Αρχική » , , , , , » Οδηγός αποφυγής μνημονίων

Οδηγός αποφυγής μνημονίων


«Τα επώδυνα μέτρα δεν μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί. Η Ελλάδα ήταν το πειραματόζωο». Γιώργος Παπανδρέου στο «Time», Μάιος 2012

Διαπίστωση πρώτη και βασική: Αν δεν έφευγε ο βασανιστής ζώων Γιαν Φαμπρ από την καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ Αθηνών, πιθανότατα θα μας φορούσαν Μνημόνια για την επόμενη χιλιετία, περασμένα σε κορδέλα χαβανέζικου τύπου - από τον λαιμό μέχρι τους αστραγάλους.

Η υπόθεσή του και η ένταση του φτυσίματος που έριξε σε όλους τους Ελληνες σίγουρα αποτέλεσαν αντικείμενο παρατήρησης και μελέτης ορισμένων «επικυρίαρχων». Αυτοί, από καιρού εις καιρόν σφυγμομετρούν κοινωνίες, κράτη και δυνάμεις που αναπτύσσονται εντός των χωρών, έχοντας ως εργαλεία ανάλυσης των δεδομένων την έκβαση σε κορυφαία διλήμματα και συγκρούσεις. Αν ο λαός ή οι πολιτικές δυνάμεις ή όλοι μαζί δείξουν τα δόντια τους και προβάλλουν σοβαρή αντίσταση στην όποια επίθεση δεχτούν, τότε οι «επιστήμονες» διακόπτουν το πείραμα ή το αναβάλλουν για αργότερα. Αν τα πειραματόζωα καταπιούν αμάσητη την πρόκληση και επιδείξουν «άψογον στάσιν», τότε θα αρχίσουν να τα κομματιάζουν και να τα... παιδεύουν πέραν πάσης φαντασίας και περιγραφής. Οπως ακριβώς συνέβη με το πρώτο Μνημόνιο.

Ιμια

Του «Τζέφρυ» τού ξέφυγε η αλήθεια ή απλά ήθελε να μας τρίψει κατάμουτρα την ήττα μας. Γίναμε πειραματόζωα. Ινδικά χοιρίδια. Ποντίκια εργαστηρίου. Αυτό ήταν προγραμματισμένο. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να προκύψουν εκτός προγράμματος, αλλά να χρησιμεύσουν στους άρχοντες του κόσμου τούτου στην εξαγωγή συμπερασμάτων για το πόσο σκληρά καρύδια ή μαλακοί πουρέδες είμαστε. Στα Ιμια, με τον Σημίτη να μην οδηγείται σε ειδικό δικαστήριο για την προδοσία, αλλά να εκλέγεται εκ νέου πρωθυπουργός, φανήκαμε ότι μπορούμε να σηκώσουμε πολλά και να χωνέψουμε ακόμα κι αγκωνάρια.

Στο Χρηματιστήριο, το 2004, στον Οτσαλάν και στα υπόλοιπα αίσχη του πασοκιστάν, πάλι «λίγοι» αποδειχθήκαμε. Τώρα, αν οι καλλιτέχνες και ο λαός ανέχονταν αυτόν τον άθλιο βασανιστή ζώων να μας αποκλείει από δικό μας φεστιβάλ και να φέρνει Βέλγους γνωστούς του, θα στέλναμε ακόμα ένα ηχηρότατο μήνυμα ύψωσης λευκής σημαίας. Ηθικό δίδαγμα: η σφοδρή και ανυποχώρητη αντίσταση στα κρίσιμα και συμβολικά αποτελούν μονόδρομο.

Παναγιώτης Λιάκος
(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-04/04/2016)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger