Αρχική » , , , » ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ


Ως υπουργός Δικαιοσύνης, αλλάζοντας μόνο μερικές λέξεις σε άρθρα που αφορούν στο αδίκημα της πλαστογραφίας και της ψευδούς βεβαίωσης, μετέβαλε τις προϋποθέσεις για να θεωρείται κακούργημα.
Επί υπουργίας τον οργανώθηκε και η Πολιτιστική Ολυμπιάδα στην Αθήνα, η οποία αποτέλεσε άλλη μια χαμένη ευκαιρία. Τα έξοδα έφτασαν τα 115 εκατ. ευρώ και τα κέρδη μόλις τα 3 εκατ.

Αρκετές φορές στο παρελθόν είχαμε γίνει μάρτυρες του εκρηκτικού χαρακτήρα τού τέως προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, αυτό όμως που συνέβη την Τρίτη στην Ολομέλεια της Βουλής ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Ο κ. Βενιζέλος, εξοργισμένος από αυτά που του καταλόγισε ο αρχηγός των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, εξανέστη και ωρυόμενος τον αποκάλεσε «αλητάμπουρα» (!) μαζί με άλλα «γαλλικά», ξεφεύγοντας τελείως από τα κοινοβουλευτικά ήθη.

Για έναν πολιτικό αλλά και καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, που, μάλιστα, ανέκαθεν θεωρούσε εαυτόν εν δυνάμει πρωθυ­πουργό, είναι το λιγότερο άκομψο να συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο. Θα περίμενε κανείς, αν μη τι άλλο λόγω της μακρόχρονης πολιτικής και ακαδημαϊκής του εμπειρίας, να προφυλάξει το κύρος του Κοινοβουλίου και επιχειρήματα, που σίγουρα δεν στερείται, να απαντήσει, έστω με οξύ τρόπο, στα σημεία που θεώρησε ότι θίγεται. Αντ' αυτού, προτίμησε την ακραία συμπεριφορά που όλοι είδαμε στις τηλεοπτικές μας οθόνες. Το θέμα αναπαράχθηκε σε Διαδίκτυο και μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημιουργώντας, επιεικώς, αλγεινές εντυπώσεις για την ατμό­σφαιρα που επικράτησε στη Βουλή. Ποιος είναι όμως πραγματικά ο γνωστός σε όλους μας Ευάγγελος Βενιζέλος; 

Η ευστροφία στην υπηρεσία της πολιτικής

Ουδείς μπορεί να παραγνωρίσει το γεγονός ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι ένας εξαιρετικά εύστροφος άνθρωπος και πολιτικός που, βέβαια, πολλές φορές καταλήγει σε αυτοκαταστροφικές επιλογές. Από το μεταπολιτευτικό φοιτητικό κίνημα στην πανεπιστημιακή υφηγεσία στα 27 του χρόνια και πολύ γρήγορα καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης μια λαμπρή πανεπιστημιακή καριέρα ανοιγόταν μπροστά του. Το «σαράκι», ωστόσο, της πολιτικής είχε μπει για τα καλά μέσα του. Ο «βιβλιοφάγος» και πολυγραφότατος Βαγγέλης ανοίγει πανιά για την Αθήνα μέσω του ΠΑΣΟΚ. Εκλέγεται για πρώτη φορά βουλευτής στην περιφέρεια της Α' Θεσσαλονίκης και γίνεται υπουργός Τύπου - ΜΜΕ και κυβερνητικός εκπρόσωπος τη διετία 1993-1995. Ως καθ΄ ύλην αρμόδιος υπουργός, δημιουργεί τον νόμο 2328/1995, με σκοπό, σύμφωνα με τις διακηρύξεις της εποχής, να βάλει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, αφού μερικά χρόνια πριν η Ελλάδα είχε περάσει στην εποχή της ιδιωτικής ραδιοτηλεόρασης. Η πραγματικότητα όμως αποδείχτηκε λίγο διαφορετική. Ο νόμος Βενιζέλου και οι «προσωρινές» άδειες (είκοσι χρόνια ισχύουν!) που δόθηκαν μέσω αυτού οδήγησαν στη σημερινή ασυδοσία στον χώρο των ΜΜΕ.

Το 1996 ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναλαμβάνει ένα ακόμη νευραλγικό υπουργείο, αυτό της Δικαιοσύνης. Οι νομικές γνώσεις του και πάλι η ευστροφία του θεωρήθηκαν -δικαίως θα μπορούσε να πει κανείς- ως απαραίτητα προσόντα γι΄ αυτό το σημαντικό πόστο.

Ωστόσο, κάτι πάλι πήγε «στραβά». Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής και όχι μόνο, ο κ. Βενιζέλος πέρασε ένα αμφιλεγόμενο νομοθέτημα. Αλλάζοντας μερικές μόνο λέξεις στα άρθρα 216 και 242 του Ποινικού Κώδικα που αφορούν στο αδίκημα της πλαστογραφίας και της ψευδούς βεβαίωσης αντίστοιχα, μετέβαλε τις προϋποθέσεις για να θεωρείται κακούργημα. Μετά τις παρεμβάσεις του, η πρόβλεψη για ποινή κάθειρξης δέκα ετών θα ίσχυε μόνο αν το ποσό της ζημίας ήταν άνω των 25 εκατ. δραχμών. Ειδάλλως, ήταν πλημμέλημα. Από την εξέλιξη αυτή ευνοήθη­καν την ίδια περίοδο κάποιοι συμπατριώτες του Θεσσαλονικείς που κατηγορούνταν για σκάνδαλο παράνομων μετεγγραφών φοιτη­τών στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει να καυχιέται για την αναθεώρηση του Συντάγματος που ολοκληρώθηκε το 2001 -είχε ξεκινήσει από το 1996. Νέο δημιούργημά του αποτέλεσε ο πανθομολογούμενα αποτυχημένος «νόμος περί ευθύνης υπουργών», ο οποίος έχει οδη­γήσει ουσιαστικά στην ατιμωρησία όποιων υπουργών υπέπεσαν σε αδίκημα κατά τη διάρκεια της θητείας τους. Ως χρόνος παρα­γραφής των αδικημάτων τους θεωρείται το πέρας δύο βουλευτικών συνόδων. Είναι εύ­κολα κατανοητό ότι αν υπάρξουν πρόωρες εκλογές και νέα Βουλή, το διάστημα αυτό μπορεί να περιοριστεί σε ελάχιστο χρόνο, όταν για έναν απλό Έλληνα πολίτη ο χρόνος παραγραφής για το ίδιο αδίκημα να φτάνει τα είκοσι χρόνια. Ο κ. Βενιζέλος εγκαλείται επίσης και για το ότι χρησιμοποίησε το άρθρο 107 του Συντάγματος και τον νόμο 27/1975 για φοροαπαλλαγές προς τους εφο­πλιστές. Θωράκισε έτσι μέσω του Συντάγμα­τος τους εφοπλιστές, τη στιγμή που για τους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες η φορολόγηση καθορίζεται μέσω απλού νόμου.

Πολιτιστική Ολυμπιάδα

Από το 1996 ως το 1999 κι από το 2000 ως το 2004, με μια στάση ενός χρόνου στο υπουργείο Ανάπτυξης, ο κ. Βενιζέλος διετέλεσε υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού και τη δεύτερη περίοδο, μάλιστα, ως υπουργός συντονιστής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Στο πλαίσιο, λοιπόν, της διοργάνω­σης των Αγώνων, οργανώθηκε και η Πολιτι­στική Ολυμπιάδα που θα διεξαγόταν μέσω του Οργανισμού Προβολής του Ελληνικού Πολιτισμού (ΟΠΕΠ). Σύμφωνα με τον επί­σημο απολογισμό του οργανισμού που είχε ο διάδοχος του κ. Βενιζέλου, όταν πια στην κυβέρνηση ήταν η Νέα Δημοκρατία, και νυν περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, το όλο γεγονός αποτέλεσε μια χαμέ­νη ευκαιρία, με τα έξοδα να φτάνουν τα 115 εκατ. ευρώ και τα κέρδη μόλις τα 3 εκατ.

Ο κ. Βενιζέλος, ως αντίδραση, κάλεσε τότε όλους όσοι συνέβαλαν άμεσα ή έμμεσα στην υπόθεση της Πολιτιστικής Ολυμπιά­δας να παρουσιάσουν την πλήρη και πραγ­ματική εικόνα των πεπραγμένων της «γιατί είναι κρίμα να μείνει αυτό το έργο στα χέρια των σημερινών κυβερνώντων»! Κάποιοι, βέ­βαια, μιλούσαν και τότε και μετέπειτα για το μεγάλο «πάρτι» της Πολιτιστικής Ολυ­μπιάδας (ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Κώστα Χαρδαβέλλα στη Realnews της 27ης Οκτωβρίου 2012).

Η τελευταία περίοδος

Ο κ. Βενιζέλος μετά το 2004 θα επανέλθει στην κυβέρνηση το 2009, ως υπουργός Εθνικής Άμυνας. Με τον νόμο 3885/2010 επικυρώθηκαν και διά νόμου οι συμβάσεις με τη γερμανική HDW. Ο κ. Βενιζέλος είχε ήδη παραλάβει, χωρίς να απαιτηθούν οι ρήτρες και τα δικαιώματα που απέρρεαν από τις συμβάσεις, το υποβρύχιο «Παπανικολής» με προβλήματα πλευστότητας και, πα­ρόλο που δεν είχαν παραδοθεί και τα άλλα υποβρύχια, που ουδέποτε παραδόθηκαν, παράγγειλε άλλα δύο, δίνοντας 500 εκατ. ευρώ. Η γερμανική εταιρεία αμνηστεύθηκε και φορολογικά και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά πέρασαν στα χέρια του Ισκαντάρ Σάφα. Για να είμαστε δίκαιοι, ο νόμος Βενιζέλου προφυλάσσει το Ελληνικό Δημόσιο απένα­ντι στον κ. Σάφα και, επίσης, στις 22 Μαρ­τίου ο πρώην υπουργός κατέθεσε ως μάρ­τυρας υπέρ του Δημοσίου για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά στο Διαιτητικό Δικαστήριο του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC).

Ρεπορτάζ-φωτιά της αείμνηστης δημοσιο­γράφου Αριστέας Μπουγάτσου αποκάλυπτε τη χαριστική, όπως χαρακτηρίστηκε, ρύθμι­ση για τη διάσωση της Proton Bank. Το δη­μοσίευμα των αρχών Αυγούστου του 2011 αναφερόταν σε προκλητική «ένεση» από τον υπουργό Οικονομικών προς την τράπεζα του κ. Λαυρεντιάδη, ο οποίος, σημειωτέον, εκείνη την περίοδο βρισκόταν υπό δικαστι­κή διερεύνηση για κατάχρηση. Έδωσε 100 εκατ. ευρώ από τα αδιάθετα του Ελληνικού Δημοσίου, με την αιτιολογία, σύμφωνα με το δημοσίευμα, πως «αν συντρέχουν λόγοι απει­λής του τραπεζικού συστήματος, μπορούν να τοποθετούνται εκτάκτως διαθέσιμα του κρά­τους σε εμπορικές τράπεζες, κατά παρέκκλιση ασφαλώς των κείμενων περιορισμών (φερεγγυότητα τράπεζας, μέχρι 50% των ιδίων της κεφαλαίων κ.ά.)». Και όχι μόνο αυτό, αλλά έδωσε και αναδρομική ισχύ στην τροπολο­γία από το 1997! Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είχε αντίθετη άποψη, αλλά ο κ. Βενιζέλος, παρεμβαίνοντας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου «Πρόσωπο με Πρόσω­πο», ανέφερε ότι η απόφαση του ΓΛΚ ήταν παράνομη, γιατί, ενώ ήταν απόρρητο έγ­γραφο, δημοσιεύτηκε στην Ελευθεροτυπία!

Τέλος, ο κ. Βενιζέλος είχε χαρακτηρίσει ως «ιστορική μέρα» την 9η Μαρτίου 2012, όταν ενημέρωσε τη Βουλή για τα αποτελέσματα του περιβόητου PSI. Πρόσφατα, μάλιστα, ανέφερε για την κυβέρνηση ότι «θα προσκυ­νήσουν και θα καταθέσουν δάφνινο στέφανο» στο PSI. Ο κ. Βενιζέλος διατείνεται ότι ελά­φρυνε το χρέος, όμως ο αντίλογος των ειδικών είναι ότι έτσι ρήμαξαν τα αποθεματικά ασφαλιστικών ταμείων, δημόσιων νοσοκο­μείων, πανεπιστημίων και άλλων δημόσιων φορέων... 

(ΕΠΙΚΑΙΡΑ-01/04-07/04/16)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger