Αδιάβαστος...


ΠΟΙΚΙΛΟΤΡΟΠΩΣ συζητήθηκε η παρέμβαση του Κώστα Σημίτη, με την οποία εξέφραζε την ανησυχία του για τις τουρκικές προθέσεις και καλούσε την κυβέρνηση να υπενθυμίσει την απόφαση του Ελσίνκι (1999), σύμφωνα με την οποία «κάθε υποψήφιο για ένταξη στην Ε.Ε. κράτος θα πρέπει να φέρει ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου τις συνοριακές διαφορές του με ένα κράτος-μέλος».

Η σπουδή του πρώην πρωθυπουργού να εμφανίσει περίπου ως... επίτευγμα των ημερών του την ανωτέρω απόφαση, μάλλον δεν του επέτρεψε να ενημερωθεί ότι έκτοτε τα πράγματα έχουν αλλάξει, με τρόπο μάλιστα που διασφαλίζει ότι κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας δεν θα γίνουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης, αλλά ούτε και κρίσης στα διεθνή δικαστήρια.

Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο του 2015, η Ελλάδα κατέθεσε στα Ηνωμένα Έθνη δήλωση επικαιροποίησης της δήλωσης που είχε κάνει το 1994 για την υποχρεωτική δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης με βάση το άρθρο 36 παρ. 2 του καταστατικού του. Η νέα δήλωση εξαιρεί από τη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου:

Διαφορές σχετικές με στρατιωτικές δραστηριότητες και μέτρα που λαμβάνονται από τη χώρα μας για την προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας για σκοπούς εθνικής άμυνας, καθώς και για προάσπιση της εθνικής της ασφάλειας.

Διαφορές σχετικές με τα σύνορα της Ελλάδας ή με ζητήματα εδαφικής κυριαρχίας, συμπεριλαμβανομένων των διαφορών για το εύρος και τα όρια της αιγιαλίτιδας ζώνης και του εθνικού εναέριου χώρου.

Με την εξαίρεση αυτή, επομένως, αποκλείονται από τη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου όλες οι συνοριακές διαφορές και οι διαφορές σχετικές με την κυριαρχία επί ελληνικού εδάφους, που με βάση την απόφαση του Ελσίνκι θα μπορούσε η Τουρκία να ζητήσει να τεθούν υπό την κρίση της Χάγης. Αποκαταστάθηκε έτσι η εθνική γραμμή που χαράχθηκε επί Κωνσταντίνου Καραμανλή και προέβλεπε ότι η μόνη διάφορά που η χώρα μας αποδέχεται με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση της νησιωτικής υφαλοκρηπίδας. 

Γ.Π.
(ΑΓΟΡΑ-19/03/2016)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger