη μια η δικτατορία, από την άλλη η απουσία ευκαιριών να δείξουν έκτοτε τι μπορούν να κάνουν, έχουν περιθωριοποιήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις στην εθνική συνείδηση. Ιδίως οι νέες γενιές έχουν χάσει την επαφή μαζί τους, εκείνοι που ίσως κάποτε χρειαστεί να πολεμήσουν. Η χώρα έχει ανάγκη από Ένοπλες Δυνάμεις με κύρος και ετοιμότητα και δίνεται τώρα μια ευκαιρία να τονωθούν και τα δύο. Η απόφαση βέβαια για τον βαθμό συμμετοχής του στρατού στη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης είναι στα χέρια της πολιτικής ηγεσίας. Αυτή, για λόγους που οφείλει να εξηγήσει, εμφανίζεται διστακτική.

(ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 03/04/2016 – ΠΑΝΑΓΗΣ ΒΟΥΡΛΟΥΜΗΣ)

staratalogia.blogspot.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger